Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Grön linsgryta med curryräkor

1-DSC_1116

3 dl Friggs gröna linser
5 hg räkor
1 stor gul lök
2 msk smör
2 dl crème fraiche
1 ½ dl Kelda matlagningsgrädde
½ ask Desirée Färskost Naturell
2 msk chilisås
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk curry
salt och peppar

Koka linserna enligt anvisningarna på paketet. Skala räkorna. Hacka löken och fräs den i smör i en gryta. Rör ner crème fraiche, matlagningsgrädde, färkost, chilisås, vitlök och curry. Låt såsen koka ihop några min. Blanda ner linserna och smaka av med salt och peppar. Lägg på räkorna.
Servera med sallad och ett gott bröd.

Pulled chicken

 

 1-DSC_1112
900 g kycklinglår med ben
1 msk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk anchochili
1 tsk rökt paprikapulver eller chipotlepasta
3 msk muskovadosocker
1 tsk salt
½  tsk grovmalen svartpeppar
5 vitlöksklyftor
½  kruka koriander
2 dl hönsbuljong

Sätt ugnen på 175°.
Blanda ihop alla torra kryddor och gnid in kycklingen med blandningen. Lägg kycklingen i en ugnssäker gryta med lock tillsammans med krossade vitlöksklyftor och koriander. Lägg på locket och ställ grytan i nedre delen av ugnen 30 min.
Häll över buljong. Låt stå i ugnen tills köttet lossnar jättelätt från benen, ca 1,5 timme.

Smaksatt ris

 

2 dl basmatiris
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver

Värm olivolja i en kastrull och fräs sedan riset i oljan på ganska hög värme, tills det fått lite färg.
Häll ner tomatpuré, spiskummin, paprikapulver och låt steka en halv minut. Rör om hela tiden medan du fräser.
Häll på vatten och lägg på ett lock.
Låt allt puttra på medeltemp tills riset är klart, se koktid på förpackningen.
Om där är vatten kvar i pannan så häll av det och låt riset ånga av i den varma

Linssallad med ruccola och bacon

1-DSC_1095

1 vitlöksklyfta
1 röd lök
6 dl  röda linser, kokta
1,5 msk ljus balsamvinäger
1 ask  rucola
1 st  röd paprika
2 tomater
persilja
salt och peppar
100 gram  bacon, skuret i bitar
4 skivor  bröd med hela korn, fiberrikt

1. Skiva vitlök och rödlök och fräs detta i tillsammans med baconet i cirka 5 minuter. Tillsätt linser, vinäger, hackad paprika och hackad tomat.
2. Finhacka persiljan och tillsätt detta. Häll upp blandningen ovanpå ruccola.

Röd pestokyckling

1-DSC_1094

2 msk olivolja
1 burk(ar) röd pesto
1 vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar
3 dl grädde, mellan
6  kycklingfiléer
1 msk kycklingfond
Salt
400 gram pasta
 
Strimla kycklingen.
Hetta upp oljan i en panna. Stek kycklingen gyllene.
Ha i den pressade vitlöken och peston.
Blanda ut fonden med grädden tillsätt det i pannan.
Låt allt koka ihop ca 7 minuter
Smaka av med peppar och ev lite salt
Koka pastan och servera den till

Laxfilé med quinoa

1-DSC_1092

4 dl quinoa
400 g wokgrönsaker
4 portionsbitar laxfilé
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili, finstrimlad
1 dl färsk koriander eller bladpersilja
4 dl kokosmjölk
1 tsk salt
2 krm peppar
Räkor till garnering
 
 
Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen.
Woka grönsakerna och blanda dem med quinoan.
Fräs laxen i olja med vitlök, chili och koriander. Häll över kokosmjölken. Salta och peppra. Låt laxen sjuda några minuter så den blir klar.
Servera laxen med grönsaksblandningen och garnera med räkor.

Kasslergryta mexicana

1-DSC_0983

400 g kassler
3 tomater
200 g färska champinjoner
1 blekselleristjälk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk mild salsa, á 340 g
200 g philadelphiaost
Salt
Vitpeppar

Skär kassler och tomater i skivor.
Skiva champinjonerna och skär bleksellerin i fina bitar.
Hacka lök och vitlök.
Fräs grönsakerna (lök, vitlök, blekselleri och champinjoner) i en stor stekpanna.
Tillsätt salsa och philadelphiaost.
Låt såsen småputtra några minuter.
Lägg i den skivade kasslern och de skivade tomaterna.
Låt allt bli varmt.
Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera med kokt ris och en sallad.

Glaze till fläskkarre

 

2 dl sweet chilisås
2 tsk sesamolja
1 msk finriven färsk ingefära
2 rivna vitlöksklyftor
½  tsk salt

Blanda ihop, spar hälften till sås och pensla den andra halvan på köttet under grillningen

Raita

2 tomater, tärnade
½  liten gurka, tärnad
1 kruka mynta, hackad
3 dl yoghurt 10%
1 tsk olivolja
Salt
Svartpeppar

Blanda i en skål
Servera

Tigerkyckling

1-DSC_0968

4 port

 

Marinad:
1 dl rapsolja
1 kg kycklingfilé i bitar
1/3 flaska tigersås (Finns att köpa i livsmedelsbutiker)
Saften och skalet av en lime eller citron
Ca 5 cm riven ingefära
2 rivna eller krossade vitlöksklyftor
2 tsk salt
½ dl soya

Blanda marinaden och smaka av den. Tillsätt mer salt eller tigersås om ni så tycker.
Blanda kycklingen med marinaden i en ugnsfast form och ställ i kylen över natten, eller motsvarande tid.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Ställ kycklingen med marinaden i ugnen i 30 min.
Låt svalna i marinaden, som också blir sås.