Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Kortisar


Fredagskul

Kortisar

Jag bjöd min fru på middag, och av någon anledning tog kyparen min beställning först.
Jag sa att jag vill ha Entrecote, gärna blodig.
Är du inte rädd för galna kossan, frågade kyparen.
Nej hon kan beställa själv
Så startades bråket

Champinjonöverbakad kassler

1-DSC_9619

1 gul lök
10 champinjoner
2 msk smör eller margarin
1 kall kokt potatis
Salt
Peppar
1 knippe finhackad persilja
1 msk finhackad färsk dragon eller 1 tsk torkad
1 äggula
1 dl riven lagrad ost
400 g benfri kassler

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och finhacka löken. Ansa och finhacka champinjoner och persilja. Fräs lök- och champinjonhacket i matfett i en stekpanna. Pressa i potatisen och smaksätt med salt och peppar. Blanda ner persilja, dragon, äggula och ost. Skär kasslern i 4 lika stora bitar och lägg bitarna i en ugnssäker form. Fördela champinjonblandningen över bitarna. Ställ in i ugnen c:a 15 minuter, eller tills rätten har fått fin färg.
Servera ett got potatismos till.

Broccoli- och pastagratäng

1-DSC_9618
4 port

300 g valfri pasta
250 g broccoli, gärna djupfryst
1 gul lök
200 g champinjoner
2 msk olja
1 pressad vitlöksklyfta

Äggstanning:
2 ägg
4 dl mjölk
150 g riven parmesanost
Salt
Lite riven muskot

Ugn: 225 grader

Koka pastan mjuk enl förpackningens anvisningar. Låt den rinna av i ett durkslag.
Dela, skölj och ansa broccolin. Skala och finhacka löken. Skär champinjonerna i bitar.
Värm oljan i en stekpanna och fräs broccoli, lök, champinjoner och pressad vitlök under några minuter.
Smörj en eldfast form och varva pasta och grönsaker i formen.

Äggstanning:
Vispa ihop ägg, mjölk, ost och kryddor. Häll äggstanningen i formen och gratinera i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.
Servera med bröd och sallad.

Enkla korvpannan med kikärter

1-DSC_9613
4 portioner

1 msk olivolja
600 g skivad chorizo
1 skalad, och skivad gul lök,
2 skalade och hackade klyftor vitlök,
1 tsk starkt paprikapulver
1 tetra (à 500 g) krossad tomat
1 burk  sköljda och avrunna kikärter (400 g)
1 dl vatten
1 msk honung
1/2 tsk salt
nymalen svartpeppar

Hetta upp oljan i en stekpanna, fräs chorizon till fin färg, sänk värmen, tillsätt lök, vitlök och paprikapulver och fräs ett par minuter till.
Häll i krossad tomat, kikärter, vatten, honung och salt och låt koka ihop ytterligare. Smaka av med peppar. Strö över persilja och servera med ett gott bröd.
Till servering: hackad persilja och ett gott bröd.

Chokladdröm

 

8 små glas

175 g mörk choklad, hackad
3 dl grädde, kokbar men valfri fetthalt
1 vaniljstång, delad och urskrapad

Till servering: frukt och bär

Koka upp grädde och vanilj, låt dra en stund och värm upp igen. Häll grädden i 3-4 omgångar över chokladen och rör under tiden tills den smält.
Fördela i små glas. Lägg på frukt och bär vid serveringen.

Texaspaj

1-DSC_9609

4 pers

500 g blandfärs
1 stor hackad gul lök
1 msk olja eller margarin
1 burk vita bönor i tomatsås (400 g)
1 dl tomatpuré
1 msk chilikrydda
Salt,
Peppar
1 pkt philadelphiaost, 225 g
1-2 dl riven ost

Tillbehör:
1 påse nachos

Ugn:
225 grader

Fräs löken i matfett. Lägg i köttfärsen. Hacka i det under tiden så att det finfördelas.
Häll i bönor, tomatpurén och kryddor. Låt allt puttra några minuter. Smaka av.
Bred ut philadelphiaosten i botten på en ugnssäker form. Bred ut köttröran ovanpå. Strö på riven ost.
Gratinera i ugnen ca 10 minuter. Servera med nachos, fräsch sallad och t ex strimlad paprika i olika färger och majs.

