Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Medelhavspaj med lammfärs

6 portioner

Pajskal
4 1/2 dl vetemjöl
175 g kylskåpskallt smör
5–6 msk iskallt vatten

Fyllning
1 aubergine
1 squash
1 röd paprika
olivolja till pensling och stekning
salt, peppar
1 gul lök
400 g lammfärs
1 hönsbuljongtärning
2 msk tomatpuré
3 msk matlagningsvin, vitt eller rött
1–2 krm smulad torkad basilika
50 g fetaost

Äggsmet
200 g riven gratängost
3 ägg
3 dl grädde
1/2 tsk salt
1/2 krm nymalen svartpeppar

Topping
1/2 dl soltorkade marinerade
cocktailtomater
16–20 oliver
150 g cocktailtomater på kvist
50 g smulad fetaost
alfolie + smör

Sätt ugnen på 225 grader. Häll mjölet i en matberedare monterad med en kniv.
Lägg i smöret, skuret i bitar. Kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet under maskinens gång och kör tills det blir en degboll.
Tryck ut degen i en pajform (23 cm i diameter med hög kant), så att den hänger lite över kanten. Nagga pajskalet och låt vila kallt cirka 20 minuter. Förgrädda cirka 15 minuter.
Sätt ugnen på grill, 250 grader. Ansa och skär aubergine och squash i cirka 1 centimeters skivor. Klyfta och kärna ur paprikan. Pensla grönsakerna med oljan. Lägg på papprad plåt och rosta i mitten av ugnen 5–10 minuter. Salta och peppra. Låt svalna på plåten. Dela i mindre bitar.
Sänk ugnstemperaturen till 200 grader. Skala och hacka löken. Fräs i oljan cirka 3 minuter. Lägg i färsen och rör den grovgrynig, cirka 5 minuter. Smula ner buljongtärningen, blanda i tomatpurén och vinet. Fräs cirka 5 minuter.
Smaka av med basilika, salt och peppar. Smula fetaosten.
Vispa ihop ingredienserna till äggsmeten. Varva grönsakerna (packa inte för hårt), färsen och fetan i tre lager i pajskalet. (Börja och avsluta med grönsaker). Fördela äggsmet över varje lager.
Lägg på garneringen i grupper på pajen. Täck pajen med smörad alfolie och grädda i nedre delen av ugnen tills äggsmeten stelnat cirka 60 minuter, känn med provsticka. Grädda utan folie de sista 15–20 minuterna för fin färg. Låt vila inför serveringen.
Kommentarer

Tips
Det går utmärkt att göra pajen i god tid och värma den inför serveringen.

En sallad med tunnskivad fänkål, rucola och några blad riven rosésallad, toppad med olivolja, rostade pinjekärnor och flagad parmesanost passar utmärkt till den matiga pajen

Categories
Paj

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    *



    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>