Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Frasiga baguetter

 

5 dl kallt vatten (500 g)
5 g jäst
12 dl vetemjöl, 700 g
2 1/2 tsk salt

Degen görs på kvällen och bakas ut till baguetter på morgonen.

1. Blanda vatten och jäst. Tillsätt mjölet och arbeta ordentligt i en minut. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur ca 12 timmar.
2. Ta upp degen på mjölat bord. Dela degen i fyra bitar. Platta och dra ut bitarna till rektanglar. Vik över från kortsidan lite över hälften och sedan från andra kortsidan lite över den vikta hälften. Vik ihop igen till en korv. Rulla ut ändarna tills de blir avsmalnande och lite spetsiga. Lägg dem på bakplåtspapper med skarven neråt. Jäs ca 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 275°. Sätt samtidigt in en plåt i ugnen och gärna en liten skål med vatten.
4. När baguetterna är färdigjästa är det dags att flytta över bakplåtspapperet till den varma plåten. Sikta över mjöl och skär sneda skåror med kniv vinklad till 45°.
5. Sätt in plåten mitt i ugnen och häll samtidigt i lite vatten i ugnen så att det blir ångbildning. Grädda ca 25 minuter. Sänk temperaturen om de blir för brända.
6. Ta ut och låt svalna på galler. De är godast nygräddade men det går också att frysa, tina och sprödvärma lite före serveringen.

Categories
Matbröd

    One comment so far | Leave your own comment

  1. 1/21/2018 | 08:16 Permalink

    Tack igen!!! Här blir det allt till att spana in igen 🙂

    Respond to this comment

  2. Your email address will not be published. Required fields are marked *

    *



    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>