Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Lax med pesto, crème fraiche och pinjenötter

600 g lax (skinn- och benfri)
3/4 dl pesto
1/2 dl crème fraiche
30 g pinjenötter
salt
peppar
smör

Till servering
pressad potatis, bulgur eller sallad med matvete

Sätt ugnen på 175˚C.
Placera laxen i en smord form. Salta och peppra.
Blanda pesto och crème fraîche. Täck laxen med blandningen. Baka laxen i ugnen i 20 minuter.

Rosta pinjenötterna lätt i en panna och strö dem över laxen när den är färdig.

Till servering:

Serveras med pressad potatis, bulgur eller sallad med matvete.

Frasvåfflor med grädde

8 stycken

3 dl vetemjöl
2 dl vatten, kallt
3 dl vispgrädde eller mellangrädde

Vispa ihop mjöl och vatten till en jämn våffelsmet. Vispa grädden tjock och blanda ner den. Hetta upp ett våffeljärn. Pensla laggen med smält fett. Lägg på 3/4-1 dl smet, bred ut den något och grädda våfflorna gulbruna. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.

Servera frasvåfflorna så nygräddade som möjligt med socker, sylt eller bär.

Leif Mannerströms kalops

8 pers.

2 kg högrev eller bringa
2 st gula lökar
2 st morötter
Smör, till stekning
0.5 msk mjöl
6 st lagerblad
10 –15 kryddpepparkorn
4–5 kryddnejlikor
2 msk ansjovisspad
Salt
Peppar

Till servering
Kokt mjölig potatis
Inlagda rödbetor

1. Skär köttet i cirka 4 cm stora bitar.
2. Skala och skär lök och morot i stora bitar.
3. Bryn köttet völ runtom i smör i en stekgryta av gjutjärn.
4. Salta och peppra.
5. Pudra över lite mjöl, rör om väl och tillsätt vatten så att det täcker köttet och grönsakerna.
6. Lägg i alla kryddor samt ansjovisspadet.
7. Låt köttet sjuda på svag värme cirka 1 timme.
8. Rör om då och då så att inget bränner vid.
9. Smaka av med salt och peppar innan du serverar direkt ur grytan tillsammans med potatis och rikligt med inlagda rödbetor

(Kalops på högrev som serveras med kokt potatis och inlagda rödbetor. Receptet är hämtat ur boken Matglädje hela livet.)

God vardagspasta för en liten slant

800g falukorv
1 gul lök
400g krossade tomater
2 msk tomatpuré
400g tagliatelle

Strimla falukorven och stek i smör i en panna med hög kant. Finhacka lök och blanda i med falukorven.
Rör ner krossade tomater, tomatpuré och 1-2 dl vatten. Låt allt puttra ihop. Smaka av med salt och peppar. Tycker du det smakar för mycket tomat kan du ha i en liten gnutta socker.
Koka pastan.

Servera pastan med falukorvsgrytan. Toppa gärna med färsk persilja

Shish kebab

4 portioner

400 g lammfärs
1 vitlöksklyfta
1 ägg
1 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk harissa
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Olivolja

Blanda färsen med resten av ingredienserna till en kebabsmet.
Dela i 8 delar och forma runt grillspett.
Pensla spetten med olja och stek eller grilla runtom ca 8-10 minuter. Köttet ska få en god grillad yta. Servera med hummus, yoghurt med rostade sesamfrön

Kasslersås med soltorkade tomater

400 g kassler
50 g marinerade soltorkade tomater
3 vitlöksklyftor
smör
4 dl matlagningsgrädde
1 köttbuljong
2 msk tomatpuré
2 dl cremè fraiche
1 dl färsk basilika eller 2 tsk torkad

Strimla kassler och soltorkad tomat.
Skala hacka vitlöken.
Bryn kassler och vitlök i smöret.
Häll i grädde och smula i buljongen.
Låt sjuda 5 min.

Tillsätt tomatpuré, cremè fraiche och soltorkad tomat.
Låt koka upp.
Strö över basilika

Andalusisk soppa med kyckling och saffran


4 pers.

