Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Fisksoppa med räkor och vitlök

1-DSC_0232
  Portioner: 4

   1 gul paprika
    1 gul lök
    2 vitlöksklyftor
    2 msk olivolja
    1 msk tomatpuré
    2 tsk torkad timjan
    2 morötter (à 200 g)
    2 potatisar (à 200 g)
    3 tomater
    1 liter grönsaksbuljong (vatten, buljongtärning eller fond)
    600 g fisktärningar (t ex lax, hoki, kolja)
    1 burk räkor i lake (170 g)
    Salt
    Peppar

Tillbehör
    Krutonger
    Lätt crème fraiche

 

    Skär paprika, skalad lök och vitlök i bitar. Fräs det i olivolja i en kastrull tillsammans med tomatpuré och timjan.
    Skala morötter och potatis, skär dem och tomaterna i bitar. Lägg ner i kastrullen och fräs några minuter.
    Tillsätt buljongen och låt grönsakerna koka mjuka under lock. Mixa med en stavmixer eller i matberedare.
    Lägg ner fisken och låt den sjuda några minuter. Häll av spadet från räkorna och tillsätt dem. Smaka av med salt och peppar.
    Servera soppan med krutonger och lätt crème fraiche med franska örter.

Franskbröd med dinkel

1-DSC_0230
3 bröd

1 kg Kungsörnen Siktat Dinkelmjöl
50 g (1 pkt) jäst
5½ dl vatten, 37°C (fingervarmt)
50 g smör eller margarin, rumsvarmt eller flytande
2 tsk salt

Smula ner jästen i en degskål. Häll över vattnet och rör om. Klicka i fettet och tillsätt salt. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.
Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 30 minuter.
Arbeta ner degen i maskinen eller knåda den lätt på mjölat bakbord.
Dela degen i 3 delar och forma dem till limpor. Lägg limporna på plåt med bakplåts- papper eller tryck ner dem i smorda 1½ liters formar.
Jäs under bakduk, 30–40 minuter.
Värm ugnen till 225°C.
Pensla bröden med vatten och gör några snitt med en vass kniv.

Grädda i nedre delen av ugnen, 25–30 minuter. Låt brödet svalna på galler utan bakduk. Om du vill ha mjuk skorpa – under bakduk.

En underbar date

 

– Jag träffade henne igår, hon var så underbar
– Friade du?
– Naturligtvis och jag sade att jag kunde gå till världens ände för henne.
– Underbart… Vad svarade hon?
– Hon tycker jag kunde starta genast…


Fredagskul

Laxcrostini med oliv- och kapristapenade

1-DSC_0226
20 st

120 g laxfilé , t.ex. salmalax
20 st Crostini , valfri smak
1 burk (140 g) Zeta Tapenade Oliver & Kapris, grovhackad

Små härliga munsbitar med lax och tapenade. Perfekt att servera på en buffé eller som tilltugg till fördrinken.

Tacksam uppsägning

 

Den nye chefen skulle visa hur effektiv han var och gick runt hela kontoret för inspektion. När han kom till lagret satt det en kille på en stol och läste tidningen.
Chefen gick fram till honom.
– Du där, hur mycket tjänar du i veckan?
– Två tusen, svarade den häpne killen.
– Här är två veckolöner, sa chefen och drog upp åtta femhundringar ur plånboken, ni är uppsagd och kan gå genast.
Killen tog pengarna och stoppade dom på sig.
– Och nu vill jag inte veta av att ni går till facket och klagar, fortsatte chefen.
– Ingen fara, jag jobbar inte här. Kom bara för att lämna ett paket, fick han till svar.


