Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Räksoppa med räkspett

1-DSC_0443

6 portioner

1 kg medelstora tinade ishavsräkor
1 msk smör
1 msk tomatpuré
1 liter fiskbuljong (av fond eller tärning)
3 msk vetemjöl
2 dl matgrädde
1–2 msk tomatpuré
Ett par duttar kajennpeppar

Till servering
4–8 smördegspinnar, köpta eller av färdig smördeg

Skala räkorna, det är skalen vi vill åt i första hand. Lättbryn skalen med smör och tomatpuré i rymlig kastrull, 5–8 minuter på näst högsta värme. Slå på buljongen, låt sjuda
under lock 15 minuter. Sila från skalen och häll tillbaks spadet i kastrullen och koka upp igen.
Vispa ut mjölet i lika mycket kallt vatten, vispa ner i sjudande räkspad. Låt småputtra under lock 5 minuter, tillsätt grädden och smaka av med kajenn.
Trä räkor på spett att servera till. (Spar ev överblivna räkor till nattmacka.) Servera gärna frasiga smördegspinnar bredvid.

Balkong

Lite sommarfint på Syrrans balkong!

 

IMG_20170606_154725-COLLAGE

Äppelkompott med havrefras

1-DSC_0444

Äppelkompott:
6 röda äpplen
1/2 dl vatten
1 tsk äkta vaniljpulver eller en uppslitsad vaniljstång
1/2 dl strösocker
2 msk honung

Havrefras:
4 msk smör
4 dl havregryn
2 msk socker

Äppelkompott:
Skala och kärna ur äpplena, skär dem i klyftor. Lägg äpplen, vatten, vanilj, socker och honung i en liten kastrull och låt koka upp. Sänk värmen och låt kompotten sjuda i cirka 8 – 10 minuter.

Havrefras:
Smält smör i en stekpanna, tillsätt havregryn och socker och fräs det i pannan tills det tagit färg. Rör om då och då.

Servera kompotten med havrefras och vispad grädde.

Saffransscones

1-DSC_0441

6 st

2 dl mjölk (3%)
2 påsar saffran (1 g till 6 scones)
7 1/2 dl vetemjöl 7 1/2 dl motsvarar 450 g)
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl rörsocker
125 g kallt smör
1 ägg

Till pensling
Uppvispat äggM
Mandelspån
Rörsocker
 

Sätt ugnen på 250 °C.
Koka upp mjölken med saffranet i en kastrull. Låt svalna till ljummet.
Blanda mjöl, salt, bakpulver och rörsocker i en bunke.
Skär smöret i tärningar och nyp ihop med de torra ingredienserna.
Tillsätt ägget och saffransmjölken. Blanda hastigt ihop till en deg.
Dela degen i 6 bitar (för 6 port) och lägg på en bakpappersklädd plåt. Forma till runda bullar med lätt mjölade händer. Alternativt dela degen i 2 delar och platta ut till 2 tekakor.
Skär ett kryss över kakorna och nagga med en gaffel.
Pensla med uppvispat ägg. Strö över mandelspån och rörsocker.
Grädda i mitten av ugnen tills sconesen fått fin, gyllene färg, 15- 20 minuter. Ta ut och låt svalna något före servering.

Svamp- och löksoppa

 

4 pers.1-DSC_0439

1 liter färsk svamp
4 färska lökar
2 msk Arla smör
4 msk vetemjöl
5 dl svampbuljong
4 dl Arla Ko mjölk
2 dl Arla Ko vispgrädde
1-2 msk sherry
Salt
Peppar

Skala löken. Skär löken och svampen i ganska stora bitar. Fräs först svampen i smör i en gryta. Rör ner löken och låt den fräsa med ca 5 min på svag värme. Rör i mjölet och späd med buljong och mjölk. Låt soppan koka ca 10 min. Rör ner grädden och smaksätt med sherry, salt och peppar.
Servera med bröd.

Original Fajitas

1-DSC_0436

Portioner:  4

500 g strimlad kyckling
2 msk smör
1 strimlad gul lök
1 strimlad röd paprika
1 påse fajita kryddmix (à 30 g)
1 paket tortillabröd (Medium Orginal, à 326 g)

Till servering
1 burk salsasås (à 226 g)
ca 2 dl crème fraiche eller gräddfil
ca 100 g riven ost

Bryn kyckling i matfettet.
Tillsätt lök, paprika och kryddmix. Blanda väl. Låt alltsammans sjuda under lock på svag värme cirka 5 minuter. Rör om då och då.
Ta ur bröden ur förpackningen. Slå in i ugnsfolie och värm på 140°C i ca 10 min. Behåll dem varma och täckta tills de ska serveras.

Till servering:
Lägg fyllningen på varje tortilla. Toppa alternativt med tacosås, crème fraiche/gräddfil och riven ost. Vik ihop eller rulla.