Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Roliga Historier

Fortkörning

Polisen till bilisten som stoppats för fortkörning:
– Har ni körkort?
– Nej…
– Det var tur för dig det, för annars hade du blivit av med det på en gång…


Fredagskul

Ormgift

Två ormar möts bakom en sten:
– Vet du om vi är giftiga?
– Varför undrar du det?
– Jo, för jag råkade bita mig i underläppen…


Fredagskul

Matjestartar med äpple

1-DSC_0342

4  dubbla filéer  matjesill
1 gul  lök,
1 äpple
1 tsk citronsaft
4 msk  crème fraïche
1 msk färsk  dill
Peppar

Tillbehör
Grovt bröd
Rädisa
Grönsallad

Hacka mmatjesfiléerna grovt, finhacka löken och skala och skär äpplena i små tärningar. Häll lite citronsaft över äppelbitarna.
Blanda matjessill, lök, äpple, crème fraiche och hackad dill.
Krydda med peppar.
Placera blandningen på en bit bröd. Garnera med skivade rädisor och sallad.

Gammeldags pepparkaka

1-DSC_0339

100 g Norrmejerier Smör
2 1/2 dl brun farin
2 ägg
1 1/2 dl Norrmejerier Gräddfil
1 dl fast lingonsylt
3 dl vetemjöl (180 g)
1 1/2 tsk kanel
1 tsk kryddnejlikor
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat

Rör smör och farinsocker poröst. Tillsätt ägg, gräddfil och lingonsylt. Blanda mjölet med kryddor och bikarbonat. Rör ner blandningen i smeten.
Häll den i en smörd och bröad, avlång bakform,1 ½ l.
Grädda i nedre delen av ugnen vid 175ºC, 50 – 60 min. Stjälp upp kakan på galler. Låt den kallna övertäckt.
Servera med fördel den skivade pepparkakan med vispad grädde och lingonsyl

Cocktail på kräftstjärtar

 1-DSC_0317

1 burk skalade, kokta kräftstjärtar, ca 380 g
4-6 små salladslökar
1 dm gurka
20 physalis
Pressad saft av 1/2 lime

Rhode IsIand sås:
2 dl gräddfil
2 msk chilisås
1 krm salt
1 tsk grov senap
1 tsk tomatpuré

Låt kräftstjärtarna rinna av. Skär salladslöken i tunna skivor. Hacka gurkan. Skär physalisen i kvartar. Blanda kräftstjärtar, salladslök, gurka, physalis och limesaft. Lägg upp i 4 glas.
Servera med såsen.

Önskebrunnen

 

Ett par kommer till en önskebrunn, kvinnan kastar i ett mynt.
– Vad FAAN?! Det är slöseri med pengar skriker mannen.
Han lutar sig framåt för att fiska upp myntet men faller i och drunknar.
– Det gick fan i mig snabbt, sa frun!


Fredagskul

Korintkakor med citron

1-DSC_0337

ca 50 st

4 1/2 dl vetemjöl (270 g)
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
1 dl korinter
Skal av 1 citron
150 g rumstempererat smör
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl mjölk

Till utbakning
ca 2 dl strösocker

Blanda mjöl, vanilj, bakpulver och korinter i en bunke. Riv citronskalet och blanda ner det.
Blanda ner matfettet, grädden och mjölken och arbeta ihop till en deg. Ta upp den på en bänk och dela degen i 2 delar och rulla ut varje del till en rulle ca 25 cm lång. Linda in dem i plastfolie och lägg dem i kylen så att de går lätt att skära.
Sätt ugnen på 225°C.
Utbakning: Häll sockret på en tallrik. Skär degen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg en skiva i taget i sockret och tryck ut den till en tunn  kaka ca 8 cm i diameter. Vänd i sockret.
Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter. Låt kallna på galler.

Råstekt rotsakspytt med ost och rökt bog

1-DSC_0328

200 gram morot
200 gram palsternacka
200 gram rotselleri
100 gram kålrot
200 gram rökt sidfläsk.
1 gul lök
1 centimeter röd chili.
200 gram halloumiost, eller fetaost
 
Tärna centimeter stora kuber av 200 gram morot, 200 gram palsternacka, 200 gram rotselleri, 100 gram kålrot och 200 gram rökt sidfläsk. Hacka en en gul lök och en centimeter röd chili. Fräs allt i olivolja på medelstark värme tills allt är genomstekt. Salta och peppra. Tärna 200 gram feta- eller halloumiost och lägg i mot slutet av stekningen. Avsluta med lite nedklippt gräslök. Salta och peppra. Servera med äggula. Klart

Tips: Jag stekte i ugnen  225 grader i ca 20 min.

Höstsoppa a´la Öhr

 1-DSC_0327

1 palsternacka
2 morötter
1 bit rotselleri ca: 100g
2-3 potatis
1 l vatten
3 msk Grönsaksfond
4-5 vitpepparkorn
2-3 kryddnejlikor
2 dl créme fraiche
1-2 krm Orginal Creole Seasoning
Salt
Peppar
Persilja

Skölj ansa och skrapa eller skala rotfrukterna.
Riv dem fint på råkostjärn alt. matberedare.
Koka upp buljongen, lägg i pepparkorn och nejlikor.
Blanda ner rotfrukterna och låt dem koka tills de känns mjuka ca: 8-10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Strö rikligt med hackad persilja över, och häll i créme fraiche.

Chorizokorv med couscous

1-DSC_0322

4 port

300-400 g kryddig korv, typ chorizo
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 2 cm färsk ingefära
ca 400 g rotfrukter, t ex 2-3 morötter, 1 palsternacka och en bit rotselleri
2 tomater
2 dl vatten
1 buljongtärning
ca 1 msk kryddig sås, typ hot chilisås eller ett par droppar tabasco
3 dl couscous
4 dl kokande vatten
1 tsk salt
Persilja

Skär korven i knubbiga bitar. Skala och hacka löken, skala och finhacka vitlöken och ingefäran. Skala och skär rotfrukterna i bitar eller tärningar. Skär tomaterna i bitar.
Smält lite fett i en gryta och fräs lök, vitlök och ingefära några minuter under omrörning. Blanda ner korven och rotfrukterna och fräs ytterligare några minuter. Rör i tomater, buljong och kryddsås. Koka upp och sjud under lock på svag värme tills rotfrukterna är lagom mjuka, ca 15 minuter.
Mät upp couscous i en skål. Koka upp vatten och salt i en kastrull. Häll den över couscousen, lägg på lock och låt stå 5 minuter.
Smaka av grytan och strö hackad persilja över.
Rör om i couscousen med en gaffel. Fördela den på varma tallrikar med korv och grönsaker ovanpå.

Kräftröra med dill och tabasco

1-DSC_0309

360 g kräftstjärtar på burk
3 msk chilisås
3 msk majonnäs
1 tsk worcestershiresås
½  tsk tabasco
½  dl hackad dill

Pressa ur så mycket vätska som möjligt ur kräftstjärtarna. Blanda resten av ingredienserna till en sås och vänd ner kräftorna.