Fredagskul

Kålsoppa med rökt sidfläsk

1-DSC_0225

 

Vitkål, (ett litet huvud)
Gult lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
6 dl vatten
1  köttbuljong tärning
1  lagerblad
1 tsk timjan, (torkad)
Salt
200 gram sidfläsk, rökt
Peppar

Skär vitkålen i strimlor. Skär sidfläsket i små tärningar. Hacka löken och vitlöken.
Stek allt i smöret tills kålen blivit mjuk. Tillsätt vatten, buljongtärning, lagerblad, timjan och lite salt och peppar.
Låt koka 20 minuter.

Matiga äppelmuffins med solroskärnor

1-DSC_0221
12 stycken

25 g färsk jäst (à 50 g)
3 dl vatten (37 grader)
1/2 dl flytande margarin
1 dl rågflingor
1/2 dl vetekli
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl linfrö
1 tsk salt
1 tärnat äpple
1/2 dl brödsirap eller ljus sirap
7 1/2 dl vetemjöl special (7 1/2 dl = ca 330 g)

Pensling:
Vatten
Solroskärnor

Ostcrème
Riven mager ost
Kesella
Salt
Peppar
 

Smula ner jästen i en degbunke, rör ut den med vattnet. Blanda ner margarin, rågflingor, vetekli, solroskärnor, linfrö och salt. Låt svälla ca 10 minuter.
Tillsätt äppeltärningarna, sirap och vetemjölet, arbeta degen ca 5 minuter i maskin. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
Sätt 12 amerikanska muffinsformar medium på en plåt (för 12 stycken). Fördela degen i formarna. Låt jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Pensla med vatten och strö på solroskärnor. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt muffinsen svalna på galler. Servera dem med en ostcrème.

I vassen

 

Gäddmamman stod med sina barn bakom en sten och väntade på att lite käk skulle simma förbi. Plötsligt susar en wobbler fram och barnen tittar storögt på den.
– Mamma vad var det?
Mamman tittar surt efter den och fräser:
– Det var den där slynan som drog iväg med er pappa förra veckan…


Fredagskul

Champinjonsoppa med krutonger

3-DSC_0215
4 portioner

600 g champinjoner, skivade
1 msk smör
2 schalottenlökar, finhackade
1 klyfta vitlök, finhackad
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 dl creme fraiche
1 dl grädde
(1 msk mjöl till redning)
Ssalt
Svartpeppar
1–2 tsk sherryvinäger

Till servering
2–3 skivor ljust surdegsbröd, tärnat
1 msk smör
en knippe persilja, bladen, hackade

Stek svampen i rymlig torr stekpanna, tills nästan all vätska kokat bort. Tillsätt smör, lök och vitlök och fräs ytterligare några minuter tills det knäpper i svampen. Ta undan cirka en fjärdedel av svampen till topping och lägg över resten i en kastrull.
Häll i vatten, buljongtärningar, creme fraiche och grädde. Koka i cirka 8 minuter, red eventuellt av med mjölet utrört i lite av vätskan. Mixa soppan slät med stavmixer, smaka av med salt, peppar och sherryvinäger.Medan soppan kokar, stek surdegsbrödet frasigt i smöret.
Servera soppan med den sparade svampen, krutonger och persilja.

Apelsin- och limepaj

1-DSC_9868

200 g digestivekex
100 g Milda mat- och bakmargarin
4 ägg
11/4 dl strösocker
2½ dl Milda Fraiche
1 stor apelsin eller
2 små  apelsiner
1 citron
1 lime
Florsocker

Sätt ugnen på 175°C. Krossa eller mixa sönder kexen. Smält margarinet, häll det över kexsmulorna och blanda ihop till en fast massa.
Klä en pajform (25-26 cm i diameter) med kexblandningen. Förgrädda skalet mitt i ugnen ca 5 minuter.
Vispa lätt ihop ägg, strösocker och Milda Fraiche. Skölj citrusfrukterna i varmt vatten. Tilllsätt rivet skal och saft från apelsin, lime och citronen. Rör fyllningen slät och häll den i pajskalet.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt pajen svalna. Sikta lite florsocker över innan servering.