Vietnamesisk sallad med nudlar och räkor

1-DSC_9602

Nuoc cham-dressing:

2 msk råsocker
1 dl kokhett vatten
1/2 dl asiatisk fisksås
1/2 msk risvinäger
2 1/2 msk limesaft

3 vitlöksklyftor
2–3 röda chili (beroende på styrka)

200 g risnudlar, smala
2 morötter, skalade
1 gurka, skalad, urkärnad
1 paket (à 70 g) sockerärter, sköljda
1 kg räkor med skal, skalade
1 kruka mynta, bladen
1 bunt dill, de fina vipporna
1 kruka koriander, blad och stjälkar
1 dl osaltade jordnötter

Dressing:
    Lägg sockret i en skål och häll på det heta vattnet. Rör om så att sockret löser sig. Tillsätt fisksås, risvinäger, och limesaft.

    Skala vitlöken och hacka den fint. Hacka chilin, lägg vitlök och chili i dressingen. Smaka av, dressingen ska ha en balans mellan sött, syrligt, salt och starkt.

    Tillred risnudlarna enligt anvisning på förpackningen. Spola dem sedan kalla under kranen och låt rinna av.
    Skär morötter och gurka i 5 centimeter långa bitar och strimla dem. Strimla sockerärterna.
    Blanda nudlar, grönsaker och räkor i en stor skål. Häll över hälften av dressingen och blanda om. Hacka örterna och blanda i.
    Rosta jordnötterna i en torr stekpanna så de får lite färg. Stöt dem lite i en mortel eller hacka dem. Strö över salladen.
    Servera med resten av dressingen vid sidan om.

Lite krystat kanske…

 

Varför kan man inte hyra en sångerska när man kan Lisa Nilsson
Varför får inte jag gå när Al Gore?
Varför får jag inte bita Olof när Lisbeth Palme?
Varför får jag inte dricka mjölk när Cameron Diaz?
Varför får inte jag gala när Portugal och Senegal och Mongoliet?
Varför får inte jag när Family Four?
Varför får inte jag binda Sture, när Hoola Bandola?


Fredagskul

Pepparkakor från Råneå

1-DSC_9577
Ca 100 st

200 g rumsvarmt smör
5 dl strösocker, 440 g
1 1/2 dl mörk sirap
2 dl vispgrädde
Finrivet skal av 1 citron
1/2 dl pressad citron
10 dl vetemjöl, 600 g
1 1/2 msk bikarbonat
2 msk mald ingefära
ev 1 tsk finstött kardemumma

Rör smör och socker tills det blir ljust och poröst.
Tillsätt sirap, grädde, citronskal och citronsaft.
Blanda vetemjöl, bikarbonat, ingefära och ev kardemumma.
Rör ner det i smeten. Låt degen vila i kylskåp några timmar eller tills det går att rulla kulor av degen.
Sätt ugnen på 125°.
Rulla små kulor av degen och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt för de flyter ut väldigt mycket. Grädda mitt i ugnen 30–35 minuter tills de får en vacker ljusbrun färg.
Klicka nedan för att skriva ut receptet på svt.se/recept. 

Ostpaj med bacon

1-DSC_9565
4 pers

175 g kavring
75 g smör
200 g jordärtskockor
100 g knaperstekt bacon
200 g philadelphiaost
200 g kesell gourmet
½ gul hackad lök
2 msk fint skuren gräslök
4 gelatinbald
Salt
Vitpeppar
20 skivor italiensk salami
1 röd paprika

Skär kavringen i minde bitar och kör dem till smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda ner i kavringen.
Tryck ut blandningen i en form med löstagbara kanter och ställ in i kylen i ca 1 timme.
Skala och skär jordärtskockorna i små tärningar. Koka tärningarna i 4-5 minuter i lättsaltat vatten. De ska inte vara för mjuka. Knaperstek baconet.
Blanda osten och kesellan med löken, gräslöken, baconet och jordärtskockorna. Smaksätt blandningen med lite vitpeppar.
Lägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 minuter. Krama ur vattnet och smält gelatinet i en kastrull. Rör ner gelatinet i blandningen och fördela blandningen jämnt i formen. Ställ i kylen att stelna i 4-6 timmar. Dekorera ostpajen med italiensk salami och röd paprika i strimlor. Servera gärna med en enkel tomatsallad.