Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Kycklingsoppa med nudlar

1-DSC_0683

4 portioner

2 kycklingfilé
2 paprikor i olika färg
1 liten purjolök
2 msk flytande matfett
2 msk vetemjöl
4 dl vatten
5 dl kokosmjölk (creamy coconut)
2 hönsbuljongtärning
1 krm cayennepeppar
1 tsk grön curry
1 tsk koriander (konserverad på burk)
1 tsk socker
Ev 1 tsk fisksås (nam pla)
100 g äggnudlar
Salt
Svartpeppar

Skär kycklingen i tunna strimlor.
Kärna ur och skölj paprikan.
Skär paprikan i strimlor.
Dela purjolöken mitt itu på längden, skölj noga och skär i strimlor.
Häll flytande matfett i en kastrull. Sätt på spisplattan och låt matfettet bli ljusbrunt.
Lägg i paprikan och purjolöken och låt allt fräsa 1 minut.
Lägg i vetemjölet och rör om så att det blandar sig väl med grönsakerna.
Häll på vatten och kokosmjölk.
Lägg i buljongtärningen och cayennepeppar, grön curry, koriander och socker (nam pla).
Låt soppan koka upp.
Lägg i den strimlade kycklingen.
Sänk värmen till medelvärme
Koka soppan 3 minuter.
Krama” sönder och lägg i nudlarna och låt soppan koka upp igen.
Rör om och låt soppan stå 3 min innan den serveras.
Smaka! Krydda eventuellt med mer salt

Servera soppan genast med bröd.

Löksoppa med smördegslock

 1-DSC_0655

40 gram bacon
1 matsked olivolja
1 gul lök
1 purjolök
4 dl hönsbuljong av tärning
½ kruka timjan
2  lagerblad
Salt
Ppeppar
½ rulle kyld smördeg
2 skivor bacon

Ugn: 180°

Tärna baconet och stek det i en gryta med olja. Skala och skiva löken. Skölj och skiva purjolöken. Låt lök och purjolök fräsa med baconet tills löken är mjuk.
Tillsätt buljong, repad timjan och lagerblad och koka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Ta upp lagerbladen och häll upp soppan i två skålar.
Skär ut två lock ur smördegen och lägg över skålarna. Tryck fast degen på skålarnas utsida. Lägg en baconskiva på varje skål och tillaga i ugnen, ca 10 minuter, eller tills degen fått fin färg och baconet är stekt. Servera soppan med det spröda smördegslocket på

Toast med kallrökt lax och senapsdressing

1-DSC_0651

2 skivor vitt formbröd
1 msk smör
200 g tunt skuren rökt lax
1 avokado
40 g ruccola
½ dl torrostade pinjenötter
1 krm nymald svartpeppar
½ citron

Dressing:
1 msk flytande honung
2 msk ljus fransk senap
3 msk olivolja
1 krm salt
½ dl finhackad dill
 
Kantskör brödet. Stek det snabbt i brynt smör på båda sidor.

Rör ihop dressingen. Skala och skär avokadon i skivor.

Fördela ruccola och lax på brödet. Lägg på avokado och dressing. Strö över pinjenötter. Mal över svartpeppar. Servera med citron.

Grön potatissoppa

1-DSC_0653

1/2 kg potatis
1 bit rotselleri, c:a 50 g
2 purjolökar
1/2 pkt tinad bladspenat (ca 200 g)
1 stor bunt persilja
Matfett till stekning
1 liter hönsbuljong
Salt
Peppar

Till servering:
1 dl créme fraiche
Riven ost

Skala potatis och rotselleri och skär det i bitar. Strimla purjolöken. Hacka spenat och persilja grovt. Fräs alla grönsakerna glansiga i matfett i en stor gryta.
Häll på buljong och låt koka under lock i 15-20 minuter tills potatisen är mjuk.
Finfördela grönsakerna i matberedare eller med mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan i tallrikar med en klick créme fraiche. Riven ost smakar bra att strö över soppan.

Du kan även kärna ur och skära grön gurka i små bitar och låta koka med soppan några minuter strax före serveringen.

Ägg med kaviarcrème

1-DSC_0645
10 personer

10 ägg
2 salladslökar
4 rädisor
1 ask smörgåskrasse

Kaviarcrème
1 dl lätt crème fraiche
1 dl lättmajonnäs
1 dl kaviar

Välj gärna kravmärkta ägg, de har oftare gulare äggula. Äggen kan förberedas och garneras i god tid.

