Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Grillbaguetter till lunchen

1-DSC_9775

3 st

15 g färsk jäst (15 g motsvarar 1 msk)
5 dl kallt vatten
ca 12 dl vetemjöl special (12 dl motsvarar ca 720 g)
1 msk olivolja (+ extra till bunken)
2 tsk salt

Smula jästen i en bunke tillhörande en hushållsmaskin. Tillsätt vattnet och rör ut jästen. Blanda ner nästan allt mjöl och arbeta degen ca 10 minuter. Tillsätt olivoljan och saltet och arbeta degen ytterligare ca 2 minuter.
Smörj en bunke med lite olivolja. Häll ner degen och vänd runt. Strö lite mjöl på degen och täck med plastfolie eller bakduk. Låt den jäsa ca 2 timmar i rumstemperatur.
Sätt ugnen på 250°C och sätt in en plåt i ugnen.
Strö resten av mjölet på en arbetsbänk och stjälp upp degen. Dela degen i 3 delar utan att arbeta den. Dra ut varje del till en längd 35-40 cm lång, lägg dem på en plåt eller skärbräda med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 minuter.
Snitta ev. degen med en vass kniv. Ta ut den heta plåten från ugnen och dra försiktigt över bakplåtspappret på den. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
Låt bröden svalna på galler.

Grytbakat helgbröd

1-DSC_9751

7 dl (420 g) vetemjöl
1 1/4 tsk salt
10 g jäst
3 ½ dl vatten

Brynt vispat smör
200 g smör
1 tsk flingsalt
 
Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör tills jästen löser sig. Rör ner mjöl och salt och rör om tills det är väl blandat, det blir en kladdig och lös deg.

Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur ca 12 timmar. Då bubblar det på ytan.
Stjälp upp degen på ett rikligt mjölat bakbord, strö lite mjöl över degen och vik ihop den ett par gånger med mjölade händer. Täck med plastfolie igen och låt vila I cirka 15 minuter.
Forma degen till en rund boll, strö rikligt med vetemjöl på en bakduk, lägg på brödet försiktig och “ slå in” degen I bakduken. Låt jäsa I cirka 2 timmar till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 225 grader, ställ in en gryta i ugnen och värm den.
Ta ut grytan ur ugnen när brödet jäst färdigt. Och stjälp försiktigt ner brödet i den varma grytan.
Grädda brödet i ugnen med locket på i 30 minuter. Ta av locket och grädda ytterligare 15-20 minuter så att brödet får färg.
Låt svalna på galler utan bakduk.

Mysigt

Mysigt

1-DSC_1822

Då hösten börjar bli kyligare då är det skönt med en brasa!

Varvad dessert med bär och biskvier

1-DSC_9707
8 portioner

1 påse mandelbiskvier (150 g)
300 g färska hallon
1 burk karamelliserad mjölk (397 g) eller annan kolasås
Ett par kvistar färsk mynta eller citronmeliss

Vaniljfluff
200 g färskost naturell
2 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker eller 1 vaniljstång, urskrapad
 
 
vispa färskost, crème fraîche och grädde fluffigt. Smaka av med vaniljsocker eller vaniljstång och ev lite honung om man vill.
Varva biskvier, bär, kolakräm och vaniljfluff i fina glas. Garnera med mynta eller citronmeliss.

Skilsmässa

 

– Jaha, sa domaren i ett skilsmässomål, ni har alltså inte pratat med er fru på sju månader. Varför?
– Jag har inte velat avbryta henne…


Fredagskul

Apelsinfromage med chokladcrunch

1-DSC_9713
4 port,

Saft och skal från  1 apelsin,
2 ägg
2 dl vispgrädde
¾ dl socker
5 gelatinblad (eller 2 ½ tsk gelatinpulver + 2 ½ msk vatten)
 
Chokladcrunch:
50 g smör, rumstempererat
1 dl vetemjöl
2 msk kakaopulver
½ dl havregryn
½ dl socker
¹∕³ tsk havssalt

Garnering:
1 apelsin, tärnad

Tvätta apelsinen och riv det yttersta av skalet och pressa ur saften.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Pressa ur vattnet och smält på svag värme i kastrull med lite apelsinsaft.
Dela äggen i vitor och gulor och börja med att vispa vitorna till hårt skum. Vispa grädden och sedan gulor och socker fluffigt.
Blanda äggulesmeten med apelsinskal och saft samt avsvalnat gelatin. Vänd ner grädden och sist äggvitefluffet. Häll upp i fina skålar eller glas och ställ in i kylskåpet.

