Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Bun cha

 

1-DSC_9472 (2015_10_16 13_30_04 UTC)

 

3 portioner

Marinad:
1 riven gul lök
5 pressade vitlöksklyftor
2 msk fisksås
1 msk ljus soja
1 msk socker
2 tsk svartpeppar
1 msk matolja
400 g fläskfärs
200 g tunt skuren fläskkarré

Vietnamesisk dippsås:
3 dl vatten
1 dl fisksås
1 dl socker
0,5 dl vinäger
0,5 lime, pressad saft
1 pressad vitlöksklyfta
1 urkärnad och finhackad chili

Till servering:
risnudlar eller jasminris
grönsallad

Blanda ingredienserna till marinaden. Dela upp i två bunkar. Massera in marinaden i fläskfärsen och fläskkarrén var för sig och låt marinera, helst ett dygn i förväg.
Gör små pannbiffar av fläskfärsen. Trä biffar och fläskkarré var för sig på blötlagda träspett. Grilla snabbt cirka 10 minuter.
Blanda alla ingredienser till dippsåsen.

Zucchini- och basilikapaj

1-DSC_9474 (2015_10_16 13_30_04 UTC)

600 g zucchini
30 basilikablad
3 ägg
1 dl matgrädde
100 g ricotta
200 g bacon
100 g riven färsk parmesanost
2 st schallotenlök
1 tsk riven muskatnöt
Ströbröd
Salt
Peppar

Starta med att riva schallotenlöken och zucchinin grovt på ett rivjärn. Skär bacon i medelstora bitar cirka en cm. Stek bacon på medelvärme i en stekpanna, ta ut baconet och häll ut baconfettet, torka ur pannan. Fräs schalottenlöken i två-tre msk olivolja, salta och peppra häll i den rivna zucchinin och lägg på ett lock. Låt det puttra, rör om då och då. 
Efter ett par minuter rör du ner det stekta baconet. Lägg på locket och låt det puttra i ytterligare 5-6 minuter så att vätskan kokar in i löken och baconet. Lägg i basilikabladen mot slutet av koktiden och låt dem koka med. Rör om då och då.
  Under tiden så vispar du ihop äggen i en bunke. Häll i ricottan och vispa ihop. Till sist häller du i grädden och vispar till en jämn smet. Riv ner muskatnöten och vänd ner zucchiniblandningen.
  äll ströböd i en eldfast form som du först gnider in med lite olja. Fyll formen med blandningen och strö över lite ströbröd. Grädda i ugnen på 180 grader i ca 30 minuter.

Fransk köttfärs

 

1-IMG_20150927_182235

4 pers.

500 g nötfärs
1 msk smör
1 röd paprika
1 burk krossade tomater  (ca 450 g)
1-2 msk tomatpuré
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk franska örter
1 dl skivade pimientofyllda oliver

Tillbehör:
kokt pasta

Bryn färsen i smöret i en stekpanna på ganska stark värme och rör den grynig under tiden.
Kärna ur, skölj och strimla eller hacka paprikan, blanda med färsen och rör ner tomater, tomatpuré, salt och kryddor. Låt koka ihop 8-10 minuter.
Rör ner oliverna och smaksätt mer om det behövs. Servera med kokt pasta.

Indisk linsgryta med spenat

1-DSC_9465

4 portioner basmatiris
neutral olja till stekning
1 msk hela spiskumminfrön
1 tsk gurkmeja
1 tsk curry
1 tsk chilipulver
1 skalad,och hackad lök (välj vad du vill ha)
2 klyftor hackad vitlök,
1 msk riven ingefära
1 burk (400 g) krossade tomater
+ 1/2 burk vatten
1 grönsaksbuljongtärning
ca 400 g kokta röda linser
100 g färsk spenat
Salt
Svartpeppar

Koka ris enligt förpackningens anvisningar.
Fräs kryddorna ett par minuter i olja i en vid kastrull. Tillsätt därefter lök, vitlök och ingefära och mjukstek på låg värme utan att löken tar färg.
Tillsätt tomatkross, vatten och buljongtärning och låt puttra i cirka tio minuter, tillsätt därefter linserna och puttra ytterligare 5 minuter. Späd med mer vatten vid behov.
Vänd i spenaten, smaka av med salt och peppar och servera med basmatiris.

