Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Wokat ingefärsfläsk med aprikoser

400 g strimlat bogfläsk
eller färsk skinka
2 tsk malen ingefära
salt, peppar
1–2 msk neutral olja
3 klyftade gula lökar
2 dl creme fraiche
200 g torkade aprikoser
2–3 msk strimlad gari (inlagd
ingefära, finns på sushihyllan)

1 Pudra köttet med ingefära, salta och peppra. Hetta upp oljan i stekpanna, fräs hälften av köttet i taget till fin färg på hög värme, ta upp.
2 Sänk till knapp medelvärme och fräs löken mjuk under lock, cirka 5 minuter. Lägg tillbaka köttet och rör i creme fraiche och aprikoserna.
3 Låt puttra under lock 5 minuter, smaka av såsen med mera salt och peppar.
4 Blanda i inlagd ingefära strax före servering. Bjud kokt ris och blandad grönsallad till.

Thaisoppa med räkor

4 pers

1 kg räkor med skal
1 morot
1 gul lök
1 röd paprika
250 g broccoli
1 msk rapsolja
1,5 msk röd currypasta
0,75 msk sambal oelek
4 msk fisksås
1 burk kokosmjölk, (400 ml)
8 dl vatten
1 burk skivade vattenkastanjer, (ca 225 g)

Tillsätt mer sambal oelek och röd currypasta om du vill ha starkare soppa. Räkorna kan bytas ut mot exempelvis kyckling eller surimi.
1. Skala räkorna och ställ dem kallt medan soppan tillagas. Skala och skär morot och lök i små bitar. Kärna ur och tärna paprikan. Bryt broccolin i små buketter. Fräs grönsakerna i olja 2-3 min.
2. Blanda ner currypasta, sambal oelek och fisksås. Tillsätt kokosmjölk och vatten.
3. Låt soppan koka upp. Sjud under lock tills grönsakerna blivit mjuka men fortfarande har spänst, ca 10 min. Tillsätt de avrunna vattenkastanjerna.
4. Dra kastrullen från värmen och tillsätt räkorna precis före servering.

Tips:
Tillsätt mer sambal oelek och röd currypasta om du vill ha starkare soppa. Räkorna kan bytas ut mot exempelvis kyckling eller surimi.

Frikadeller med pappardelle och paprikasås

400 g nötfärs
1 msk potatismjöl
1,½ dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 kruka oregano
2 dl ajvar relish, (stark eller mild)
1 dl vatten
2 morötter
1 squash, (ca 250 g)
300 g färsk pappardelle

1. Blanda färsen med potatismjöl, 1/2 dl grädde, salt och peppar. Hacka hälften av oreganon och blanda i färsen. Forma färsen till runda bullar som läggs på vattensköljd skärbräda.
2. Koka upp resten av grädden, ajvar och vatten. Lägg i köttbullarna och låt puttra utan lock 6–8 min.
3. Skala och skär morötterna i tunna remsor på längden. Skär squashen i remsor, enklast går detta med en potatisskalare. Koka pastan i lättsaltat vatten enligt förpackningens anvisning. Låt morötter och squash koka med när ca 2 min återstår av koktiden.
4. Servera frikadellerna med sås, pasta och grönsaker. Garnera med resten av oreganon.

China grill med gurka och jasminris

Antal personer: 4

1 kg fläskkarré
2 msk paprikapulver
1 msk brun farin
1 msk chilipulver
1 msk vitlökspulver
1 msk ingefära
1 ½ tsk svartpeppar
2 tsk salt

Till servering
gurka
vårlök
jasminris
Grillsås.

Blanda ingredienserna till kryddblandningen. Ta undan ca ¼, gnid in resten på köttet.
Lägg köttet mitt på grillgallret och grilla under lock på medelvärme (150° C) i ca 2 timmar tills köttet är väl genomstekt (innertemperaturen ska vara 65° C). Vänd då och då. Låt vila i ungefär 10 minuter när det är klart.
Skiva köttet tunt. Strö över kryddblandningen. Servera med gurka, vårlök, jasminris och Melkers grillsås.

Tips
För snabbare tillagning, skär karrén i skivor och grilla.

Tandoorilax med blomkål och mos

Portioner: 4

Potatismos:
900 g mjölig potatis
2 dl mjölk
1 1/2 msk smör eller margarin
Salt
Peppar

Blomkål med dressing
ca 250 g blomkål
1 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1/2 kruka persilja

Lax
ca 600 g laxfilé
2 tsk tandoorikrydda
1 tsk olja

 

Potatismos:
Skala och koka potatisen.

Blomkål:
Ansa och skär blomkålen i bitar. Blanda olivolja, vinäger, salt och peppar. Hacka persiljan, vänd ner den i dressingen.

Potatismos:
Värm mjölken i en kastrull. Häll av vattnet från potatisen. Ställ tillbaka kastrullen med potatisen på plattan och stöt sönder potatisen. Späd med mjölken och matfettet och vispa med elvisp. Smaka av med salt och peppar.

Lax:
Skär laxen i portionsbitar och krydda med salt, peppar och tandoorikrydda. Stek laxen i oljan i en stekpanna ca 6 minuter. Vänd och stek på alla fyra sidor.
Servera laxen med potatismoset, blomkålen och dressingen.

Tips
Koka med blomkålen i potatisvattnet de sista 10 minuterna och gör ett potatis- och blomkålsmos.

 

Detta är ett recept från Billiga veckan v 8, 2016.