Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Tomat- och dillpaj med räkor

4 dl vetemjöl
150 g smör
4 msk vatten

Tomatsås
3 msk olivolja
1 burk krossade tomater (à 400 g)
1 msk dillfrön
1 tsk salt
1 msk vitt vin eller socker (1 msk vin motsvarar 1/2 tsk socker)

Fyllning
4 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl crème fraiche
1/2 tsk salt
svartpeppar
200 g grekisk fetaost
200 g skalade, frysta räkor

Sätt ugnen på 225°C.
Hacka ihop ingredienserna till pajdegen och ställ den svalt.
Tomatsås: Hetta upp oljan i en panna och häll i tomatkrosset. Sänk värmen, tillsätt dillfrö, salt och vin/socker.
Koka ihop i ca 10 minuter tills såsen tjocknat lite. Låt den svalna.

Fyllning:
Vispa ihop ägg, grädde, crème fraiche, salt, peppar och tomatsås.
Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter (för 4 port), och förgrädda i ca 10 minuter.
Fyll pajskalet med kuber av fetaost och tinade, skalade räkor. Häll i äggblandningen och grädda i ca 35 minuter.

Pesto på västerbottensost

50 g pinjenötter
1 vitlöksklyfta
1 kruka basilika
1 dl olivolja
50 g västerbottensost
Salt, efter smak
Peppar, efter smak

1. Rosta pinjenötterna.
2. Stöt basilika och pinjenötter i en mortel, eller kör i en mixer eller matberedare. Lägg i vitlök och lite av oljan. Fortsätt att stöta. Tillsätt sedan den rivna västerbottenosten och rör om.
Smaka ev av med salt och nymalen svartpeppar.

Peston håller i cirka 2 veckor i kylskåp. Receptet räcker till cirka 2 dl pesto.