Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Fläskfilé med apelsinsås

1-DSC_9652
4 pers.

600 g fläskfilé
Salt
Peppar
2 msk smör
1 gul lök
3 dl vatten
1 köttbuljongtärning
Saften av 2 apelsiner
ca ½ tsk maizena+vatten
Skalet av 1 apelsin

Potatistoppar:
3 portioner potatismos
2 äggulor
1 dl riven ost
Salt
Peppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Tillaga potatismoset enligt anvisningarna, men ta en aning mindre vatten så moset blir fast. Rör ner äggulor och riven ost i moset och smaka av med satl och peppar. Spritsa eller klicka ut moset till toppar på bakplåt.
Ta bort fett och hinnor på fläskfilén och dela den i tre bitar. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn den runt om i smör i en stekpanna. Flytta över köttet till en ugnssäker form och sätt in i ugnen i 15 minuter tillsammans med potatistopparna.
Fräs löken mjuk i stekpannan. Häll på vatten, buljongtärning och apelsinsaft och koka såsen i 5 minuter. Red såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten.
Skär apelsinskalet i tunna skivor och koka dem mjuka några minuter i vatten. Låt rinna av.
Skär köttbitarna i cm-tjocka skivor och lägg ner dem i såsen. Strö över apelsinskalen och servera med potatistoppar och någon kokt grönsak.

Broccolilåda med pasta

1-DSC_9673

4 pers.

4 dl kokt pasta t ex skruvar
300 g färska eller frysta broccolibuketter
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 ägg
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 1/2 dl riven ädelost

Sätt ugnen på 200 grader. Koka broccolin i lättsaltat vatten ca 1 min. Låt den rinna av. Blanda broccoli och pasta i en smord form. Salta och peppra. Vispa ihop ägg,grädde och ädelost. Häll det i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min.

Matig höstgryta toppad med pepparrotsvisp

1-DSC_9655

4 portioner

1 kg högrev skuren i 3 cm bitar
    2 msk smör
    2 tsk flingsalt
    1 tsk grovmalen svartpeppar
    7½  dl buljong, gärna oxbuljong (från fond)
    250 g skalade steklökar eller delade pärllökar
    2 morötter i bitar
    200 g tärnad rotselleri
    2 skivade vitlöksklyftor
    1 liten knippe färsk timjan
    1 msk maizena, eventuellt

Pepparrotsvisp:

    2 dl crème fraiche
    1 dl finriven färsk pepparrot
   ½  tsk salt
   ½ tsk strösocker

Hetta upp en gryta och bryn köttet i omgångar i smör. Salta och peppra under stekningen. Häll på buljongen och låt koka 1 tim med lock. Tillsätt lök, morötter, rotselleri, vitlök och timjan. Låt sjuda utan lock i ½–1 tim till, tills köttet är riktigt mört. Späd ev. med vatten under kokningen. Red ev. grytan med maizena utrört i lite vatten
Vispa upp crème fraiche och blanda med riven pepparrot, smaka av med salt och socker. Toppa grytan med riven pepparrot och gräslök och servera med pepparrotsvispen och gärna kokt potatis till.

Karma?!

 

En man kom in på en bar, lutade sig över bardisken för att beställa en dubbel, och sade sedan till bartendern:
– Jag är så förbannad!
– Jaså? Vad har hänt? frågade bartendern artigt.
– Jo, jag träffade en vacker kvinna, som bjöd med mig hem till sig Vi klädde av oss och hoppade i sängen, och skulle precis börja älska då hennes förbannade man kommer hem. Därför var jag tvungen att hoppa ut genom fönstret, och hänga på fingertopparna från kanten.
– Oj, jobbigt! sa bartendern medlidsamt.
– Precis, men det är inte vad som gjorde mig riktigt upprörd’, fortsatte gästen.
– När hennes man kom in i rummet sade han ”Toppen, du är redan naken! Jag ska bara slå en sjua”, och jävlar om den late fan inte pissade ut genom fönstret, rätt i huvudet på mig?
– Usch! Bartendern skakade på huvudet. Inte konstigt att du är på dåligt humör.
– Ja, men då har du ändå inte hört vad som verkligen, verkligen, irriterade mig. Sedan tvingades jag lyssna på deras stönande, och då de var färdiga kastade mannen ut sin kondom genom fönstret. Och var landar den? På MIN jävla panna!’
– Fan, det var verkligen för jävligt! sa bartendern.
– Åh, jag är inte färdig. Du förstår, vad som verkligen gjorde mig förbannad var när mannen behövde skita. Tydligen är deras toalett trasig, så han stack ut röven genom fönstret och släppte lasset rätt i huvudet på mig!
Bartendern bleknade.
– Nåt sånt skulle verkligen sabba min dag.
– Visst, visst, visst, fortsatte killen upprört. Men vet du vad som VERKLIGEN, VERKLIGEN, VERKLIGEN gjorde mig förbannad? Jo, när jag tittade ner, och såg att jag bara hängde en HALVMETER från marken.


Fredagskul