Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Tomten äp på Julbord

IMG_20151221_144142

Stekt ris med sojabönor

1-DSC_9491

 

4 portioner

4 ägg
Jordnötsolja till stekning
400 g champinjoner, kvartade
1 röd chili, urkärnad, finhackad
2 msk finriven ingefära
3 klyftor vitlök, finriven
4 salladslökar, skivade
2 msk sherry eller kinesiskt matlagningsvin
12 dl kokt kallt ris (=3 dl okokt ris)
200 g sojabönor, tinade
3–4 msk japansk soja
1 kruka koriander, blad och stjälkar

Vispa upp äggen lätt i en skål, hetta upp olja i en stekpanna, häll i äggen och stek på en sida tills de stelnat men är lite krämiga på ytan. Låt glida över på en tallrik.
Häll champinjonerna i pannan och stek på hög värme till fin färg. Tillsätt chili, ingefära, vitlök och salladslök och fräs ytterligare ett par minuter, häll sedan på sherryn och låt koka in. Blanda i ris och sojabönor i pannan och låt det bli varmt. Smaka av med soja.
Dela ägget i mindre bitar och blanda ner i riset. Toppa med koriander.

Gazpacho – andalusisk soppa

 

 

1-DSC_9486

4-5 portioner

 

1 stor grön paprika

1 liten gul lök

1 gurka (ca 400 g)

1 liter vatten

2 höns- eller grönsaks buljongtärningar

1 brk krossade tomater (400 g)
1 vitlöksklyfta

1 msk pressad citron eller 1 tsk vinäger

1-2 msk olivolja

Salt

Svartpeppar

Tabascosås och/eller tomatpure

Lättast att göra med matberedare eller mixer eftersom grönsakerna ska finfördelas råa.
Klyv, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Skala och skär löken i bitar. Skär 3/4 av gurkan i bitar. Koka upp hälften av vattnet och lös upp buljongtärningarna. Späd med resten av vattnet och låt buljongen svalna.
Lägg grönsaksbitarna, tomaterna och de skalade vitlöken i matberedaren eller mixern. Kör tills allt är finfördelat. Blanda grönsaksröran med den kalla buljongen, pressad citron eller vinäger och olja. Smaka av med salt, nymalen peppar och någon droppe tabasco eller lite tomatpuré.
Skär resten av gurkan i fina strimlor eller i tunna skivor, tex med osthyvel. Blanda i dem.
Servera soppan väl avkyld, gärna med några isbitar i. Servera gärna med krutonger.

Cannelloni med kräftstjärtar och torskfilé

4 pers.

8-10 färska lasagneplattor
350-400 g torskfilé, hel
½ liter vatten
1 msk salt
Vitpeppar, malen
1 tsk  Milda flytande margarin
½ klyfta vitlök, pressad
1 dl ost, riven
½ msk olivolja
1 burk kräftstjärtar i saltlake à 300 g

Sås
2 schalottenlökar
1 msk  Milda flytande margarin
1½ msk torrt vitt vin
3 msk Knorr flytande fiskbuljong
4 dl  lätt crème fraiche
½ krm cayennepeppar
1-2 krm salt
ev 1 dl dill, finhackad
1 msk Maizena majsstärkelse

Sätt ugnen på 150°C. Skär bort sidbenen i torskfiléerna, gör ett snitt längs sidlinjen på ryggsidan och ett v-format snitt på buksidan. Börja ungefär på mitten av filén, den ska sitta ihop i stjärtdelen. Lättrimma filéerna i saltlaken (vatten + salt) ca 30-60 minuter.
Torka av filéerna och lägg dem plant på bakplåtspapperklädd plåt. Strö några korn salt och mal aningen vitpeppar över filéerna. Ringla också en tunn stråle Milda längs med filéerna, i mitten. Ugnsbaka mitt i ugnen 12-15 minuter, beroende på tjocklek. Ställ åt sidan. Höj ugnsvärmen till 200°C.

Sås:
Fräs den finhackade löken glansig i matfettet ca 3 minuter, tillsätt vin och buljong och koka samman till hälften återstår.
Rör ner lätt créme fraichen och blanda ut noga och koka ett par minuter, smaksätt med cayennepeppar och ev mer salt. Dillen tillsätts nu men kan även uteslutas om man inte vill ha dillsmaken.
Smörj formen med det vitlöks-smaksatta matfettet och häll ett par msk av såsen i botten på formen.
Skär ca 10 cm breda fyrkanter av pastan. Dela fisken i 8-10 långsmala bitar och lägg en bit i ena änden på en platta. Lägg dit 3-4 kräftstjärtar och häll över 2 msk av såsen. Rulla försiktigt ihop till en rulle och lägg den i formen. Fortsätt så med resten av pastan och fyllningen. Bred den återstående såsen över rullarna och strö på gratängosten.
Grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills gratängen fått en läcker färg. Servera med ett gott brytbröd, en krispig sallad och öl eller ett glas svalt vitt vin.

Korvbricka

1-DSC_9483

500 g skalad, klyftad sötpotatis
2 halverade citroner
3 msk olivolja
2 tsk flingsalt
½ tsk svartpeppar
4 chorizo
4 tomater

Till servering:
grönsallad
ev timjankvistar

Ugnstemperatur  225º

Fördela potatis och citroner i en långpanna. Pensla på rikligt med olivolja, salta, peppra och sätt in i ugnen i 10 minuter. Snitta korvarna så att de inte i spricker av värmen i ugnen. Ta ut plåten, lägg på korvarna och tomaterna, stek i ugnen ytterligare 10 minuter tills potatisen är mjuk och fått fin färg.

Julmiddag

En mycket god julmiddag hos  Lars Olsson Smith, känd som L.O. Smith Brännvinskungen i hans sommarstuga på L¨ångholmen

 

1-2015-12-12 Carlshälls gård

Lucia på 4-H gården i Kallhäll

 

3-DSC_9573

2-DSC_9571

 

1-DSC_9569

 

4-DSC_9574

Nora

En julmarknad som blev inställt på grund av blåst och regn

 

Collage

Fransk fläskfilégryta-

1-DSC_9501

600 g fläskfilé
1 gul lök
1 st vitlöksklyfta
Smör
3⁄4 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1⁄2 dl matlagningsgrädde
1 dl torrt vitt vin
1 msk vetemjöl
2 msk konc kalvfond
1 msk dijonsenap
1 dl riven Kvibille Präst®

Skär köttet i skivor. Skala och hacka löken och vitlöken. Bryn köttet i smör-&rapsolja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
Vispa ihop grädde, vin, lök, mjöl, fond och senap i en gryta. Låt koka upp under vispning. Lägg över köttet i grytan. Låt köttet koka i såsen 3-5 min.
Ta grytan från värmen. Rör i osten. Strö gärna över hackad persilja.
Servera med kokt ris och grönsaker.

Fredagskul

”Minns du Roffe, han som vann en miljon på tipset?”
”Givetvis!”
”Nu har han supit upp alla pengarna.”
”Det är väl inte så konstigt. Det var ju systemtips.”