Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Ansjovismacka

Vitlöksspagetti med köttbullar

 

2 morötter
2 vitlöksklyftor
500 g spagetti eller bucatini
20 köttbullar (500g = ca 20st)
2 dl Norrmejerier Pastagrädde
0.5 dl rostade pinjenötter
1 kruka basilika
Norrmejerier Smör
salt
malen svartpeppar

Skala och skär morötterna i tunna slantar. Finhacka vitlöken. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Stek köttbullarna gyllene i smör. Fräs vitlöken och morotsslantarna i lite smör i en kastrull. Häll i pastagrädden. Häll av pastan i durkslag. Blanda spagettin med såsen. Lägg upp pastan i djupa tallrikar. Toppa med köttbullar, pinjenötter, färsk basilika eller ruccola. Salta och peppra

Salsa lax

4 laxfiléer
1 burk Chunky Salsa Tropical, (Ica 310 g)
½ tsk salt

Tillbehör:
2 dl crème fraiche
Potatismos
Grönsallad
Kokta grönsaker

Lägg laxfiléerna i en ugnsform.
Salta.
Fördela salsan över laxfiléerna.
Tillaga i ugnen i 225 grader ca 15 minuter.

Servera med potatismos (eller ris), en klick crème fraiche, lite kokta grönsaker och en grönsallad.

Treveckorssallad- Vitkålssallad med lång hållbarhet

1 kg vitkål
800 g morötter
En halv purjolök eller en rödlök150 g
1 röd paprika
1 grön paprika

Dressing:
1,5 dl vinäger (tex vit vinäger eller äppelcidervinäger)
0,5 dl socker (du kan minska mängden om du vill mindre sötma)
0,5 dl rapsolja
0,5 dl olivolja
1 msk salladskrydda
Ca 1 msk örtsalt eller salt (justera saltmängden efter smak)
1 tsk oregano
1 tsk basilika

Treveckorssallad- Vitkålssallad med lång hållbarhet

Treveckorssallad är en klassiker som är en favorit hos stora som små. Underbart god och den blir desto godare ju längre den får stå och gotta sig i kylen. Salladen har lång hållbarhet och ska hålla upp till tre veckor, men den är så god att den brukar gå åt i ett nafs hemma hos oss!

Strimla alla grönsaker, gärna i matberedare eller med mandolin. Lägg grönsakerna i en stor bunke. Lägg alla ingredienser till dressingen i en kastrull och koka upp under omrörning. Häll den varma dressingen över grönsakerna och blanda allting. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt eller vinäger. Täck väl och låt stå i kylen några timmar innan servering. Salladen håller sig i kylen i ca 2-3 veckor

Snorklar i potatismos

4 portioner

1 pkt 400 g grillkorv
1 pkt 140 g bacon
2 purjolökar
2 bananer
10 potatisar mjölig sort
1 msk smör eller margarin
2½ dl mjölk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Skär varje grillkorv i 2 bitar. Dela baconskivorna mitt itu. Linda en baconskiva runt varje korvbit. Lägg dem i en ugnssäker form.
Skölj purjolöken och ta bort fula partier. Skär den sedan i ca 3 cm långa bitar.
Skala bananerna, dela dem på längden och sedan mitt itu så att det blir fyra bitar av varje banan.
Lägg purjolöks- och bananbitarna runtom korven. Sätt in i ugnen på 225°C i 20 min.

Skala potatisen och skär den i små bitar. Lägg potatisbitarna i en kastrull och häll på så mycket vatten att det precis täcker potatisen. Koka den mjuk, vilket tar ungefär 10 min. Häll av vattnet från potatisen. Lägg i 1 msk margarin eller smör.

Vispa sönder potatisen med en elvisp. Tillsätt 2,5 dl, salt och vitpeppar. Fortsätt vispa till ett slätt luftigt mos.

Soppa med torsk och pepparrot

 

400 g torskfilé
0.5 citron
0.5 tsk salt
1 liter fiskbuljong
2 dl grädde
400 g potatis, skalad och tärnad
2 morötter, slantade
0.25 purjolök, strimlad
salt

Till servering:
riven färsk pepparrot
dill
citron

1
Skär fisken i kuber och pressa över citronsaft,salta. Koka upp buljong och grädde. Lägg ner potatis,morötter och purjolök. Låt sjuda tills potatisen ärmjuk och smaka av med salt.
2
Lägg ner fisken i grytan och dra av från värmen.Låt stå under lock tills fisken är klar, ca 5 min.Servera med färskriven pepparrot, citronklyftoroch dill.
Tips

För kraftigare pepparrotssmak; låt lite pepparrot koka med i soppan från början.

