Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Polkafudge

20 st

100 g ljus mjölkchoklad
100 g mörk choklad (70 %)
1 msk smör (1 msk motsvarar 15 g)
1/2 burk, söt kondenserad mjölk (à 397 g)
1 tsk vaniljsocker
1 dl polkagrisar (1 dl karameller motsvarar ca 100 g)
1 dl minimarshmallows

Hacka chokladen och lägg i en skål, smält den tillsammans med smör och kondenserad mjölk i ett vattenbad. (Vattenbad: Sätt skålen i en kastrull med knappt sjudande vatten och låt chokladen smälta. Se till att ingen vattenånga kommer i chokladen).
Ta av från värmen, låt svalna något och rör sedan i vaniljsocker.
Hacka eller mortla polkagrisarna. Vänd ner 2/3 av polkagrisarna i smeten tillsammans med marshmallows.
Bred ut smeten i en folieform, ca 10×15 cm, klädd med bakplåtspapper (för 20 bitar). Strö över resten av polkagrisarna.
Låt stelna i kyl minst 2 timmar. Skär upp med vass kniv.
Starta timer

Italiensk korv med basilikarisoni

550 g falukorv
8 marinerade soltorkade tomater
½ kruka basilika
1 dl riven parmesanost

Risoni:
3 dl risoni, (250 g)
7 dl grönsaksbuljong, (tärning + vatten)
150 g sockerärter
3 färska gula lökar med blast
1 dl riven parmesanost,
2 krm svartpeppar
½ kruka basilika

1. Sätt ugnen på 225°. Skär djupa skåror i korven men inte helt igenom. Torka av de marinerade tomaterna med hushållspapper och skär dem mitt itu. Repa bladen från basilikan. Fyll skårorna i korven med tomater och basilika.
2. Lägg korven i en ugnssäker form och strö över osten. Gratinera mitt i ugnen ca 15 min.
3. Koka risonin i grönsaksbuljongen utan lock ca 11 min.
4. Ansa och strimla sockerärter och lök. Rör ner sockerärter och lök i risonin när 2 min återstår av koktiden. Krydda med peppar. Strimla basilikan och rör ner den i risonin. Servera risonin till korven.

Medelhavspaj med lammfärs

6 portioner

Pajskal
4 1/2 dl vetemjöl
175 g kylskåpskallt smör
5–6 msk iskallt vatten

Fyllning
1 aubergine
1 squash
1 röd paprika
olivolja till pensling och stekning
salt, peppar
1 gul lök
400 g lammfärs
1 hönsbuljongtärning
2 msk tomatpuré
3 msk matlagningsvin, vitt eller rött
1–2 krm smulad torkad basilika
50 g fetaost

Äggsmet
200 g riven gratängost
3 ägg
3 dl grädde
1/2 tsk salt
1/2 krm nymalen svartpeppar

Topping
1/2 dl soltorkade marinerade
cocktailtomater
16–20 oliver
150 g cocktailtomater på kvist
50 g smulad fetaost
alfolie + smör

Sätt ugnen på 225 grader. Häll mjölet i en matberedare monterad med en kniv.
Lägg i smöret, skuret i bitar. Kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet under maskinens gång och kör tills det blir en degboll.
Tryck ut degen i en pajform (23 cm i diameter med hög kant), så att den hänger lite över kanten. Nagga pajskalet och låt vila kallt cirka 20 minuter. Förgrädda cirka 15 minuter.
Sätt ugnen på grill, 250 grader. Ansa och skär aubergine och squash i cirka 1 centimeters skivor. Klyfta och kärna ur paprikan. Pensla grönsakerna med oljan. Lägg på papprad plåt och rosta i mitten av ugnen 5–10 minuter. Salta och peppra. Låt svalna på plåten. Dela i mindre bitar.
Sänk ugnstemperaturen till 200 grader. Skala och hacka löken. Fräs i oljan cirka 3 minuter. Lägg i färsen och rör den grovgrynig, cirka 5 minuter. Smula ner buljongtärningen, blanda i tomatpurén och vinet. Fräs cirka 5 minuter.
Smaka av med basilika, salt och peppar. Smula fetaosten.
Vispa ihop ingredienserna till äggsmeten. Varva grönsakerna (packa inte för hårt), färsen och fetan i tre lager i pajskalet. (Börja och avsluta med grönsaker). Fördela äggsmet över varje lager.
Lägg på garneringen i grupper på pajen. Täck pajen med smörad alfolie och grädda i nedre delen av ugnen tills äggsmeten stelnat cirka 60 minuter, känn med provsticka. Grädda utan folie de sista 15–20 minuterna för fin färg. Låt vila inför serveringen.
Kommentarer

Tips
Det går utmärkt att göra pajen i god tid och värma den inför serveringen.

En sallad med tunnskivad fänkål, rucola och några blad riven rosésallad, toppad med olivolja, rostade pinjekärnor och flagad parmesanost passar utmärkt till den matiga pajen

Pastasallad med bacon och ädelost

300 g pasta
280 g bacon
4 msk ädelost
3 tomater
1 paprika
1 gurka
1 salladshuvud

Dressing:
3 msk vinäger
1 tsk olivolja
1 tsk örtkrydda
Salt
Peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Placera ut aluminiumfolie så den täcker bottnen av en plåt.
Lägg baconskivorna på plåten och stek i ca 20 min eller tills baconet är knaprigt.

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Skär grönsakerna i bitar och lägg i en bunke.

Häll ut pastavattnet och skölj pastan under kallt vatten.
Häll ned pastan i bunken med de andra grönsakerna.
Blanda ihop alla ingredienser till dressingen i ett glas och häll i pastasalladen. Blanda om allt noggrant.

Lägg upp på tallrikar och stick in baconskivorna i pastasalladen.