Fläskwok med bambuskott och ris

 

4 port ris eller annat gryn
1 grön paprika
1 rödlök
220 g bambuskott
ca 600 g strimlat griskött
1 msk olja
salt och peppar
ca 3/4 dl sweet chilisås
2 msk japansk soja

Koka ris eller annat gryn enligt anvisningen på förpackningen.
Kärna ur och strimla paprikan och skala och skiva löken. Låt bambuskotten rinna av.
Stek köttet i oljan på hög värme tills det får fin färg. Salta och peppra. Vänd ner paprika och lök. Fräs någon minut och tillsätt bambuskott, sweet chili (smaka av till önskad styrka) och soja. Smaka av med salt och peppar.
Servera woken med riset och gärna sallad.

Bönsallad med grillad korv

 

4 pers

2 burkar blandade bönor (à 400 g)
1 ask körsbärstomater (250 g)
1 liten rödlök
100 g fetaost (16 %)
3 msk strimlad basilika
4 korvar, t ex bratwurst
4 tsk senap

 

Dressing:
1 citron
3 msk vatten
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Skölj bönorna och låt dem rinna av i ett durkslag. Halvera tomaterna. Skala och strimla löken.

Dressing:

Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skala av det gula skalet med potatisskalare och finstrimla det. Pressa 3 msk saft ur citronen. Blanda citronskal, -saft, vatten, olja, salt och peppar i en salladsskål.
Vänd ner bönor, tomater och lök i dressingen. Smula över fetaost och strö över basilika.
Grilla eller stek korven. Servera med bönsallad och senap.

Koftas med ajvaryoghurt och kardemummaris

1-DSC_9402

4 pers.

500 g blandfärs
3 msk ströbröd
Salt
Peppar
2 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
4 portioner ris (gärna basmati)
1 tsk kardemumma (malen eller stötta kärnor)
2 dl gröna ärter
2 dl matyoghurt
1/2 dl ajvar relish (mild)

    Sätt ugnen på 200˚C.

    Blanda ströbröd med 1 dl vatten och låt det svälla ca 5 minuter. Blanda ner färsen, 1 tsk salt, 1 krm peppar, spiskummin och chilipulver.
    Rulla färsen till 8 avlånga bullar. Lägg dem i en ugnssäker form. Sätt in mitt i ugnen ca 15 minuter.
    Koka riset enligt förpackningens anvisning med kardemumma. Blanda ner ärterna när det återstår ett par minuter av koktiden.
    Blanda yoghurt med ajvar, smaksätt med salt och peppar.
    Servera med kardemummaris och yoghurt. Servera med vitt bröd.

Stekt fläsk med nudelsallad

1-DSC_9404
4 pers.

1/4 dl kinesisk soja
½ dl mango chutney
600 g rimmat stekfläsk, skivat

 

Nudelsallad:
250 g risnudlar
2 lime, pressad saft
1 msk färsk ingefära, skalad, riven
1 röd chili, urkärnad, finhackad
1 msk mango chutney
2 msk vatten
½ tsk salt
2 msk olja
2 tsk sesamolja
1 rödlök, skalad, tunt skivad
½ dl sesamfrön
ca 100 g groddar
½ dl färsk koriander, hackad

  Blanda soja och mango chutney i en rymlig skål. Lägg i fläskskivorna och massera in blandningen i köttet. Koka nudlarna enligt förpackningens anvisningar och skölj dem sedan i kallt vatten. Blanda limesaft, ingefära, chili, chutney, salt, vatten och olja till en dressing.
  Tillsätt löken och krama ihop den med dressingen tills löken mjuknat. Låt gärna dressingen stå medan du steker fläsket. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Skölj groddarna och låt dem rinna av.
  Blanda nudlar, dressing, sesamfrön, groddar och koriander. Hetta upp en stekpanna och stek fläsket på medelstark värme. Den söta chutneyn gör att fläsket lätt bränns, så stå vid stekpannan hela tiden.