Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Kanel- och sojastekta kycklingsköttbullar

1-DSC_0615

3 dl basmatiris
1 påse saffran à 1/2 g
1 msk olja
6 dl vatten
1 tsk salt
2 msk pistagenötter eller valnötter
2 msk finhackad gräslök
600 g frysta kyckling- eller kalkonköttbullar
3 msk ketjap manis (söt sojasås)
1-2 krm kanel
1-2 krm kajennpeppar

Fräs basmatiriset tillsammans med saffran och olja i ett par minuter. Rör om då och då.
Häll på vattnet och salt. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 12-15 minuter under lock. Ta av från värmen och låt dra i 10 minuter.
Grovhacka pistasch- eller valnötterna. Fluffa till riset med en gaffel och vänd ner nötterna. Blanda eventuellt i finhackad gräslök.
Stek kyckling- eller kalkonköttbullarna enligt anvinsing.
Rör ihop kejtap manis, kanel och kajennpeppar. Häll blandingen över köttbullarna och låt steka ihop i ca 30 sekunder.
Fördela köttbullarna på riset på tallrikarna.

Balkongsommar

IMG_20170728_200636-COLLAGE

Knäckflarn med choklad

1-DSC_0613

50 – 60 st

50 gram smör
4 msk sirap
4 msk mjölk
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
100 gram mörk choklad

Sätt ugn på 200 grader.
Värm och smält smör med sirap. Koka en minut under omrörning.
Blanda ner mjölk, socker, vetemjöl och havregryn. Låt stå och svälla minst 10 minuter.
Klicka ut teskeds-stora klickar med några cm mellanrum på bakplåtspapper. Förslagsvis i 2×4 rader.
Grädda knäckflarnen i cirka 7 minuter eller tills de fått färg.
Låt dem svalna på plåten. Vill du ha den runda lägger du dem omlott vikta över något runt som exempelvis en kavel eller kvastskaft innan de svalnat helt.
Bryt choklad i bitar och smält i mikro eller en kastrull. Pensla ena sidan med choklad och lägg ihop två och två.
Lägg upp knäckflarnen på bakplåtspapper och låt chokladen stelna.

Gulaschsoppa Melchersson

1-DSC_0612

4 pers

2 gula  lökar 
2  röda paprikor
3 msk   tomatpuré 
1 vitlöksklyfta
½  tsk   kummin, malen 
1 l   vatten 
2 tärningar  oxbuljong  eller motsvarande fond (ca 3 msk)
4 st   potatis(ar), medelstora 
1 nyp   cayennepeppar 
300 gram   ryggbiff 
2 msk   matolja 

Putsa bort eventuella senor och skär köttet i små tärningar. Finhacka löken och paprikan.
Bryn köttet i matolja, salta och peppra en aning och tillsätt lök och paprika efter ett tag. Krossa vitlöken tillsammans med kummin i en mortel, blanda i tomatpurén och cayennepeppar.
Klicka i vitlök och tomatblandningen i en gryta med köttet och ställ åt sidan.
Koka upp vattnet och lös upp buljongtärningarna i det heta vattnet. Häll hälften av buljongen över köttblandningen och koka under lock i 20 minuter.
Skala och hacka potatisen grovt. Tillsätt potatisen och resten av buljongen och koka under lock i ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med ett rustikt bröd.

Skink- och paprikapaj med sallad

1-DSC_0601

1/2 purjolök
1 röd paprika
2 msk olivolja
360 g strimlad rökt skinka
2 ägg
2 dl mjölk
1/2 tsk oregano
1 dl riven ost
1/2 tsk salt
2 krm peppar
230 g pajdeg mördeg
2 tomater
65 g salladsmix
2 tsk vitvinsvinäger
salt och peppar att smaka av med

Sätt ugnen på 225°C.
Skölj och strimla purjolöken. Kärna ur och tärna paprikan.
Fräs löken och paprika i hälften av olivoljan. Blanda med skinkan.
Vispa ihop ägg, mjölk och oregano. Blanda i osten. Krydda med salt och peppar.
Lägg pajdegen i en pajform, ca 25 cm i diameter (för 4 port). Nagga den med en gaffel.
Fördela skinkfyllningen på degen och häll över äggblandningen.
Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
Tärna tomaterna. Blanda med sallad, vinäger och resterande olivolja. Smaka av med salt och peppar.
Servera pajen med sallad.

Rostade kryddiga kikärter

1-DSC_0527

3 dl

2 burkar kikärter (à 400 g)
4 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
2 tsk paprikapulver
1 tsk salt

Sätt ugnen på 225°C.
Spola av kikärterna och låt dem rinna av.
Skala och finhacka vitlöken. Blanda med oljan.
Häll ärterna i en långpanna. Häll vitlöksolja över och rör runt. Rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter, skaka då och då.
Ta ut och häll ut kikärterna på dubbelvikt hushållspapper. Krydda med paprikapulver.

Godaste sillröran

1-DSC_0525

1 paket (420 g) Abba 5 Minuterssill
2 st finhackade hårdkokta ägg
1 dl gräddfil
2-3 msk Kalles kaviar
2 msk hackad lök
2 msk finhackad färsk dill
Salt
Peppar

 

Skär sillen i små bitar och blanda samman med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Senapsbakad torsk med rostad sötpotatis

1-DSC_0523 

Potatis
ca 500 g sötpotatis
600 g fast potatis
2 msk olivolja
1 tsk timjan

Torsk
600 g torskfilé
2 msk senap
1 tsk paprikapulver
2 krm salt
1 krm peppar
1 dl ströbröd
1 msk olivolja
250 g körsbärstomater

Gräddfil
1/2 kruka persilja
1 1/2 dl gräddfil

Sätt ugnen på 225˚C och sätt in en ugnsplåt.

Potatis:
Skölj och skiva all potatis och blanda dem med olivoljan, timjan, salt och peppar. Häll ut dem på den förvärmda plåten och rosta först ca 15 minuter.

Torsk:
Bred senapen på torskfiléerna. Strö över paprikapulver, salt, peppar och ströbrödet. Ringla olivoljan över torsken. Lägg den på potatisplåten och stek ytterligare ca 10 minuter.
Dela tomaterna.

Gräddfil:
Hacka persiljan och blanda den med gräddfilen, smaka av med salt och peppar.
Servera torsken med potatisen, tomaterna och gräddfilen.