Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Äppelsmulpaj

1-DSC_9784

1 kg äpplen (ca 6 stycken)
½  citron, saften
3/4  dl socker
1 tsk kanel
3 dl vetemjöl
1½  dl socker
125 g Milda mat- och bakmargarin eller
1 1/4 dl Milda flytande margarin
1 msk flytande margarin till formen
Milda Vaniljvisp, till servering

Sätt ugnen på 200°C och smörj pajformen. Skala och ta bort kärnhusen på äpplena. Skär i små bitar och lägg i en avlång form (ca 25×20 cm), alternativt en rund form (26 cm). Pressa saften från den halva citronen över äpplena och strö på socker och kanel.
Lägg ner mjöl, socker och margarin i en bunke, blanda ingredienserna till en smulig deg. Strö smuldegen ovanpå äpplena.
Grädda näst längst ner i ugnen ca 25-30 minuter tills pajen har en fin gyllene färg.
Servera med Milda Vaniljvisp eller blanda Milda Vaniljvisp och Milda Visp för en mindre söt sås. Vispa upp dem var för sig och vänd sedan ihop dem lite slarvigt.

Uppsats i skolan

 

Lilla Petronella kom inrusande i vardagsrummet och skrek:
– Pappa, vi skrev uppsats igår.
– Jaså, sa pappan ointresserat, vad skrev ni om?
– Jo, vi skulle skriva om vad våra pappor gör…och nu står fröken utanför och hon har två poliser med sig!


Fredagskul

Fiberrika brytbröd

 

1-DSC_9791

25 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
250 g kvarg (valfri fetthalt)
2½  msk ljus sirap
eller  brödsirap
1½  tsk salt
1 dl vetegroddar (35 g)
2 dl vetekli (40 g)
4 dl grahamsmjöl (240 g)
6 dl vetemjöl (360 g)

Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37°C, rör om i botten, annars är det lätt gjort att det blir för varmt.
(Det är viktigt att det inte blir mer än 37°C däremot gör det inget om det blir några grader mindre än 37°C, det ger bara en längre jästid vilket bara är bra.)
Häll lite av mjölken över jästen och rör tills jästen är upplöst.
Häll sedan på resten av mjölken och tillsätt kvarg, sirap och salt. Blanda.
Tillsätt vetegroddar och vetekli. Blanda.
Tillsätt sedan grahamsmjölet och blanda till en kladdig smet.
Tillsätt sist vetemjölet, lite i taget och arbeta degen smidig, använd gärna elvisp med degkrokar eller köksmaskin. Degen ska när den är klar vara kladdig men ändå smidig och börja släppa bunkens kanter.
Låt degen jäsa ordentligt till dubbel storlek ca 1,5 – 2 timmar.
(Tiden jäsningen tar beror på din inomhustemperatur, drag samt degvätskans temperatur. Längre jästid ger luftigare bröd. Så snåla inte med jästiden. Låt degen bli 2 kanske till och med 2,5 ggr större, titta till degen lite då och då mot slutet kanske var 15:e minut, så länge degen växer så jäser den men om degen börjar sjunka ihop så har den jäst för länge, men har den bara sjunkit lite grann så är det ingen fara.)
Ta upp degen på bakbordet med lite vetemjöl och knåda den ett par minuter.
Dela degen i 24 lika stora bitar (om du gör en sats), rulla till bollar och lägg tätt på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk ca 30-60 minuter till nästan dubbel storlek.
Grädda i mitten av ugnen i 225°C, ca 15-20 minuter tills bröden fått fin färg.
Pensla bullarna med vatten, ev. med en skvätt olja i direkt när du tagit ut dem från ugnen.
Låt kallna på galler under bakduk. Bryt isär bullarna vid servering

Tekakor

1-DSC_9789
10 st

150 g Smör
5 dl (500g) Mjölk
1,5 tsk Salt
1 msk Sirap, ljus
4 dl (120g) Havregryn
¼ pkt KronJäst för matbröd, färsk (12½ g)
8-9 dl (500g) Vetemjöl
 
Smält smöret och rör ner mjölk, salt, sirap och havregryn. Låt stå och svälla i en kvart.
Smula ner jästen och arbeta samman, tillsätt sedan mjölet till en ganska lös deg.
Jäs under handduk till dubbel storlek, minst 1 timme.
Häll upp degen på mjölat bakbord och dela upp den i 10 delar.
Kavla ut till runda kakor ca 1 cm tjocka. Nagga dem med en gaffel och låt dem sedan jäsa ca 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 225°C.
Gräda i cirka 10 minuter

Brytbröd

1-DSC_9783

50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
1½  tsk salt
250 g Kesella lätt
14 dl vetemjöl (840 g)

Smula jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37 grader, häll det över jästen och rör om tills den löst sig.
Tillsätt salt, Kesella och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Jäs degen under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och platta ut degen med händerna så att den täcker plåten.
Skåra degen i rutor med en kniv och låt jäsa ytterligare cirka 20 minuter.
Grädda brödet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
Ta ut brödet och lägg det på galler. Låt svalna under en bakduk.
Bryt brödet i bitar och servera, eller ställ fram hela brödet och låt var och en bryta från det.

Vanilla & chocolate med saltrostade mandlar och varm chokladsås

1-DSC_9776

1 ägg
2 dl skållade mandlar
1 – 2 tsk havssalt
3 dl standardmjölk
70 g honung
280 g mörk choklad (55%)
vanilj- och chokladglass (gärna Carte d´Or Amaretto)

Knäck ett ägg och häll lite äggvita över mandlarna (tunt lager). Strö sedan på lite fint havssalt, rosta i ugnen på 180°c i ca 5-7 min. Tag ut och låt svalna.
Häll mjölk och honung i en kastrull och koka upp. Häll 1/3 av honungsmjölken över den mörka chokladen och rör samman med en slickepott. Tillsätt resterande mjölk pö om pö.
Skopa upp glassen på en bädd av rostade mandlar. Ringla över såsen och servera medan den fortfarande är varm.

Spöklikt

1-DSC_2104

 

Även på ridklubben kan det dyka upp det mest förskräckliga vampyrer