Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Sesamstekt lax med teriyakinudlar

1-DSC_0723

Portioner:  4

Nudlar
250 g äggnudlar
1 dl teriyakisås

Lax
4 port laxfilé (à 125 g)
3 krm salt
1 1/2 msk sesamfrö

Dressing
2 msk pressad lime
1/2 tsk strösocker
1 krm salt
1 krm peppar
1 msk olivolja

Grönsaker
1 grön paprika
1/2 gurka
 
Sätt ugnen på 150˚C.
Häll vatten i en stor kastrull till nudlarna. Sätt den på spisen på högsta värme.
Lax: Lägg laxen i en ugnssäker form och krydda med salt och sesamfrö. Sätt in formen mitt i ugnen 10-15 minuter (eller tills laxens innertemperatur är 56°C).
Dressing: Pressa limen med hjälp av en citruspress. Blanda saften med socker, salt, peppar och olivolja i en salladsskål.
Grönsaker: Dela, kärna ur och strimla paprikan. Tärna gurkan, blanda den med paprikan och dressingen.
Nudlar: Koka nudlarna. Läs på förpackningen hur man gör men koka dem utan salt. Häll sedan av nudlarna i ett durkslag men spola i ljummet vatten. Häll tillbaka nudlarna i kastrullen och rör ner teriyakisåsen.
Servera laxen med nudlar och grönsaker, gärna med lite extra teriyakisås.