Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Inte lätt att bli gammal

 

Den gamle mannen på ålderdomshemmet fick en fråga:
– Du kallar fortfarande din fru älskling, sockertopp och min pärla? Vad är hemligheten med att bevara sin kärlek efter hela 70 år?
Den gamle mannen:
– Jag har glömt vad hon heter och vågar ta mej fasen inte fråga…


Fredagskul

Anisbröd

1-DSC_0263

50 g jäst
5 dl vatten
1/2 dl Milda flytande margarin, (eller 50 g Milda i folie)
1 ½ tsk salt
3 tsk anisfrön, stötta
13 dl vetemjöl special, (780 g)
Vatten till pensling
 
Rör ut jästen i 37°C varmt vatten. Tillsätt i margarin, salt, anis och vetemjöl, lite taget. Knåda degen smidig. Låt degen jäsa ca 30 minuter övertäckt.
Sätt ugnen på 200°C. Dela degen i 6 delar. Forma till bollar som kavlas ut med lätt hand till tjocka rundlar, ca 1 cm tjocka. Lägg bröden på bakplåtspapper klädd plåt. Platta till dem lite med handen. Skär ett kryss i mitten med en vass kniv halvvägs genom degen. Låt bröden jäsa ca 20 minuter under bakduk.
Pensla dem med vatten och strö på anisfrön. Grädda bröden i mitten av ugnen ca 25 minuter.

Lyxgratinerad kyckling

 1-DSC_0260

4 kycklingfiléer
1 krm svartpeppar
150 g rökt skinka
3 dl creme fraiche
2 tsk fransk senap
2 dl riven lagrad ost
½ dl finhackat kryddgrönt t ex Persilj Timjan, Basilika eller Oregano

Krydda kycklingfiléerna med peppar och bryn dem i stekpanna. Lägg sedan över i ugnsäkerform. Finhacka skinkan och blanda med creme fraiche, senap, ost och kryddgrönt. Bred blandningen över filéerna och sätt in i ugnen och stek i ca 25 min.

Ugn: 225

Calamari fritti

1-DSC_0244

200 g calamari (ev. djupfrysta)
Solros- eller rapsolja till fritering
Citronklyftor

Frityrsmet
1.3/4 dl vetemjöl
3 krm salt
1 äggula
½ dl vatten
3/4 dl kolsyrat mineralvatten
1 msk olivolja
1 äggvita
Salt

Tina bläckfiskringarna om de är djupfrysta, och börja sedan att förbereda frityrsmeten.
Häll mjöl, salt, äggula och 0.5 dl vatten i en skål och vispa ihop till en tjock, jämn smet. Tillsätt mineralvattnet lite i taget, och avsluta med att blanda ner olivoljan.
Låt frityrsmeten stå och svälla i 40 minuter.
Torka av bläckfiskringarna med hushållspapper och lägg dem på ett fat. Salta lite lätt. Vispa äggvita och en nypa salt till ett fast skum som vänds ner i frityrsmeten.
Häll oljan i en gryta. Oljan, som ska nå ett par centimeter upp från grytans botten, ska vid friteringen ha en temperatur på 180°. Kontrollera oljans temperatur genom att fritera en liten bit vitt matbröd. På kort tid, ca 15 sekunder, ska brödbiten bli gyllenbrun. Sänk sedan plattan till medelvärme.
Doppa med gaffel ner en bläckfiskring i frityrsmeten och lägg därefter ner ringen i oljan. Upprepa proceduren med resten av bläckfiskringarna, och låt dem fritera i några minuter, tills de är gyllenbruna och härligt frasiga. Men var försiktig och se upp för oljestänk! Lyft upp ringarna med en hålslev och lägg dem på ett fat täckt med hushållspapper.
Servera direkt tillsammans med citronklyftor.

Muffins

1-DSC_0258

– 2 ägg
– 3 dl strösocker
– 1 1/2 dl mjölk
– 4 1/2 dl vetemjöl (270 g)
– 2 tsk bakpulver
– 2 tsk vaniljsocker
– 2 msk kakao
– 150 g smält smör
 
 
Sätt ugnen på 175 grader
Smeten:
Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.
Vispa ägg och socker fluffigt och ljust. Detta tar några minuter med elvisp.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vänd försiktigt sedan ner det i äggfluffet.
Blanda försiktigt ned det smälta smöret samt mjölken i smeten.
Fyll formarna och grädda i mitteln av ugnen i ca 20 min.

Kycklingsoppa med spenat och kokos

 1-DSC_0255

2-3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 msk riven, färsk ingefära
1 msk rapsolja
1 tsk sambal oelek (eller ca ½ röd chili)
½ krm svartpeppar
6-8 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
300-400 g kycklingfilé
2-4 dl kokosmjölk (den mindre mängden om kokosmjölken är fet)
1½ msk färskpressad lime
2 msk fishsauce
½-1 msk hackad koriander (frusen, konserverad eller färsk)
Ca 100 g bladspenat (frusen går bra)
En liten bit röd eller orange paprika.
 
Skala lök och vitlök. Hacka löken fint. Riv ingefära och vitlök fint.
Fräs lök, vitlök och ingefära i rapsolja i en kastrull några minuter.
Tillsätt sambal, svartpeppar, buljongtärning och vatten. Låt koka upp.
Strimla kycklingen i tunna bitar. Lägg ner lite i taget av köttet i den kokande soppan och låt det koka upp emellan. Koka ett par minuter.
Tillsätt kokosmjölk, lime, fishsauce, hacka koriander och bladspenat. Koka upp igen och smaka av.
Vid servering: Skär paprikan i mindre bitar och strö över soppan. Servera med bröd.
 
Vill du göra en vegetariska rätt så byt kycklingfilén mot t ex kikärtor och fishsauce mot japansk soja.

Kortisar

 

Två fyllon kröp längs efter en järnväg.
Den första fyllot säger:
– Det var en jvla trapp o vara lång…
Varpå den andra kontrar:
– …och ena jvla räcken o sitta lågt…
————————————————————————————-
Kvinnan till mannen efter sex:
– …jag måste varna dig att jag har ett dåligt morgonhumör.
– Ingen panik, jag har redan gått då..
————————————————————————————-
– Vet du vad det är för skillnad på en korv och en brevlåda?
– Neej…
– Då kan man ju inte skicka dig att hämta posten…


Fredagskul

Jordgubbs- och yoghurtglass

1-DSC_0256

Portioner:  4

250 g frysta jordgubbar
1 dl apelsinjuice
2 dl turkisk yoghurt
2 msk flytande honung

Mixa alla ingredienser i en matberedare, ät direkt eller stoppa in smeten i frysen. Godare hemmagjord jordgubbsglass får man leta efter!

Snigelliv

 

Två sniglar skickade en tredje för att handla.
När snigeln varit borta i tre dagar, sa en av de väntande sniglarna.
– Är det inte typiskt för honom. Det tar alltid en förbaskat lång tid när han skall göra något.
Röst ifrån gräset:
– Är det så ni snackar skit om mig, så går jag inte alls…


Fredagskul

Enkel focaccia med oliv- och fänkålsfocaccia

1-DSC_0251

Grundrecept focaccia
25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
½ dl god olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

 Oliv- och fänkålsfocaccia
1 sats focacciadeg (se grundrecept)
200 g svarta oliver
2 msk fänkålsfrön
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Focaccia, grundrecept
Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.
 
Oliv- och fänkålsfocaccia
Kärna ur och hacka oliverna fint och krossa fänkålen i en mortel och strö över den färdigjästa degen på plåt. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att oliverna och fänkålen trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.