Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Präriegryta

4 pers

2 burkar HP bönmix
2 chorizokorvar
4 cabanosskorvar
2 dl purjolök
3 vitlöksklyftor
½ gul paprika
½ röd paprika
½ gul lök
2 msk rapsolja
2 msk chilipulver
2 msk tomatpuré
1 dl persilja
salt
malen svartpeppar

Skär korvarna i mindre bitar. Strimla purjolöken, vitlöken, paprikan och löken.
Hetta upp oljan i en rymlig gryta och fräs grönsakerna i någon minut. Tillsätt korvarna och låt dem steka med i ytterligare några minuter.
Pudra på chilipulvret och tillsätt tomatpurén och rör om.
Tillsätt bönmixen och låt alltsammans få ett uppkok.
Rör ner persiljan. Smaksätt med salt och svartpeppar.

Supergod kinagryta

1 bit kassler ca 500 g
2 morötter
1 gul lök
1 röd eller gul paprika
1 liten burk majs
1 liten eller stor burk ananas
1 stor burk sweet and sour
1 röd chilipeppar

Skär kasslern i strimlor och bryn den i en stekpanna, lägg över i en större kastrull.
Hacka löken och chilin, skär morötterna och paprikan i lagom bitar, lägg allt i stekpannan och bryn försiktigt. Lägg i allt tillsammans med kasslern även majsen och sour såsen. Låt småkoka ca 5 min ellers tills morötterna har lagom krispighet kvar, de ska ej vara helt genomkokta.
Servera med kokt ris

lycka till och smaklig måltid

Havrerutor/Havrekakor

2½ dl smält smör eller margarin (250 g)
3 dl strösocker
6 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 msk sirap
3 msk grädde, mjölk eller vatten

Havrerutor eller havrekakor blir en sats havrerutor lagom för en långpanna. Du kan också baka runda havrekakor.

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienserna till en jämn kakdeg.
Tryck ut kakdegen till en centimeters tjocklek på smörpapper på en plåt (långpanna med höga kanter). Eller baka runda havrekakor genom att rulla små bollar i storlek som en valnöt och sedan placera med 5 cm avstånd på bakplåtspapper. Platta till dem lätt med en gaffel.
Grädda havrerutorna eller havrekakorna i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter tills havresmeten börjar få färg.
Ta ut havrekakorna och låt dem svalna något.
Bakar du runda havrekakor kan du bara lägga över dem på en bricka eller fat att kallna. Och sedan ev. baka nästa omgång.
Skär upp rutor när havrekakan ännu är varm. Kakorna stelnar när de svalnar. Förslagsvis kan du kan skära havrekakorna i trianglar eller rutor ca 6×6 cm stora.
Låt havrerutorna kallna och stelna på plåten

Nyttig kycklingpaj

Pajskal:
2 dl grahamsmjöl (eller fullkorn dinkelmjöl)
1 dl vetemjöl (eller siktat dinkelmjöl)
½ tsk salt
3/4 dl olivolja
½ dl vatten

1,5 msk hackade jalapeños
2 stycken kycklingfiléer
1 st gul lök
150 g färska champinjoner
100 g philadelphiaost (använde mig utav extra light 5%)
½ burk Thick´n Chunky Original Salsa
200 g riven ost (använde mig utav 10%)

Blanda grahamsmjöl, vetemjöl och salt i en bunke. Rör ihop med olivoljan. Tillsätt sist vattnet och rör tills det blir en som deg, aningen smulig men ändå så att den hänger ihop när man trycker ut den.

Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Förgrädda skalet i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Hacka löken och skiva champinjonerna. Bryn kyckling, lök och champinjoner i en stekpanna. Tillsätt salsa och Philadelphiaost. Rör om väl!

Riv osten. Bred ut jalapeños och kycklingröra i pajskalet. Strö över osten.

Gratinera i 10-15 minuter eller tills osten har smält.

Servera med en grönsallad!

Varmrökt lax med pepparrotsdressing

 

4 pers.

Lax
1 kg lax, varmrökt
1-2 sallatshuvuden, t ex sweet gemsallat, eller romansallat
0.5 dl kapris, stora
1 st citron

Olivolja
Flingsalt, efter snak
Nymald svartpeppar, efter smak

2 dl crème fraiche
2 dl gräddfil
3-4 msk färskriven pepparrot
1-2 msk flytande honung
1 nypa salt

1. Fördela sallatsbladen på ett stort fat.
2. Stänk på lite olivolja och smula över lite salt.
3. Dela laxen och rensa bort skinn och ben.
4. Fördela köttet på fatet och garnera med kapris.
5. Salta och peppra lätt.
6. Dela citronen och lägg den bredvid.
7. Rör samman crème fraiche, gräddil och pepparrot efter smak.
8. Söta med honung och en nypa salt.
9. Servera till fisken.

Frasiga baguetter

 

5 dl kallt vatten (500 g)
5 g jäst
12 dl vetemjöl, 700 g
2 1/2 tsk salt

Degen görs på kvällen och bakas ut till baguetter på morgonen.

