Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Raita med kryddig korv och rostad färskpotatis

1-DSC_0830

Portioner:  4

600 g chorizo
800 g små färskpotatisar
3 msk olja
salt
Peppar

Raita
5 dl naturell yoghurt
1 gurka
1/2 tsk spiskummin
1 vitlöksklyfta
1 dl hackad persilja
1/2 tsk salt
Några krm nymalen svartpeppar
 
Raita:
Häll yoghurten i ett kaffefilter att rinna av i 30-40 minuter.

Koka potatisen mjuk, låt ånga av.
Skala gurkan. Dela den på längden och skrapa ur kärnorna med en tesked. Skär gurkan tvärs över i ca 1 cm tjocka skivor.
Stek korven på medelhög värme runt om i ca 10 minuter tills den fått fin yta. Håll varmt.
Dela potatisen och stek den i en het stekpanna med olja i ca 10 minuter. Vänd potatisen då och då. Krydda med salt och peppar.
Blanda yoghurten med gurka, spiskummin, pressad vitlök och finhackad persilja. Rör ner salt och svartpeppar.
Dela korven och lägg upp på tallrikar. Skeda upp raitan bredvid och avluta med att lägga på potatisen.

Baconfyllda auberginer

1-DSC_0827

2 medelstora auberginer, ca 600 g
140 g bacon
ca 100 g färska, frysta eller konserverade kantareller eller annan svamp
400 g nötfärs
¾ dl vatten
¾ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk hackad färsk oregano eller ½-1 tsk torkad
Ugn 200 grader

Skölj auberginerna och dela dem i halvor på längden. Skrapa ur inkråmet med en sked så att ca 1 cm blir kvar innanför skalet. Ställ skalen i en ugnssäker form. Hacka inkråmet.
Klipp baconskivorna i strimlor och knaperstek dem utan extra fett i en stekpanna. Skölj svampen och skär den i mindre bitar. Låt svamp och inkråm fräsa med baconet. Ta upp det och låt det rinna av på hushållspapper.
Blanda köttfärsen med salt, vatten och kryddor. Blanda i svamp- och baconfräset. Fördela blandningen i aubergineskalen. Stek dem i ugnen tills färsen är helt genomstekt, ca 30 min.
Servera med kokt ris eller pasta

Ostomelett med svamp, chili och koriander

1-DSC_0793

8 st  ägg
1 dl  vatten
½  tsk  salt
1 krm  peppar
2 msk  smör
2 dl  ost, riven
2 msk  gräslök, finskuren

Svamp:
500 g  champinjoner
1 msk  smör
1 röd spansk pepparfrukt
½  tsk  salt
1 krm  peppar
½ kruka  koriander

Tillbehör
Bröd
Körsbärstomater

En klassisk, krämig ostomelett serveras med lite annorlunda kryddade champinjoner.

Svamp:
Putsa och skär svampen i bitar. Fräs den i smör.
Dela, kärna ur och strimla pepparfrukten.
Fräs den med svampen en liten stund. Smaka av med salt och peppar.

Blanda ner korianderblad vid serveringen.

Vispa samman ägg, vatten, salt och peppar.
Hetta upp hälften av smöret i en panna med släpplättbeläggning.
Häll i hälften av smeten. Lyft försiktigt med en
gaffel eller träsked, när smeten börjat stelna, så att lös smet kan rinna ner.
Strö över 1 dl riven ost och 1 msk gräslök och vik ihop
omeletten. Stek nästa omelett på samma sätt.
Dela varje omelett på hälften och servera med svampen, körsbärstomater och bröd.

Krämig fiskgratäng med skogschampinjoner

1-DSC_0791

500 g  färsk sejfilé
1 tsk + 1/2 tsk + 1 tsk salt
250 g svamp, t.ex skogschampinjoner
2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
2 dl + 2 dl laktosfri matlagningsgrädde
1 msk maizena majsstärkelse
1 dl riven prästost (17%)
800 g potatis, av mjölig sort
400 g brysselkål

Sätt ugnen på 225 grader. Strö 1 tsk salt på fisken och lägg den i en ugnssäker form.
Ansa och skiva svampen. Fräs den i olja ca 5 min. Skala och finhacka vitlöken och låt den steka med svampen när ca 2 min återstår. Krydda med 1/2 tsk salt. Häll på 2 dl grädde och koka ihop ca 2 min. Blanda ut majsstärkelsen med lite vatten och rör ner i såsen. Koka upp och häll svampblandningen över fisken. Strö över osten. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.
Skala och koka potatisen mjuk. Låt rinna och ånga av. Pressa den genom en potatispress och vispa ner 2 dl grädde. Krydda med 1 tsk salt.
Ansa och koka brysselkålen mjuk i lättsaltat vatten. Servera den till fisken och potatismoset.

Pasta al forno med kyckling

1-DSC_0789

4 portioner

ca 280 g pasta, t ex pipette rigate eller snäckor
1/2 purjolök
2 grillade kycklingfiléer
1 ask, 250 g, cocktailtomater
3 msk olivolja
Salt
2 msk vetemjöl
30 g smör
6 dl mjölk
150–200 g riven gratäng- eller pizzaost
1 förp mangotärningar, frysta och tinade
1 msk taco- eller fajitakrydda, i påse (kan uteslutas)
1 dl riven parmesan

 

Sätt ugnen på 225 grader.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och låt den rinna av i ett durkslag.
Ansa, snitta, skölj och skiva purjon. Skär kycklingen i bitar.
Lägg tomaterna i en gratängform (22 cm x 30 cm), blanda dem med oljan. Salta.
Sätt formen i nedre delen av ugnen cirka 5 minuter.
Gör såsen under tiden. Fräs mjölet i smöret i en djup släpplättpanna cirka 1/2 minut. Blanda i mjölken i omgångar under oavbruten omrörning (använd gärna plastvisp). Koka upp under omrörning och låt såsen sjuda cirka 1 minut.
Blanda tomaterna med purjon i formen. Blanda i kycklingen och mangotärningarna. Blanda i den avrunna pastan och osten. Strö över tacokryddan. Fördela över såsen och gratinera i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter. Servera med parmesan.
Kommentarer

Tips! Välj gärna pasta med koktid under 10 minuter, så går
matlagningen lite snabbare.

