Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Tomatgratinerad färspaj

 

1-DSC_6966

5-6 portioner

Pajdeg:
3 dl vetemjöl = 180 g
100 g smör
50 g riven ost
1 msk olja

Fyllning;
1 msk olja el margarin
2-3 finhackade schalottenlökar
300 g nötfärs
50 g bladspenat
1 liten  burk små hela champinjoner (100 g svamp)
1 msk kycklingfond
1 dl vatten
2 dl crème fraiche med franska örter (el vanlig crème fraiche + ½ tsk basilika)
½ tsk rosmarin
½ vitlöksklyfta
persilja
1 tsk Tony Chachere’s Original Creole Seasoning

Gratinering:
1 stor tomat
1 dl riven ost
grovmalen svartpeppar

Ugn: 200 grader

 

Hacka ihop pajdegen av mjöl, fett ost och olja. Tryck ut degen i en ca 25 cm rund pajform. Nagga bottnen. Ställ formen i kyl 10 min och förgrädda den sedan 7-8 minuter.

Fyllningen:
Hetta upp fettet. Bryn lök och färs. Lägg i grovhackade spenatblad eller väl urkramade, hackade frysta. Rör i delade champinjoner. Späd med buljongen, koka ihop något. Rör sist i crème fraiche och krydda.
Bred ut fyllningen i skalet. Skiva tomaten, dela skivorna på mitten och lägg dem på färsen.
Strö på osten och mal över lite peppar.
Grädda pajen i ca 20-25 minuter

Categories
Köttfärs, Paj

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    *



    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>