Lägg ner i äggen i en kastrull, fyll upp med kallt vatten. Låt äggen sjuda 5 min när vattnet kokat upp. Kyl äggen snabbt i kallt vatten. Skala och dela sedan äggen på längden.
Skiva salladslök och rädisor tunt. Blanda alla ingredienserna till kaviarcrèmen.
Ställ äggen på ett fat och ringla över kaviarcrèmen. Garnera med rädisor, salladslök och krasse.

Kanapéer med matjes & kapris

 1-DSC_0644

Finncrips
Senap
Matjessill
Kapris
Olivolja
Svartpeppar

Bre varje brödskiva med smör. Stryk även på senapen. Dela bröden en gång på tvären.
Låt matjessillfilén rinna av ordentlig (torka den gärna med lite hushållspapper) och skär den i små tärningar.
Blanda silltärningarna med kapris och olivolja. Smaka av med svartpeppar.
Strö blandningen över de fyra halvorna finn crisp. Strö över persiljan.

Chokladmuffins

1-DSC_0637

Receptet är beräknat för 12 stora muffins.

100 g rumsvarmt smör
2 ½ dl strösocker
2 ägg
1 dl mjölk
2 msk raps- eller matolja
4 dl vetemjöl special
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
150 g mörk choklad

Sätt ugnen på 200 grader.
Rör ihop det mjuka smöret, strösocker, ägg, mjölk och olja.
Blanda ihop de torra ingredienserna och
rör ner i smeten, lite åt gången.
Hacka chokladen och blanda ner i hälften i smeten.
Klicka ut smeten i pappersformar som helst är dubbla eller har ställts i en muffinsplåt .
Strö på resten av chokladen.
Grädda i 20-25 minuter.
Låt svalna på galler-

Pepparrotslax

1-DSC_0633

4 portioner

600 g frysta wokgrönsaker
600-750 g laxfilé i bit
1-2 msk riven pepparrot (riv själv eller köp färdig på tub)
2½  dl matlagninggrädde
1½ dl vatten
2 msk fiskfond
Flingsalt eller vanligt salt

Lägg de otinade wokgrönsakerna i botten på en ugnsform. Tina laxfilébitarna och lägg dem ovanpå.
Blanda pepparrot, grädde, vatten och fiskfond. Häll över fisken och grönsakerna.
Strö över flingsalt eller vanligt salt över laxen.
Stek mitt i ugnen i 225 grader i 20 minuter.

Limpa med potatis och morötter

1-DSC_0632

25 g färsk jäst
4 dl vatten
ca 1-2 medelstora kokta skalade potatisar
ca 1 tsk brödkrydda
3 morötter (fin rivet)
1 ½ tsk salt
ca 3-4 msk honung
1 dl grovt rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
ca 9 dl vetemjöl special
(ett par nävar russin är även gott att blanda i !!!)

Smula ner jästen i en degbunken. Värm vattnet till 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör om så att den löser sig. Mosa potatisen . Rör ner potatis, brödkryddan, salt, honung, rågmjölet och grahamsmjölet. Arbeta ner det mesta av vetemjölet och arbeta degen ca 5 minuter.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
Arbeta ner degen i bunken. Ta upp degen på mjölad bänk och arbeta den smidig med resten av mjölet. Dela den i 4 lika stora bitar och forma de som du vill ha de. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Jäs dem övertäckta med bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Turkisk köfte

1-DSC_0627

4 pers

10 steklökar
2 msk rapsolja

 

Färsbullar:
600 g lammfärs
1 msk mald spiskummin
1 msk koriander
½  msk kanel
2 hackade vitlöksklyftor
½  citron, rivet skal
2 msk tomatpuré
2 msk rapsolja
½  tsk salt
1 tsk svartpeppar

500 g feferoni (1 burk=500g)
½  granatäpple, kärnorna

 

Myntayoghurt:
2 dl turkisk yoghurt 10%
½  dl hackad färsk mynta

 

Servering:
couscous

 

Ugnstemp 200º

Lägg löken i kallt vatten en stund så är de lättare att skala. Lägg dem i en långpanna tillsammans med rapsolja och baka i ugnen cirka 15 minuter. Blanda färssmeten och forma avlånga köttbullar. Ta ut plåten med löken och lägg dit färsbullar och fefferoni. Stek tillsammans i ugnen ytterligare 10-15 minuter.

Blanda ingredienserna till myntayoghurten. Garnera med kärnorna från granatäpplet och servera med myntayoghurt, couscous och eventuellt några myntakvistar