Ugnsbakad avokado med ägg, rökt lax och gräslök

Portioner: 4

2 skivor kallrökt lax
4 små ägg
2 avokador
Svartpeppar från kvarnen
1/2 kruka gräslök

Till servering
Gärna bröd

Sätt ugnen på 200˚C.
Dela laxskivorna i halvor.
Skilj försiktigt äggulorna från äggvitorna.
Dela avokadon och ta ur kärnorna. Gröp ur lite av avokadoköttet där kärnan har suttit (för att få lite mer plats för ägget). Skär bort lite av skaldelen på varje avokadohalva och ställ dem i en ugnssäker form.
Lägg laxskivorna i avokadons urgröpning, lägg en äggula på varje laxskiva. Vispa upp äggvitorna med en gaffel. Häll i så mycket äggvita det får plats vid äggulan. Krydda med svartpeppar.
Sätt in formen mitt i ugnen ca 12 minuter.
Skär gräslöken och strö på avokadohalvorna.
Till servering: Servera gärna med bröd.

Svampgratinerad fläskfilé

4 pers

500 g fläskfilé
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar eller vitpeppar

Stuvad svamp:
1 liter rensad färsk svamp
3 msk smör eller margarin
2.5 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl grädde
0.5 tsk salt
1 tsk soja
1 krm vitpeppar eller svartpeppar
1 vitlöksklyfta

Gratinering:
1 dl riven riven ost

Ugnstemperatur
250º

1
Stek fläskfilén hel eller i skivor. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Bryn hela fläskfiléer runtom på ej för stark värme. Krydda med salt och peppar. Efterstek under lock på svag värme 15-20 minuter. Eller skär filéerna på snedden i ca 2 cm tjocka skivor. Stek skivorna 2-3 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.

2
Djupfrysta fläskfiléer steks nätt och jämnt tinade. Stek som ovan. Beräkna något längre stektid. Tag upp köttet, skär hela filéer i skivor. Späd i pannan med lite vatten. Gör svampstuvningen, tag med stekskyn som spädvätska. Smaksätt gärna med lite vitlök.

Svampstuvningen
1
Borsta färsk svamp och skölj den om det behövs. Skär den i bitar. Lägg svampen i en kastrull och låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt fettet och fräs svampen tills det ”knäpper” i den och fettet klarnat, 5-10 minuter. Strö mjölet över svampen och rör om. Späd under omrörning med mjölk och grädde. Koka på svag värme minst 10 minuter, gärna 15 minuter. Smaka av med salt och ev soja, som också ger färg, och ev lite peppar.

2
Lägg skivad filé på ett ugnssäkert fat. Täck med svampstuvningen, strö över riven ost. Gratinera i övre delen av ugnen tills rätten fått vacker färg, 8-10 minuter.

3
Rätten kan ev göras klar i förväg, fram till gratineringen. Gratinera i 225ºC, mitt i ugnen, 15-20 minuter så att rätten både blir het och får färg.

Falukorvsgratäng

4 pers

800 g potatis, gärna mjölig
25 g smör
1 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk neutral olja
1 gul lök, klyftad eller hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
400 g falukorv, i mindre bitar
2 msk tomatpuré
1 burk körsbärstomater (à 400 g)
1 msk senap
1 dl lagrad riven ost

Servering
Garnera gärna med persilja.

gnstemperatur

200º

1
Skala och koka potatisen i saltat vatten. Mosa och tillsätt smör och mjölk. Rör kraftigt till ett fluffigt mos och smaka av med salt.
2
Hetta upp olja i en stekpanna och stek lök, vitlök och korv ca 3 min. Tillsätt tomatpuré och stek under omrörning någon minut till. Häll i tomater och senap och låt småputtra ca 3 min.
3
Skeda upp potatismoset i en gratängform längs kanterna och lägg korven i mitten. Strö över ost och gratinera mitt i ugnen till fin färg.

Tips
Ta vara på potatismoset som ev blivit över från gårdagens middag.

Indisk köttfärsgryta

600 g blandfärs
1 msk rapsolja
½ grovstrimlad purjolök,
3 finhackade vitlöksklyftor,
100 g torkade grovhackade aprikoser,
1 msk curry (vanlig eller stark)
1 krm malen kardemumma
1 burk kokosmjölk
2 dl röda linser

Serveras med:
grönsallad
kokt ris

1. Hetta upp en stekgryta eller stekpanna med olja.
2. Fräs purjolök och vitlök på mellanvärme i någon minut.
3. Tillsätt färsen samt curry och kardemumma och bryn allt i ett par minuter tills färsen är genomlagad.
4. Rör ner kokosmjölk, aprikoser och linser och låt koka upp på mellanvärme.
5. Lägg på ett lock och låt sjuda i ca 10 minuter eller tills linserna är färdigkokta. Rör om då och då under tiden.
6. Servera till grönsallad, kokt ris och eventuellt naanbröd.