Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Kassler med harissacouscous

Kassler
1 gul lök
100 g sugarsnaps
400 g kassler
2 msk olja
1 msk riven, färsk ingefära
1/2 tsk salt
1 krm peppar
65 g färsk spenat

Till servering:
sweet chili

Harissacouscous
2 ½ dl couscous
5 dl vatten
2 tsk harissa
1 dl skalade mandlar
1 dl ekologiska russin
bladpersilja
2 msk olivolja
salt

Kassler
Skala och hacka löken. Skär kasslern i strimlor.
Fräs lök, suger snap peas och kassler i oljan i en stor stek- eller wokpanna. Krydda med ingefära, salt och peppar.
Vänd ner kasslerblandningen i couscousen och blanda ner spenaten. Servera med sweet chili

Harissacouscous
Blanda vatten, olivolja, 1 tsk harissa och en nypa salt i en kastrull. Låt det koka upp. Häll i couscousen, mandlarna, russinen och rör om, och låt det svälla

När couscous är färdigt, blanda runt couscousen och vänd ned rikligt med hackad bladpersilja och ringla över lite olivolja. Lägg upp den på ett fat.
Om man vill ha lite kryddstarkare kan man dutta på resten av harissan över couscousen.

Radiatori med salsiccia och ärter


Portioner: 4

Pasta
4 port pasta (gärna radiatori)
250 g gröna ärter

Korvsås
240 g salsicciakorv
240 g ostwurst
1 tsk olja
390 g pastasås med basilika
Salt
Peppar

Sallad
1/2 isbergssallad
1 msk olivolja
1 msk vinäger

Pasta:
Sätt på en stor kastrull med saltat vatten till pastan på högsta värme på spisen.

Korvsås:
Skiva korvsorterna och stek dem i olja i en stekpanna.
Sänk värmen och häll pastasåsen i stekpannan, låt allt sjuda ca 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Pasta:
Koka pastan 6 minuter. Häll i ärterna och koka ytterligare 1 minut.

Sallad:
Strimla salladen och blanda den med olivolja, vinäger, salt och peppar.
Servera pastan med korvsåsen och salladen.

Rökig lyxburgare med het salsa

4 portioner,

400 g nötfärs
salt
nymalen svartpeppar
1 tsk spiskummin
1 dl barbecuesås, helst med hickory- eller chipotlesmak
1 tsk chipotlepaste

Salsa:
1 schalottenlök
1 lime
10–15 cocktailtomater
1 kruka färsk koriander
1/2–1 tsk chipotlepaste
1 tsk akaciahonung

Tillbehör:
4 hamburgerbröd
grönsallad
lökringar
saltgurka

Blanda färsen med salt, peppar, spiskummin, barbecuesås och chipotlepaste. Låt stå medan du gör salsan.

Finhacka löken och pressa över limesaften. Tärna tomaterna och blanda ned. Smaksätt med grovhackade korianderblad, chipotlepaste, honung, salt och peppar.
Forma fyra burgare av färsen.
Stek eller grilla på båda sidor i ett par minuter.

Värm bröden. Fyll dem med sallad, burgare, lökringar och saltgurka. Toppa med salsan och servera genast.

Frittata med bacon och purjo

Portioner: 4

1 stor purjolök
1 lök
1 paket bacon (à 140 g) eller tärnat sidfläsk
4 – 5 kokta kalla potatisar
salt och svartpeppar
ca 8 ägg
1 dl crème fraiche
1 dl riven ost gärna västerbotten eller parmesan
grovhackad persilja till servering

Snitta purjolöken på längden, skölj ordentligt och strimla den. Skala och hacka löken. Fräs löken och purjon tillsammans med tärnat bacon i en stor stekpanna utan att purjon tar färg. Tillsätt ev olja.
Tärna potatisen och rör ner den i lökfräset. Smaka av med salt och peppar.
Vispa ihop 2/4 av äggen med crème fraichen. Rör ner resten av äggen. Häll äggsmeten i stekpannan, sänk värmen, lägg på ett lock och låt det hela stelna i ca 7 minuter.
Fördela osten över frittatan och låt den smälta, ca 5 minuter.
Avsluta gärna med ett extra varv på svartpepparkvarnen och en nypa flingsalt tillsammans med grovhackad persilja över frittatan. Servera med en stor matig sallad och brö

Räk- och paprikapasta


Portioner: 4

4 port pasta, gärna gnocchi
2 förp räkor i lake (à 360 g)
1 gul lök
1 röd paprika
2 tomater
1 msk smör eller margarin
1 tsk curry
2 1/2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl crème fraiche
salt
2 krm cayennepeppar

