Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Äppelflan med mandelmassa och saffran

1-DSC_0730
6 personer:

1 rulle färsk smördeg
150 g mandelmassa
3 fasta svenska äpplen
2 msk farinsocker
1/2 kuvert saffran, 0,25 g
kylskåpskallt Smör
Ägg till pensling
 
Servering:

Vispad grädde, smaksatt med rivet  Citronskal

 

Sätt ugnen på 200°. Rulla ut smördegen med sitt bakpapper på en plåt, vik upp en liten kant längst ut.
Riv mandelmassan grovt och fördela över degen. Kärna ur och skala äpplena, lägg ut dem i ett vackert lager.
Stöt socker och saffran och pudra över äpplena. Hyvla smör över det hela, pensla kanten med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 15-20 min. Låt svalna innan flanet serveras med grädde.

Hamburgare med tigersås

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

4 portioner

800 gr köttfärs
75 gr fint strimlat bacon
3 msk matolja
1-2 tsk salt
2 tsk tigersås
1 tsk nymald svartpeppar
2 tsk chilipulver

Blanda alla ingredienser till en smidig smet. Låt gärna marinera i kylen en halvtimme.
Forma fyra bollar och platta ut till ca 1,5 cm tjocka hamburgare. Grilla över glöden med locket på, så får du en underbar röksmak eller så grillar du i en grillpanna.

Servera i ett gott hamburgerbröd eller litet pitabröd, med en god dressing, cheddarostsås, ringad rödlök och isbergsallad.

Sesamstekt lax med teriyakinudlar

1-DSC_0723

Portioner:  4

Nudlar
250 g äggnudlar
1 dl teriyakisås

Lax
4 port laxfilé (à 125 g)
3 krm salt
1 1/2 msk sesamfrö

Dressing
2 msk pressad lime
1/2 tsk strösocker
1 krm salt
1 krm peppar
1 msk olivolja

Grönsaker
1 grön paprika
1/2 gurka
 
Sätt ugnen på 150˚C.
Häll vatten i en stor kastrull till nudlarna. Sätt den på spisen på högsta värme.
Lax: Lägg laxen i en ugnssäker form och krydda med salt och sesamfrö. Sätt in formen mitt i ugnen 10-15 minuter (eller tills laxens innertemperatur är 56°C).
Dressing: Pressa limen med hjälp av en citruspress. Blanda saften med socker, salt, peppar och olivolja i en salladsskål.
Grönsaker: Dela, kärna ur och strimla paprikan. Tärna gurkan, blanda den med paprikan och dressingen.
Nudlar: Koka nudlarna. Läs på förpackningen hur man gör men koka dem utan salt. Häll sedan av nudlarna i ett durkslag men spola i ljummet vatten. Häll tillbaka nudlarna i kastrullen och rör ner teriyakisåsen.
Servera laxen med nudlar och grönsaker, gärna med lite extra teriyakisås.

Vaniljpannacotta med limemarinerade bär

1-DSC_0726

4 portioner

4 dl vispgrädde
2 tsk Vaniljsocker
1 dl Gelésocker Multi

2 dl bär av valfri sort
Skal och saft från 1 lime, väl tvättad
2 msk Rörsocker Strö
2 tsk Vaniljsocker

Blanda grädde, vaniljsocker och gelésocker i en kastrull och koka i en halv minut. Häll upp i fyra glas och ställ i kylskåp för att stelna.
Skölj och ansa bären, blanda dem med limeskal och -saft, socker och vaniljsocker.
Låt stå tills de ska läggas på pannacottan

Äggfria cookies

1-DSC_0715

30 st

2 dl vetemjöl (120 g)
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
3/4 tsk vaniljpulver
1 krm flingsalt
100 g mjölkfritt margarin
1 dl brun farin
3 msk spad från 1 förp. kokta kikärter
100 g hackad mörk choklad

Sätt ugnen på 200°C.
Blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, vaniljpulver och flingsalt i en bunke. Ställ åt sidan.
Vispa margarin och farinsocker fluffigt med elvisp. Blanda ner kikärtsspadet och den hackade chokladen. Vänd ner mjölblandningen.
Rulla 30 små bollar med mjölade händer och lägg på 2 bakpappersklädda plåtar. Platta till kakorna lite och grädda mitt i ugnen 10–12 minuter.
Låt svalna och njut.

Het tortillasoppa med avokado & gräddfil

DSC_0713

4 port

1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
1 tsk sambal oelek (chilipasta)
5 cm färsk ingefära, riven
2 burkar skalade, hela tomater
1 burk kikärtor, kokta och sköljda
8 dl vatten
1 buljongtärning (höns eller grönsaks)
Salt,
Svartpeppar,
Socker,
Olja till stekning

Fräs lök, vitlök, sambal och ingefära i olja utan att det får färg. Tillsätt tomater, kikärtor, vatten och buljong. Låt koka 5-10 minuter. Förbered tillbehören (nedan) under tiden. Mixa soppan slät, smaka av med salt, peppar och socker. Servera med önskade tillbehör.

Tillbehör -välj dina egna favoriter:
strimlade tortillas stekta i olja eller färdiga nachos om du föredrar det
avokado+lime
röd lök
gräddfil
riven ost, fetaost
grönsaker tex stjälkselleri, morot, majs
färsk koriander

Couscous-sallad

1-DSC_0687
4 personer

1 paket cous cous eller matvete, 500 g
1 röd paprika
1 grön paprika
4 tomater
1/2 rödlök
1 knippa persilja, helst slätbladig
1/2 kruka färsk mynta eller 1 msk torkad
(1 vitlöksklyfta)
1 citron
1 dl + 1 msk olivolja
400 g räkor/ett par starka korvar/grillad kyckling
(cayenne eller annan het krydda)
Salt
Peppar

Gör i ordning cous cousen/matvetet enligt anvisningarna på paketet.
Det blir rätt mycket cous cous av ett helt paket. Ta bara halva om ni inte
är mer än lite småsugna.
Rör om i cous cousen då och då och rör eventuellt ner 1 msk olivolja så inte grynen klibbar ihop till en stor kaka.
Ansa och tärna paprikorna.
Dela tomaterna och pilla bort de rinniga kärnorna. Skär tomaterna i tärningar.
Skala och finhacka löken.
Hacka persiljan ganska grovt. Det gör inget om det kommer med lite av stjälkarna.
Hacka myntan om du använder färsk.
Gnid in insidan av en stor skål med en delad vitlöksklyfta. Strunta i det om du inte gillar vitlök.)
Häll i cous cousen, de tärnade grönsakerna och det gröna hacket. Blanda med lätt hand.
Gör dressingen: Pressa citronen i en skål. Blanda ner salt och peppar. Vispa i olivoljan.
Vänd ner dressingen i cous cousen. Salladen kan gärna stå färdigblandad ett par timmar men går utmärkt att äta direkt.
Skiva starka korvar och stek  hastigt. Eller stek räkorna – du kan ta dem direkt från frysen –  några minuter i lite olivolja och en nypa cayenne.
Eller dela kycklingen i bitar och värm på med en doft cayenne.
Eller gör samma sak med  kokta/konserverade kikärtor om du vill köra vego.
Eller ta lite av varje om du känner dig omåttlig.
Servera cous cous-salladen med det stekta. Skivad gurka – naturell eller i en skvätt yoghurt – svalkar om du gjort cous cousen het.