Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Har du pappa hemma?

Nisse ringer till sin kompis och och hans lille son Måns svarar:
– Har du pappa hemma?
– Jaa, men dom håller på i sovrummet, säger Måns.
– Ok, då ringer jag senare då.
Efter 2 timmar ringer han igen och frågar:
– Är pappa hemma?
– Ja men nu håller dom på i garaget…
– Ok jag återkommer.
Han ringer igen.
– Är pappa hemma nu då?
– Ja men nu håller dom på på vinden…
Då blir Nisse nyfiken och frågar:
– Vad håller dom på med hela tiden?
Lille Måns viskar tyst:
– Dom håller på och letar efter mig…


Fredagskul

Laxpaj med purjolök

 

1-DSC_0301

6 pers

Pajdeg:
150 g smör
4 dl vetemjöl (240 g)
½ tsk salt
2 msk kallt vatten

Fyllning:
2 purjolökar
1 msk smör
300 g kallrökt lax
3 ägg
2½ dl matlagningsgrädde
100 g ädelost
Salt
Peppar

Hacka samman smöret, mjölet och saltet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop till en deg. Tryck ut degen och klä en pajform, ca 25 cm i diameter.
Ställ formen kallt i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Strimla purjolöken och fräs den mjuk i smör under omrörning. Salta och peppra. Strimla laxköttet.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Blanda purjolöken och laxstrimlorna, bre ut det i pajskalet. Vispa samman äggen och grädden. Smula i osten och smaka av med salt och peppar. Häll blandningen i pajskalet.
Grädda pajen i 30-35 minuter, tills den har stelnat och fått fin färg. Servera laxpajen varm eller ljummen.

Ugnsbakad omelett med broccoli, bacon och purjolök

1-DSC_0293

4-6 portioner

2 stora broccolibuketter
20 cm grön blast purjolök
300 gram bacon
6 ägg
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 msk chilisås
1 dl riven lagrad ost
2 tsk malet paprikapulver
 
Koka upp broccolibuketterna i mindre bitar i saltat vatten, ca 3-4 min. Häll av och lägg ner i ugnsfast form tillsammans med den gröna blasten från en stor purjolök.
Vispa ihop äggen med grädde, mjölk, chilisås och ost. Slå över formen. Skär bacon i mindre bita och fördela överst. Gratinera i ugn ca 40 – 45 min i 200 grader. Låt omeletten ”stå till sig och ”stanna” i konsistens före du kär upp den i portionsbitar.

Efter söndagsskolan

 

Två pojkar var på väg hem från söndagsskolan.
– Du, allt det där snacket om Djävulen …Ska man tro på det egentligen?
– Tjaa, du vet hur det är med storken och jultomten… Det är nog farsan i det här fallet också…


Fredagskul

Skärgårdssill

1-DSC_0291

2 förpackningar 5-minuterssill à 420 g
2 dl Arla Köket® crème fraiche
2 dl majonnäs
Rrivet skal och saft av ½ citron
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl hackad färsk dill
½ dl hackad färsk gräslök
1 dl röd stenbitsrom
 
Häll av sillen och skölj i kallt vatten. Skär sillen i ca 1 cm tjocka bitar. Blanda samman övriga ingredienser i en bunke. Vänd försiktigt ner sillen i röran. Häll i en ren glasburk, låt stå minst 1 tim innan servering. Servera gärna med kokt potatis och kokt ägg

Solans fröknäcke med god topping

1-DSC_0212

1-2 plåtar, beroende på storlek:
2 1/2 dl blandade frön, t ex linfrö, sesam, solrosfrön, pumpakärnor
1/2 dl olivolja
2 dl vetemjöl
2 dl kallt vatten
1 krm salt + lite flingsalt

Topping:
Ädelost, valnötsost, getost, god röra

Sätt ugnen på 150°. Blanda alla ingredienser utom flingsaltet och kavla eller tryck ut tunt på bakpapperklädda plåtar. Strö över lite flingsalt.
Grädda mitt i ugnen 50-55 min. Låt svalna, bryt i bitar och servera med valfri topping.

Pasta med bacon, färskost och ärtor

1-DSC_0288
4 personer

100 g bacon
200 g frysta gröna ärtor
125 g ricotta, kesella i nödfall
1 msk smör
5 msk riven parmesan
Pasta, gärna snäckor eller fjärilar
Salt
Peppar

Tina ärtorna i mikron eller genom att lägga dem i en sil och spola hastigt med varmt vatten. Det gör inget om de fortfarande är lite isiga längst in.
Sätt igång pastakoket.
Skär baconskivorna tvärs över i strimlor.
Fräs baconet i en stor kastrull eller stekpanna. Det ska få lite färg men inte bli knaprigt.
Häll i ärtorna i kastrullen/pannan med bacon. Rör om och fortsätt fräsa ett par minuter.
Riv parmesanosten.
Lägg kesellan i en skål som ledigt rymmer den kokta pastan. Luckra upp färskosten med en gaffel och lägg i smöret.
Låt den färdigkokta pastan rinna av ordentligt och blanda sedan några varv med ricottan och smöret i skålen.
Värm raskt på baconet och ärtorna och häll över pastan. Blanda ordentligt. Peppra och strö över parmesan. Servera så fort som bara den.
En grönsallad eller några knapriga grönsaker är precis vad man längtar efter. Och glöm inte gott bröd.

Effektiv norsk sekreterare

Vegard var chef av stora mått – han vägde närmare 150 kg. När han skulle åka tåg bad han därför sin sekreterare att beställa två platser så att han skull få mer utrymme.
När sekreteraren hade gjort det sa hon glatt:
– Du hade tur, du fick två fönsterplatser


Fredagskul

Fläskfilé med ostsås

1-DSC_0286

4 personer

600 g fläskfilé
Smör till stekning
1 gul lök
2 msk smör
1 påse färsk spenat, ca 150 g
Salt
Peppar

Ostsås:
75 g ädelost
2 dl crème fraiche
2 krossade vitlöksklyftor
Salt
Peppar

Till servering:
Potatisrösti
Grönsallad

Sätt ugnen på 225 grader.
Putsa fläskfilén ren från fett och hinnor. Skär köttet i ca 2 cm tjocka skivor och banka ut dem med handen. Stek skivorna hastigt på båda sidorna i smör. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en smord, ugnssäker form.
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör utan att den får färg. Tillsätt spenaten och låt den fräsa med tills den faller ihop. Salta och peppra. Lägg spenaten vid sidan om köttet i formen.
Mosa osten, blanda den med crème fraichen och rör till en slät sås. Smaksätt med vitlökskrosset. Salta och peppra och häll såsen i formen. Gratinera i ugnen tills såsen har fått fin färg, ca 15-20 minuter.
Laga till den frysa röstin enligt anvisningarna på förpackningen. Servera med en blandad grönsallad.

Morotsbröd ll

1-DSC_0280

3 st

5 dl Arla® mjölk
50 g jäst
25 g rumsvarmt Arla® Svenskt Smör
2 tsk salt
2 msk honung
3 dl finrivna morötter
13 dl lantvetemjöl
1 ägg
½ dl solroskärnor
½ msk örtsalt

Värm mjölken till fingervärme, 37°. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smör, salt, honung, morötter och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min.   Sätt ugnen på 225°. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och dela i tre delar. Forma dem till runda bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över solroskärnor och örtsalt.   Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.