Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Kortisar

 

– Jag förstår då inte varför man håller på och forskar efter p-piller för män, sa den uppgivna hustrun. Vore det inte bra mycket billigare och bättre att öka antalet sportsändningar på TV och radio i stället!
—————————————————————————
– Jag har hört att på vissa ställen i Afrika får man köpa sin hustru för en flaska konjak.
– Hemma hos mej är det tvärtom.
– Vada tvärtom?
– Jo, jag får inte köpa en flaska konjak för min hustru!
—————————————————————————
– Numera kan man ju inte öppna en tidning utan att läsa om hur farligt det är att röka, sa Jerker.
– Ja det stämmer faktiskt och vad tänker du göra åt det, svarade kompisen.
– Jag tänker sluta.
– Det kommer du aldrig att klara.
– Vada, det ska väl inte vara nån konst att sluta läsa tidningar!
—————————————————————————
– Snälla syster, jag kan inta sova. snälla, ge mig en sömntablett.
– Nej, du får vänta tills nattsköterskan kommer.
– När kommer hon då?
– Klockan tio.
– Jaha, då får jag väl hålla mig vaken till dess!


Fredagskul

Hemma

 

1-IMG_20160420_072703

Vad vore en morgonfrukost  hemma utan en stor kopp choklad och en hård brödbit med messmör!

Broccoli och tomat med salamipasta

1-DSC_9642
Portioner:  4

4 port pasta gärna spirali tricolore
140 g salami
250 g körsbärstomater
1 rödlök
1 tsk olivolja
390 g pastasås basilika
1 dl vatten
250 g broccoli
1 dl riven västerbottenost

Sätt på vatten till pastan i en stor kastrull.
Strimla salamin. Dela tomaterna i halvor.
Skala och strimla löken. Fräs den mjuk i oljan i en kastrull. Häll på pastasåsen och vatten, låt det bli varmt. Håll såsen varm.
Skär broccolin i bitar. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Lägg ner broccolin när det återstår 4 minuter av pastans koktid.
Låt pastan och broccolin rinna av och blanda det med såsen. Servera pastan med salami, tomater och ost.

Fishtaco med mango- och avokadosallad

-

4 pers.

600 gram  laxfilé
1 msk  salt
1 msk  strösocker
½ msk  chiliflakes
½ msk  olivolja
1 msk smör

Salsa
½  gurka
1 avokado
½   rödlök
1 tsk  ingefära
½  kruka  koriander
1 förpackning mango ca 225g, tinad
½  limefrunt, safter
1 tsk  honung
½  tsk  salt

Tillbehör
½  ask  salladsmix, ca 50g
100 gram  turkisk yoghurt
8  tortillabröd

Salsa:
Skölj, kärna ur och tärna gurkan. Tärna avokadon och skala och finhacka rödlöken.
Skala och riv ingefära och skölj och finhacka koriandern. Blanda alltsammans i en skål med den tinade mangon. Tillsätt limesaft, chiliflakes, honung och salt.

Lax:
Ta bort ev skinn från laxfilén och skär den i kuber. Blanda
salt, socker och chiliflakes på en tallrik. Vänd laxkuberna i
kryddblandningen.
Hetta upp en stekpanna med olja och smör och stek laxkuberna
hastigt på ganska hög värme på båda sidor. Lägg över dem på ett fat.

Trångt

Måste ta fram en bild från julas

Julmarknad på Stortorget

Kortisar

 

– Jag har hört att du ska gifta dig med din förra frus syster.
– Det stämmer. Det skulle nämligen bli alldeles för jobbigt att tämja en ny svärmor.
—————————————————————————
– Jo, advokaten, kan ni skriva i mitt testamente att jag vill ha en pianist som spelar på min begravning?
– Javisst! Är det något speciellt stycke ni vill höra?
—————————————————————————
– Kan Johansson beskriva hur svenska flaggan ser ut, sa korpralen lite stöddigt.
– Ja korpral, blev svaret, den är blå med två gula kors!
– Johansson är hopplös, vet han inte ens hur svenska flaggan ser ut?
– Jodå som sagt, blå med två gula kors, ett på varje sida!


Fredagskul

Stekt lax med rostad pestopotatis

1-DSC_9638

Pesto
70 g ruccola (spara några blad för dekoration)
ca ½  dl färskriven parmesanost
25 g pinjenötter
3/4  dl olivolja
Salt
Ssvartpeppar

1 kg potatis
Olivolja

Lax
ca 600 g färsk lax, i fyra skinn- och benfria skivor
2 msk smör
ca 1 msk olivolja
1 citron, rivet skal och saft
Salt
Svartpeppar
 
 

Pesto
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg alla ingredienser till peston utom oljan, salt och peppar i en matberedare eller använd stavmixer. Mixa alltsammans och tillsätt olivoljan droppvis under tiden som peston blandas till en jämn röra. Smaka av med salt och peppar.

Potatis
Skölj potatisen väl och skär den i klyftor. Lägg klyftorna i en smord ugnsäker form eller långpanna. Vänd runt peston i formen så att den fördelar sig jämnt på potatisen. Sätt in ugnen och stek klyftorna i ca 25 minuter eller tills de är mjuka. Ta ut och smaka av med salt.

Lax
Hetta upp smöret i en stekpanna. För att få en fin stekyta lägg i laxskivorna och stek dem på hög värme, med skinnsidan nedåt, i ett par minuter. Salta, peppra och ös fisken med smöret under stektiden. Sänk värmen och tillsätt olivolja och citronsaft (1 msk). Stek skivorna ca 4 minuter på varje sida (tillagningstid beräknas efter fiskens tjocklek). Strö över citronriv.
Dekorera portionerna med några ruccolablad och servera genast med nyrostad pestopotatis.