Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Pasta med räkor och sockerärter

1-DSC_9504
4 pers.

500 g bavette eller annan lång pastasort
500–600 g stora eller mellanstora skalade räkor (upptinade djupfrysta går bra). Spara det avrunna spadet.
300 g sockerärtor, färska eller frysta
1 gul lök, finhackad
1 st vitlöksklyfta, finhackad
1 msk olivolja
1 msk smör
1 peperoncino
½  citron, rivet skal
2 dl vitt vin
2 msk persilja finhackad, gärna bladpersilja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

 

Tigerräkor, jätteräkor, kungsräkor, dessa stora räkor, är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök Naturskyddsföreningens hemsida.
Koka upp lättsaltat pastavatten under lock i en kastrull under tiden som räkor och sockerärtor tillreds.
Lägg i pastan när vattnet kokat upp och låt den koka tills 1 minut av koktiden kvarstår.
Häll av vattnet.
Värm olja och smör tillsammans med peperoncinon i en stor stekpanna.
Lägg i lök och sockerärtor och fräs dem på i på låg värme i ca 5 minuter.
Tillsätt räkor, citronskal, salt och peppar.
Rör om och stek sedan, på god värme, i ytterligare 2–3 minuter.
Plocka upp peperoncinon som kastas.
Häll därefter i vinet och låt puttra svag värme i ca 2–3 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Häll tillbaka bavetten i pastakastrullen och rör sedan ner räk- och ärtblandningen, strö över lite persilja.

Ärtsoppa på indiskt vis

1-DSC_9482

 

4 pers.

4 dl ärter
1 1/5 l kokande vatten
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
3 msk riven färsk ingefära
1 finhackad, urkärnad och färsk chili
3 msk smör
2 tsk spiskummin
1 tsk garam masala
2 tärningar grönsaksbuljong eller hönsbuljong
Salt efter smak
2 msk hackad färsk koriander (kan bytas ut mot persilja)

Lägg ärterna i en skål, slå över det kokande vattnet och låt ärterna dra.
Fräs lök, ingefära, vitlök och chili i smör i en kastrull tills löken är mjuk och genomskinlig.
Tillsätt kryddorna och fräs i någon minut. Häll på ärterna med vattnet, tillsätt buljongtärningar och låt koka under lock på svag värme tills ärterna kokar sönder, ca 15 minuter.
Mixa soppan med stavmixer, smaka av med salt och tillsätt koriander som får sjuda med någon minut innan servering.
Servera gärna soppan med ett gott surdegsbröd.

Tips
Kryddorna kan varieras med någon färdig kryddpasta såsom balti eller biryani.

Lax med dill- och västerbottenstäcke

1-DSC_9478 (2015_10_16 13_30_04 UTC)

4 portioner

Laxen
4 bitar laxfilé med skinn, ca 600 g
1 tsk salt
Nymald vitpeppar
200 g riven västerbottensost
50 g torrt ljust bröd
1 knippe dill, 20 g

Rostad blomkål
1 blomkålshuvud
2 msk olivolja
Salt
200 g cocktailtomater

Sätt ugnen på 225°. Skär en ficka längs med laxbiten. Skär inte igenom skinnet. Salta och peppra runt om. Lägg dem på en ugnssäkert fat eller på en plåt med bakplåtspapper.
Finfördela osten i en matberedare tillsätt brödet och dillen. Kör tills det är finfördelat.
Fördela osten i ”fickan” och över laxbitarna. Ställ in dem mitt i ugnen. Stek cirka 12 minuter mitt i ugnen till täcket blivit frasigt och laxen är färdig.
Skär blomkålen i tjocka skivor. Bryn dem i olivoljan runt om. Salta och sänk värmen. Låt dem fräsa några minuter tills de mjuknar men ska fortfarande ha spänst kvar. Halvera cocktailtomater och blanda med blomkålen.

Festligt

Före festen

1-PICT3250

Jubileumsfest på Hamburger Börs

Fototriss del 319: Dörrar

2-PICT3300

Gamla Stan Stockholm

5-DSC_8302

Renässansportalen mot Fredsgatan, från det ursprungliga Torstenssonska palatset

Gamla Enskede Bageri 29 oktober 2009

Nu ett populärt bageri. Gamla Enskede

Mustig fiskgryta med musslor och fänkål

 

 

 

1-DSC_9468 (2015_10_16 13_30_04 UTC)

4 pers.

400 g sejfilé
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 fänkål
3 tomater
2 tsk paprikapulver
2 msk olivolja
1 l hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
450 g blåmusslor med skal
Salt
Peppar

 

Till servering
1 baguette (stenugns-)
1 dl matyoghurt (10 %)

 

Tina fisken om den är fryst. Skär den i 3 cm stora tärningar.
Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och strimla fänkålen. Klyfta tomaterna.
Fräs lök, vitlök och paprikapulver i oljan ca 2 minuter i en gryta eller kastrull utan att det tar färg. Tillsätt fänkålen och fräs ytterligare ca 5 minuter.
Tillsätt tomaterna och häll på buljongen. Koka upp och sjud under lock ca 10 minuter. Värm under tiden brödet enligt anvisning på förpackningen.
Lägg ner fisk och musslor i grytan. Låt sjuda under lock 3–5 minuter. Kasta musslor som inte har öppnat sig. Smaka av med salt och peppar.

Till servering:
Servera fiskgrytan med nygräddad baguette och en klick matyoghurt.
 
Tips
För mer fisksmak på grytan kan den mixas slät. Lägg sedan i musslorna.

Makaronipytt med prinskorv

 

1-DSC_9466 (2015_10_16 13_30_04 UTC)
ca 4 port

5 dl snabbmakaroner
2 msk smör eller margarin
300 g djupfryst grönsaksblandning
Salt
Vitpeppar
200-300 g prinskorv
klippt persilja

Koka makaronerna enligt anvisningen på förp. Häll av vattnet och tillsätt 1 ½ msk smör eller margarin samt grönsakerna.
Låt blandningen småputtra under lock några min så att grönsakerna blir genomvarma. Krydda.
Fräs upp prinskorven i det resterande matfettet.
Lägg upp pytten på varmt serveringsfat och fördela korven ovanpå. Strö persilja över.