Baconlindad fläskfilé med rösti

1-DSC_0783

Antal portioner: 4

600 g fläskfilé
140 g bacon
Torkad aprikos
Vitlök
Salt
Peppar
2 msk rosmarin, finhackad
Stekgarn
8 kokta potatisar
2 msk rosmarin, finhackad
Salt
Peppar
Smör och olja att steka i
1 bananschalottenlök
2 dl crème fraiche

Sätt ugnen på 175 grader. Putsa fläskfilén och krydda den runt om med salt och svartpeppar. Skär ett snitt längs med filén och fyll med en blandning av finhackade aprikoser, finhackad vitlök och rosmarin.
Öppna paketet med bacon, plocka bort två skivor bacon och lägg ut resten på en stor skärbräda, sida vid sida.
Lägg fläskfilén på skärbrädans nedre kant ovan på baconet och linda sedan in filén med baconskivorna så att den täcks helt.
Fäst baconet genom att linda fläskfilén med stekgarn.
Bryn därefter köttet i en stekpanna med smör och olja på hög värme tills den fått fin färg runt om.
Lägg filén i en ugnfast form om inte stekpannan är ugnsfast, och stek i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills fläskfilén är genomlagad.
Under tiden som fläskfilén är i ugnen är det dags att göra såsen. Hacka de två överblivna baconskivorna och fräs detta knaprigt i en stekpanna. Tillsätt hackad schalottenlök på slutet och låt det fräsa med en kort stund.
Låt svalna något och mixa sedan tillsammans med lite crème fraiche till en slät kräm. Blanda ner resten av crème fraichen och smaka av med salt och svartpeppar.
Riv kokt potatis och krydda med rosmarin, salt och peppar.
Hetta upp en stekpanna med smör och olja och fräs små portions-röstis tills de fått fin gyllenbrun färg på båda sidor. Tänk på att inte ha för hög värme så att potatisen inte bränner.
Låt gärna fläskfién vila ca 10 minuter innan du skär upp den i lite tjockare skivor och serverar med rösti och baconkräm.

Kyckling- eller kalkonhamburgare med chilisting

 

4 pers

1 dl majonnäs
3 msk tärnad smörgåsgurka
Flingsalt
Peppar
1 dl tomatketchup
1 tsk nymalen svartpeppar
1 bifftomat
4 kyckling burgare BBQ eller kalkonburgare
Kyckling- eller kalkonhamburgare med chilisting

4 pers

1 msk olja
1 krm anchochilipulver
1 krm malen spiskummin
Flingsalt
Peppar
4 skivor cheddarost
8 skivor ljust bröd
4 salladsblad

och peppar.
Rör ihop ketchup med svartpeppar. Skär tomaten i skivor.
Pensla burgarna med oljan och krydda med kryddorna.
Grilla burgarna ca 2 minuter på varje sida så de får fin färg. Flytta sedan över burgarna till en svalare del av grillen. Lägg en ostskiva på varje burgare. Lägg på locket på grillen och låt stå ytterligare ca 2 minuter.
Grilla därefter bröden och tomatskivorna.
Lägg ihop burgarna med sallad, majonnäsdressing, ketchup, kött och tomat.

Senapsgriljerad quorn med röd coleslaw

1-DSC_0733
4 pers

8 quornfiléer
1 ägg
4 msk  senap, stark, grovkornig
3 msk  ströbröd

 

Röd coleslaw
300 gram  rödkål
1 grönt äpple
3 msk  majonnäs
2 msk  crème fraiche
1 tsk  vit balsamvinäger
1 msk  senap, grovkorning, sötstark
2 krm  salt
1 krm  svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg filéerna på en smord plåt. Blanda ihop ägg, senap och ströbröd
Pensla filéerna med blandningen och grilla/stek i ugnen i ca 10 minuter eller tills de har fått en fin färg. Ha lite koll på dem så att de inte bränns.
Strimla rödkålen fint. Lägg i en bunke och häll över kokande vatten. Låt stå ett par minuter och häll av vattnet. Kyl kålen en stund. Skala och skär äpplet i små bitar och blanda kål, äpple med majonnäs, crème fraiche, vinäger, salt och peppar.
Servera quornfiléerna med coleslaw.

Dill- och pepparrotssill

1-DSC_0729

4-6 port.

1 förpackning 5-minuterssill, 420 g
½ rödlök
2 dl Arla Köket® turkisk meze matyoghurt
1 msk majonnäs
½ dl finhackad dill
½ tsk ättiksprit
1 tsk honung
1 krm svartpeppar
2 msk riven pepparrot

Skölj sillen. Skär filéerna i 2 cm breda bitar och rödlöken i tunna ringar. Blanda yoghurt, majonnäs, dill, ättiksprit, honung och svartpeppar. Vänd ner rödlök, pepparrot och sill. Låt stå i kyl ett par timmar innan servering.