Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Dax försemlor

1-Mobilkamera-001

Lasagne, lax och spenat

1-DSC_9528

4 – 6 pers.

10 torkade lasagneplattor
500 g färsk laxfilé, utan skinn
1 fänkål, (ca 300 g)
2 msk smör
1 tsk anisfrö
200 g färsk eller fryst spenat
½  tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
2 krm riven muskotnöt

Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ msk torkad timjan
1 msk rapsolja
1 burk krossade tomater, (400 g)
1 tsk salt
2 krm strösocker
1 krm svartpeppar

Vit sås:
2 dl torrt vitt vin
6 dl mjölk
2 msk koncentrerad grönsaksfond
3 msk maizena majsstärkelse
3 msk + mjölk
1 krm nymald svartpeppar
1,5 dl riven parmesanost

Tillbehör:
parmesanost
pumpakärnsvinägrett, (kan köpas färdig)

 

Sätt ugnen på 200°.

Tomatsås:
Skala och finhacka löken. Fräs lök och pressad vitlök tillsammans med timjan i rapsolja 2–3 min.
Tillsätt krossade tomater,  salt, socker och peppar. Låt såsen sjuda på svag värme ca 10 min.

Vit sås:
Reducera vinet till hälften. Tillsätt mjölk och grönsaksfond. Koka upp. Tillsätt Maizena, utrörd i mjölk under kraftig vispning. Koka upp och smaka av med peppar.
Ansa och skär fänkålen i tunna strimlor. Fräs den i smör tillsammans med anis tills den mjuknar och får lite färg.
Tillsätt spenat och låt steka med ca 2 min. Smaka av med salt, peppar och riven muskot. Skär laxen i ca 1/2 cm tjocka skivor.
Häll lite av såsen i en ugnssäker form. Varva lasagneplattor,  tomatsås, spenat, fänkål, lax, och vit sås. Översta lagret ska vara plattor och sås. Strö över osten.
Grädda lasagnen mitt i ugnen ca 30 min, tills den fått fin färg. Låt vila 10 min före servering.
Servera med parmesanost och pumpakärnsvinägrett.

Kycklingwok med chili och cashewnötter

 

1-DSC_9529

4 pers.

1 knippa broccoli
2 röda paprikor
1 gul lök
1 röd chilifrukt
1 vitlöksklyfta
1½ dl  rostade cashewnötter
4 kycklingfiléer
1½ msk  olivolja
1 tsk  sesamolja
Salt

Till servering
1 lime i klyftor
Färsk koriander
200 gram  fullkornsnudlar

Skär broccolin i bitar och skölj noggrant. Skär paprikan o löken i klyftor. Finhacka chilin och vitlöken.
Rosta cashewnötterna i en torr stekpanna.
Skär kycklingen i bitar och stek i olivolja tills den är nästan genomstekt. Tillsätt grönsakerna, vitlök och chili. Stek i ca 5 minuter till och kontrollera att kycklingen är genomstekt. Rör ner kokta fullkornsnudlar.
Tillsätt sesamolja och krydda med salt.
Servera med limeklyftor och koriander.

Linssoppa med rökt sidfläsk

1-DSC_9532

4 pers.

2 dl gröna linser
200 g rökt sidfläsk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
3 selleristjälkar
Olivolja
1 1/2 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 lagerblad
Salt
Svartpeppar
2 tomater
1/2 dl hackad färsk persilja

Skölj och blötlägg  linserna i 4 timmar eller över natten. Häll av vattnet. Skär sidfläsket i centimeterstora tärningar. Skala och finhacka lök, vitlök och morötter. Finhacka sellerin.
Hetta upp en stekpanna med olja och bryn fläsk, lök och grönsaker i några minuter. Tillsätt vatten, linser, buljongtärningar och lagerblad.
Låt koka i 20 minuter eller tills linserna är mjuka. Smaka av med salt och peppar.
Hacka tomaterna och lägg ner i soppan. Strö på persilja och servera.

Ostgratinerad spätta med paprikasås

1-DSC_9537

4 pers.

800 g spättafilé
900 g fast potatis
Salt
Peppar
2 dl matlagningsgrädde
2 dl ajvar relish (mild)
50 g grana padano flarn
250 g broccoli

Tina fisken.
Sätt ugnen på 225°C.
Koka potatisen.
Lägg spättafiléerna dubbelvikta i en ugnssäker form. Salta och peppra över fisken. Blanda grädde och ajvar relish och häll över fisken. Strö över osten. Sätt in formen mitt i ugnen ca 15 minuter.
Ansa, skala och skiva stammen på broccolin, skär resten i buketter. Koka allt i saltat vatten ca 3 minuter.
Servera fisken med potatisen och broccolin.

Het kycklinggryta

1-DSC_9511

4 pers.

600 g kycklingfilé
800 g potatis

3 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 röd eller grön paprika
1 pkt saffran
2 dl vitt vin
4 msk kycklingfond
1 burk hela tomater
1 msk grovhackad timjan
1 röd chili

Hetta upp en stor panna eller kastrull. Stek kyckling och potatis. Tillsätt vitlök, lök, paprika och chili. Fräs allt i ca 2 minuter.
Tillsätt sedan saffran, vin, fond, tomater och timjan. Salta och peppra.
Låt puttra under lock ca 20 min. Servera med bröd.

Träd

5-Pict1791 Vinterbild Kallhällsleden

 

3-DSC_2377

 

1-Pict2010 Molnsätra

Bonusbild

4-Pict2006 Nattbild från balkongen

Ansjovissnurra

1-DSC_9508 

1 smördegsplatta
1 dl hackad ansjovis eller ansjoviskryddad sillfilé
½ dl chilisås
½ st rödlök finhackad
Lite skuren gräslök och dill
Svartpeppar

Blanda ihop allt och bred ut på smördegsplattan. Rulla ihop.
Skär i ca 1 cm bitar och lägg på bakplåtspapper.
Baka av i ugn på 225° C i ca 5 min.

Järntorget

 

 

Bejemarks skulptur visande Evert Taube. utanför gamla Riksbanken

2-IMG_20160113_123120

 

3-IMG_20160113_123011

 

Vad som finns kvar av Svartbrödraklostret i Gamla Stan! Det har varit ett härbärge för pilgrimer som skulle besöka klosterkyrkan. I kyrkan fanns en silvertavla föreställande Kristus nedtagning från korset och ansågs ha en helande kraft

4-IMG_20160113_131943_redigerad-1

    

5-IMG_20160113_131927_redigerad-1

1-IMG_20160113_131916

Par

1-Tallin 038

Pardans på MS Viking Cinderella