Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Ett mirakel

 

En ung kvinna från Bologna kom till sjukhuset för att föda. När barnet var fött, berättade hon för läkaren att ingen i hennes familj kände till att hon var gravid. Nu var hon orolig för att hennes pappa skulle döda henne.
Läkaren, som var en varm och godhjärtad läkare, lovade att hjälpa henne. Hon tog med sig den nyfödde till ett annat rum där Biskopen från Bologna återhämtade sig efter sin blindtarmsoperation.
Läkaren sa till biskopen: ”Ers eminens, ett mirakel har skett. Det var inte blindtarmsinflammation som plågade er. Ni var gravid, och ni har just fött denne son.”
Biskopen blev mycket förvånad men…Guds vägar är outgrundliga.
Åren gick och barnet växte upp i Biskopens hem. På pojkens artonårsdag sa biskopen till honom:
”Min son, jag måste berätta för dig om din härkomst.
Jag är din moder och Biskopen i Pisa är din fader!”


Fredagskul

Asiatisk wok

 1-DSC_9653
4 pers.

300 g Quorn Strimlor
1 morot
1 purjolök
100 g rödkål
1 knippe färsk koriander till servering
Olja till stekning

Woksås:
½ dl sweetchilisås
½ dl Kikkoman soja
3 msk sesamolja

Strimla alla grönsaker i en matberedare. Woka tillsammans med strimlorna i 3-5 min. Häll över woksåsen och blanda runt ordentligt. Hacka ned koriandern, låt allt bli varmt och servera.

Stark

1-PICT0227

Här gäller det att vara stark om man vill överleva!

Hos polisen

 

– Varför började ni slåss egentligen? undrade polisen.
– Jo det var så här att jag stod i en telefonhytt och pratade med min flicka. Och så kom det en annan kille som ville ringa, och han tog mig i nacken och slängde ut mig.
– Och då blev ni arg förstås.
– Nja, inte så mycket då, men sen blev jag förbannad, när han högg tag i min tjej och slängde ut henne också …


Fredagskul

Chorizogryta med bönor

1-DSC_9650
4 port.

4 chorizokorv
1 msk  olivolja
5 dl  tomatsås, med chili
3 dl  kokta kidneybönor
2 dl  majskorn
3 dl  bulgur
½   köttbuljongtärning
Salt
Peppar

Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen men låt även buljong koka med. Skär korven i skivor och fräs i oljan ett par minuter.
Häll i tomatsås, bönor och majs. Koka 10 minuter. Servera med bulgur och en sallad.

Bondomelett med varmrökt fisk

1-DSC_9646

4 portioner

Cirka 300 g varmrökt lax, sik eller böckling
1/2 purjolök
Smör eller olivolja (till stekning)
1–2 röda paprikor
6–8 kokta kalla potatisar
Salt,
Svartpeppar
6 ägg
1 dl grädde eller vatten
1–2 duttar kajennpeppar
Krasse

Hetta upp en stor stekpanna till medelvärme. Ansa och skiva purjon, stek i lite fett minst 5 minuter. Ta upp. Skiva paprikorna och stek den bara någon minut, ta upp. Dela potatisen i grova munsbitar och stek dem till ljusbrun yta, salta och peppra.
Vispa lätt ihop ägg, grädde eller vatten och 1/2 tsk salt samt kajenn. Häll smeten över potatisen i stekpannan, sänk till knapp medelvärme. Strö purjo och paprika mellan potatisbitarna (det som inte ryms serveras bredvid). Stick och lyft lite i omelettbotten med gaffel så lös smet kan sippra under. Lägg på lock (eller en plåt) och grädda tills smeten bara är krämig på ytan. Strö på klippt krasse. Ställ fram hela pannan på bordet, och servera fisken bredvid.

Tisdagstema: Träd

Plocka färska apelsiner och gör juice! Mums mums

1-DSC_8555

Órgiva Spanien

Klassisk Gotlandslimpa

1-DSC_9644
Ger 2 limpor

Dag 1
8 dl rågsikt (à ca 440 g)
1 msk salt
7 1/2 dl vatten
2 tsk ättiksprit (12 %)

Dag 2
50 g färsk jäst
2 msk ljummet vatten
1 msk malda pomeransskal
2 tsk mald anis
2 tsk mald fänkål
1/2 dl mörk sirap
ca 9 dl vetemjöl special (à ca 540 g)
Smör till formen

Till pensling
1 msk mörk sirap
1 msk ljummet vatten

Dag 1:
Mät upp rågsikt och salt i en bunke till degblandaren. Koka upp vattnet. Häll det kokande vattnet och ättikan över mjölet. Kör i degblandaren ca 5 minuter. Plasta bunken och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

Dag 2:
Rör ut jästen i vattnet. Blanda ner jästblandningen, pomeransskal, anis, fänkål och sirap i rågsiktsblandningen. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen ca 10 minuter i maskin. Strö över lite mjöl, täck med en bakduk och låt degen jäsa ca 1 timme.
Smörj 2 brödformar (à 1 1/2 liter).
Ta upp degen på mjölad bänk. Knåda till en smidig deg. Dela degen i 2 delar och lägg i de smorda formarna. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 200˚C.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 50 minuter.
Blanda sirap och vatten. Stjälp ur bröden och lägg på galler. Pensla bröden med sirapsvattnet. Låt svalna på galler och lägg sedan i plastpåsar, gärna ett dygn innan de skärs i skivor.

Sven i Jerusalem

 

Sven tog med sig hela familjen, inklusive svärmor, till Jerusalem på semester. Andra semesterveckan dog Svens svärmor. Han kontaktade konsulatet och hörde sig för om möjligheten att transportera hem kroppen.
– Det går att ordna, men det är dyrt, närmare bestämt 50 000 kr. Men om ni väljer att begrava henne här blir kostnaden en tiondel. Sven funderade en stund men sa att han var villig att betala pengarna för transporten.
– Ni måste vara fäst vid er svärmor.
– Nja svarade Rune, det är väl närmare så att jag känner till en person som begravdes här i Jerusalem för många år sedan. På tredje dagen återuppstod han och den risken vill jag djävlar i mig inte ta.


Fredagskul

Tisdagstema: Slut

Det blir väl ett visst slut om man öppnar porten inifrån

 

 

�

Åsöberget