1. Blanda vatten och jäst. Tillsätt mjölet och arbeta ordentligt i en minut. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur ca 12 timmar.
2. Ta upp degen på mjölat bord. Dela degen i fyra bitar. Platta och dra ut bitarna till rektanglar. Vik över från kortsidan lite över hälften och sedan från andra kortsidan lite över den vikta hälften. Vik ihop igen till en korv. Rulla ut ändarna tills de blir avsmalnande och lite spetsiga. Lägg dem på bakplåtspapper med skarven neråt. Jäs ca 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 275°. Sätt samtidigt in en plåt i ugnen och gärna en liten skål med vatten.
4. När baguetterna är färdigjästa är det dags att flytta över bakplåtspapperet till den varma plåten. Sikta över mjöl och skär sneda skåror med kniv vinklad till 45°.
5. Sätt in plåten mitt i ugnen och häll samtidigt i lite vatten i ugnen så att det blir ångbildning. Grädda ca 25 minuter. Sänk temperaturen om de blir för brända.
6. Ta ut och låt svalna på galler. De är godast nygräddade men det går också att frysa, tina och sprödvärma lite före serveringen.

Creamy corn soup med rökt sidfläsk

4 pers.

1 hackad gul lök
1 hackad vitlök
600 g avrunnen burk majs
1 msk olivolja
1,2 liter hönsbuljong
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk kajennpeppar, eventuellt
2 dl grädde

Till servering:
200 g rökt sidfläsk i små kuber

Bryn lök, vitlök och majs försiktigt i olivolja i en stor stekpanna eller kastrull, cirka 2 minuter. Tillsätt buljong, salt, svartpeppar och eventuellt kajennpeppar och låt koka 10 minuter. Rör om då och då. Mixa soppan i en mixer eller med stavmixer till en slät konsistens. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp igen tillsammans med grädden.

Stek fläsket på medelhög värme 3 minuter.

Toppa soppan med fläsktärningarna.

Kefta

4 pört

500 g nötfärs eller lammfärs
1 st liten rödlök, skalad och tunt skivad
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk paprikapulver
1 st tumstor bit färsk ingefära, skalad och finriven
en liten knippa färsk koriander, finhackad
havssalt och finmald svartpeppar
1 st liten rödlök, skalad och finhackad
2 nävar körsbärstomater, delade
0.5 st citron, saft
kallpressad olivolja, extra virgin
olivolja
4 st pitabröd eller osyrade bröd eller couscous
grekisk yoghurt, vid servering
harissa, vid servering
4 nävar blandade salladsblad

1. Om du använder en grill tänder du den nu så att den blir ordentligt varm.
2. Lägg alla keftaingredienserna i en stor skål och krydda generöst med salt och peppar.
3. Knåda med rena händer så att alltihop blandar sig riktigt ordentligt.
4. Dela smeten i fyra delar och gör sedan 5 köttbullar av varje del.
5. Lägg dem på ett fat, täck med plastfolie och ställ i kylen i minst 30 minuter.
6. Om du använder en grillpanna eller en stor teflonpanna ställer du den på medelvärme samtidigt som du tar ut keftan ur kylen.
7. Lägg den finskivade rödlöken och de delade körsbärstomaterna i en liten skål.
8. Tillsätt citronsaften och dubbelt så mycket jungfruolja och blanda tills du har en dressing.
9. Smaka av, krydda med salt och peppar om det behövs och ställ åt sidan.
10. Ringla lite olivolja över keftan och grilla eller stek dem sedan i den varma pannan i 7–10 minuter eller tills de är genomstekta och har fått rejält med färg.
11. Vänd på dem då och då.
12. Du kan behöva steka i omgångar så att det inte blir för trångt i pannan.
13. Under tiden värmer du bröden i en varm torr panna i cirka 30 sekunder på varje sida.
14. Riv de varma bröden i två delar och snitta sedan upp dem med en kniv.
15. Skeda upp och bre ut lite yoghurt och harissa i det öppna brödet och lägg en sked rödlökssallad och några köttbullar i varje.
16. Servera med salladsblad till och hugg in.

Stekt strömming med dillsmör

 

4 pers

600 g strömmingsfiléer
3 tsk salt
1 dl rågmjöl
3 dl hackad dill, gräslök och persilja
Ssmör till stekning

Dillsmör:
1 dl hackad dill
4 msk mjukt smör

Potatismos:
8 potatisar, skalade
2 dl varm mjölk
2 msk smör
Salt
Vvitpeppar
Ev riven muskotnöt

Dillsmör:

 

Blanda dillen och smöret och ställ det kallt till servering.

Hacka dill och persilja och skär gräslöken smått. Strö rågmjöl och salt på ett smörpapper. Lägg hälften av strömmingarna med skinnsidan uppåt, fördela kryddörterna och lägg de andra filéerna ov

 

anpå med skinnsidan uppåt. Vänd flundrorna i paneringsmjölet och stek dem i smör på medelvärme på båda sidor tills de är gyllenbruna.

Koka potatisarna mjuka. Mosa eller pressa dem och blanda i den varma mjölken och smöret. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar, tillsätt eventuellt lite riven muskot

Fläskfilé med potatisgratäng

1 fläskfilé, ca 700 g
4 skivor parmaskinka
1 tsk rivet citronskal
2 msk finhackad basilika
1 dl riven västerbottenost
Salt
Peppar

Sås:
2 dl kraftig kalvbuljong, inkl steksky
2 dl grädde
Ev 1 tsk majsstärkelse

Ugn 225°

Putsa filén fri från hinnor. Skär en djupt snitt längs med hela filén men inte rakt igenom.

Hacka parmaskinkan och blanda med citronskal, basilika, ost, salt och peppar.

Fyll filén med blandningen. Bind ihop filén med snöre eller tandpetare.
Krydda köttet runtom med salt och peppar.
Bryn filén i en stekpanna så att den får fin färg.
Flytta över filén till en ugnsform.

Stek filén ca 20-30 minuter.

Såsen:
Koka ur stekpannan med buljong och grädde, reducera till hälften.