Crunch:
Arbeta ihop till en smulig deg och strö ut på en plåt. Baka av i ugn på 200° tills den är krispig, låt svalna.
Toppa fromagen med lite tärnad apelsin och crunch.

Ryss på fisketur

 

Marve var ute med båten och fiskade när han råkade tappa sin klocka i sjön. Han tappade också lusten att fiska och rodde iland.
När han kom hem frågade grannen hur det gått.
– Jag tappade klockan i sjön, men jag åker och hämtar den i morgon, svarade Marve.
– Hur kan du veta var den ligger?
– Jag tog kniven och gjorde ett jack i kanten på båten.


Fredagskul

Äppelpizza med Kolasås

1-DSC_9711
6 port

1 kyld smördeg, ca 400 g
50 g Smör
4 syrliga svenska äpplen
½ dl råsocker
2 msk plockad rosmarin

Kolasås:
2 dl Arla® vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 msk hackad färsk ingefära
50 g Smör, kylskåpskallt
 
 
Sätt ugnen på 225°. Rulla ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Bryn smöret. Skiva äpplena tunt, gärna på mandolin. Täck degen med äppelskivorna. Pensla på smöret, strö över socker och rosmarin. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.

Kolasås:
Koka ihop grädde, sirap och ingefära ca 10 min under omrörning. Dra av från värmen och sila. Skär smöret i tärningar och vispa ner i såsen precis innan servering. Servera med vaniljglass.

Morotskaka

 

2 stora ägg
3  dl strösocker
1  ⁄2 dl neutral olja
4 dl  vetemjöl
1  tsk bikarbonat
1 ⁄2 tsk bakpulver
2 tsk malen kanel
1  tsk malen ingefära
1 ⁄2 tsk salt
300 g skalade morötter ( 5 dl fint rivet)
1 1 ⁄2 dl kokos

Cream Cheese Frosting
100 g  rumsvarmt smör,
200 g cream cheese
4 dl siktat florsocker ev. lite rivet citronskal

Tips: smaksätt gärna frostingen med lite rivet citron- eller limeskal, vanilj eller toppa med nötter. Jag älskar att ha i pecannötter i min kaka, men med tanke på kokosen så brukar jag avstå. Antingen eller säger jag.

Sätt ugnen på 175 grader.
Täck botten av en springform med bakplåtspapper.
Vispa ägg och strösocker vitt och poröst. Tillsätt oljan och vispa samman.
Blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, malen kanel, malen ingefära och salt i en separat skål.
Blanda ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Avsluta med att vända ner de rivna morötterna och riven kokos.
Häll smeten i formen och grädda kakan i ca 45-50 minuter tills en tandpetare kommer ut ren. Låt kakan svalna helt innan du brer på frostingen.
Vispa smör till frostingen riktigt krämigt, tillsätt cream cheese och vispa samman ordentligt, ca 3-5 min. Sikta över florsockret och vispa ihop till en krämig frosting. Vill du smaksätta frostingen kan du tillsätta rivet citronskal eller lite vanilj.
Bred frostingen över morotskakan och dekorera med t ex pecan- eller valnötter, eller servera precis som den är.

På safari

 

Det var två kompisar som åkte till Afrika på safari. En dag när de skulle ut i Djungeln såg de massor av vilda djur och plötsligt sprang det förbi ett helt gäng med lejon.
De ene: – Men varför stannar du och knyter skorna? Du kan väl inte springa ifrån lejonen?
– Nej, men jag kan springa ifrån dig…


Fredagskul