1 st lagerblad
1 msk persilja
3 tärningar hönsbuljong
2 gula lökar
1 burkar krossade tomater
2 vitlöksklyftaor
1 morot
1 palsternacka
1 tsk basilika
1 påse saffran
1 l vatten
2 msk citronsaft
1 kyckling

Tillbehör
bröd, ljust
gräddfil

1. Dela kycklingen i portionsbitar och drag av skinnet.
2. Koka upp vattnet i en kastrull. Lägg i lagerblad, persilja, hönsbuljong och den ena gula löken som du skalar och klyftar.
3. Lägg i kycklingen och låt sjuda under lock i ca 25 minuter eller tills köttsaften är klar och genomskinlig. Tillsätt mer vatten om det inte täcker kycklingdelarna. Ta upp kycklingen när den är genom kokt efter ca 25 minuter och låt den svalna. Låt buljongen fortsätta att sjuda.
4. Skala och riv morot och palsternacka grovt. Hacka den andra löken. Lägg tomaterna, 1 dl buljong, grönsakerna och de hackade vitlöksklyftorna i en kastrull. Låt sjuda i 10 minuter.
5. Häll röran i matberedare eller mixer och kör till slät puré. Häll tillbaka grönsakspurén i kastrullen och tillsätt 6 dl av silad buljong som kycklingen kokat i.
6. Smaka av med citronsaft, basilika och saffran. Ta bort köttet från benen. Strimla köttet. Lägg tillbaka kycklingköttet och låt soppan koka upp.
7. Servera soppan med en klick gräddfil eller lättcrémefraiche och ett gott bröd.

Philadelphiabullar med citronsmak

Ca 40 bitar

Fyllning
75 g smör, rumsvarmt
100 g Philadelphiaost
1 ½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Rivet skal från 1 citron

Bulldegen
25 g jäst
3 dl mjölk, ljummen
75 g smör, rumsvarmt
½ dl strösocker
1 nypa salt
7–8 dl vetemjöl (420 g – 480 g)

Börja med fyllningen för den ska klickas ut på en tallrik och hinna frysa till bitar.

Fyllning:

Rör ihop alla ingredienserna ordentligt i en skål. Klicka ut ca 40 högar på en tallrik. Ställ den i frysen i 1–2 tim så att bitarna blir frysta.
Smula jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, socker, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en lite kladdig deg. Strö lite mjöl över ytan och låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
Tryck ut degen i en smord långpanna, ca 29 x 32 cm. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
Gör ca 40 hål i degen med fingret och tryck ner en bit fryst fyllning i varje hål.
Pensla degen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullen mitt i ugnen i 18–25 min. Låt brödkakan svalna och skär den sedan i rutor

Sesamdressad råkostsallad

Göran2018

200 g kålrot
200 g rättika
3/4 msk färskriven ingefära
3/4 tsk spiskummin
1 1/2 msk färskpressad limejuice
1 tsk japansk soja
salt
nymalen svartpeppar
2 msk olivolja
1 msk sesamolja
1/2 dl grovhackad bladpersilja

Skala och grovriv kålrot och rättika.
Blanda ingefära, spiskummin, limejuice och soja. Smaka av med salt och peppar.
Rör ner oliv- och sesamolja. Blanda ner kålrot, rättika och persilja. Servera gärna till Vegetarisk lasagne med kryddiga rotfrukter.

Vegetarisk lasagne med kryddiga rotfrukter

12 lasagneplattor
500 g cottage cheese naturell
2 dl riven ost

Tomatröra
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 morötter
250 g rotselleri
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
1 dl vitt vin
1 msk konc grönsaksfond
2 tsk chipotlepaste eller ancho style chilipeppar (2 tsk chipotlepaste motsvarar 1 tsk ancho style chilipeppar)
1 tsk kakao
1 tsk oregano
2 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 tsk chilipulver
1 tsk flytande honung
1 tsk salt
1 krm peppar

Garnering
1 mozzarella (à 125 g)
1 tsk oregano

Tomatröra:

Skala, halvera och skär lök och vitlök tunt. Skala och grovriv morötter och rotselleri.
Fräs lök, vitlök, morötter och rotselleri i olja i omgångar i en stor stekpanna utan att det tar färg, ca 5 minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare någon minut.
Häll i krossade tomater, vin och fond. Tillsätt chipotlepaste, kakao, oregano, spiskummin, kanel, chilipulver, honung, salt och peppar. Låt koka ihop i ca 5 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Smörj en ugnssäker form (ca 30 x 20 cm för 4 portioner). Varva lasagneplattor med tomatröra, cottage cheese och lite riven ost mellan varje lager. Börja och sluta med tomatröra.
Fördela mozzarellan riven i bitar överst. Strö över oregano. Ställ in i ugnen ca 30 minuter, lägg ev på aluminiumfolie mot slutet.

Servera gärna lasagnen med sesamdressad råkostsallad, se receptet Sesamdressad råkostsallad.