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Låt räkorna rinna av.
Skala och hacka löken. Dela och kärna ur paprikan, skär den och tomaterna i små tärningar.
Hetta upp matfettet i en kastrull. Fräs lök och paprika mjuka och krydda med curryn. Fortsätt fräsa en liten stund under omrörning.
Rör ner tomater, vatten, smulad buljongtärning och crème fraiche och låt koka några minuter. Smaka av med salt och cayennepeppar.
Vänd ner räkorna i såsen och låt dem bli varma. Blanda sedan såsen med den nykokta pastan.

Krämig skinkgryta med gröna bönor

Portioner: 4

4 port tagliatelle
ca 600 g strimlad skinka
1 msk olja
1 msk majsstärkelse
1 1/2 dl kycklingbuljong (vatten + tärning eller fond)
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl tomatpesto
Salt
Peppar
150 g haricots verts

Koka upp vatten till pastan.
Stek skinkan i omgångar i oljan i en stekpanna. Lägg över skinkan i en kastrull.
Blanda majsstärkelsen med buljongen. Häll grädde, buljong och tomatpesto i kastrullen och låt sjuda ca 5 minuter.
Smaka av grytan med salt och peppar.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Ansa bönorna och lägg dem i pastavattnet när det återstår 3 minuter av pastans koktid.
Servera grytan med pasta och bönor.

Gratäng Fraiche

8 pers.

12 skivade potatis
1 brk Creme Fraiche franska örter
1/2 brk Creme Fraiche paprika & chili
4 dl mellanmjölk
1 skivad rödlök
1 skivad gullök
4-5 pressade vitlöksklyftor
2 krm citronpeppar

Blanda båda Creme Fraiche och mjölk samt skivade lökarna.
Tillsätt citronpepparn och vitlöken pressad.
Sjud under omröring ca 10 min.
Smörj formen.
Bottna med ett lager skivad potatis, cirka hälften.
Lägg på hälften av såsen.
Strö över tunt lager ströbröd.
Lägg resten av skivade potatisen som övre lager.
Lägg på resten av såsen.
Ströbröd överst – ganska mycket.
Gratinera i ugn först 225 grader 15 min, sedan i 175 grader tills 40 min gått.
Låt gratängen sätta sig innan servering.

Currystekt blomkål med bräckt kassler


Portioner: 4

4 port ris eller annat gryn
1 litet blomkålshuvud
2 msk olja
1 tsk curry
salt och peppar
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 1/2 dl mango chutney
ca 500 g skivad kassler
1/2 ask gräslök (à 20 g)

Tillaga riset enligt anvisningen på förpackningen.
Ansa och skär blomkålen i bitar.
Stek blomkålen mjuk i hälften av oljan. Krydda med curry och salt mot slutet av stekningen.
Häll grädden och mango chutneyn i en kastrull. Koka i några minuter och smaka av med salt och peppar.
Stek kasslern i resten av oljan på hög värme.
Skär gräslöken fint.
Servera kasslern tillsammans med blomkål och sås. Toppa med gräslöken.

Thaigryta med ris

4 portioner ris eller annat gryn
500 g frysta wokgrönsaker thai
1 msk röd currypasta
2 msk olja
ca 500 g nötfärs
salt och peppar
400 ml kokosmjölk
1 dl vatten
1 lime
1 kruka färsk koriander

1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
2. Fräs wokgrönsakerna tillsammans med currypastan i hälften av oljan. Lägg över i en gryta.
3. Stek köttfärsen i resten av oljan. Krydda med 1 tsk salt.
4. Blanda ned färsen i grytan. Tillsätt kokosmjölk och vatten. Låt puttra ihop ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Klyfta
limen och plocka loss korianderbladen.
5. Servera grytan med ris, koriander och en limeklyfta.

Crostini med brie och salami

1 liten baguette
100 g brie
8 skivor salami
8 physalisfrukter eller cocktailtomater
Små cocktailpinnar

Sätt ugnen på 225 grader grill.
Skär brödet i åtta tunna skivor och rosta dem cirka 2 minuter under grillelementet. Låt svalna.
Skär osten i åtta små bitar. Fördela ostbitarna på bröden.
Vik ihop salamiskivorna till ”strutar” och trä upp på cocktailpinnarna tillsammans med physalis eller tomater. Stick en pinne genom osten och brödet.