Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Kinesisk fläskgryta

1-DSC_9405
4 portioner

6 hg grytbitar av fläsk
3 msk smör eller margarin
2 msk honung
2 1/2 dl stark tärningsbuljong
3 msk kinesisk soja
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk paprikapulver
1/2 dl vitt eller rött vin
1/2 dl skållad sötmandel
Salt

Ris:
2 1/2 – 3 dl långkornigt ris
5-6 dl vatten
1 tsk salt
1/2 g saffran, stött med litet salt
1 msk smör eller margarin

Sallad:
Finstrimlad isbergssallad
Krossad ananas

Strimla köttbitarna, hetta upp matfettet och låt honungen smälta in, bryn köttet i detta.
Lägg över köttet i en gryta. Koka ur stekpannan med buljongen och häll skyn över köttet. Salta efter behag (om du har några).
Krydda med soja, paprika och vitlök. Tillsätt vinet och låt småputtra under lock på svag värme ca 30 minuter, köttet ska bli riktigt mört.
Koka riset i 18 minuter i saltat vatten.
Rör ut det finmortlade saffranet i det smälta matfettet och vänd ner det i det färdigkokta riset.
Klyv mandeln och stek den. Strö den över köttet före serveringen.

Balkong

Tomater och Chili på balkongen

 

tomater

Honungsdoftande fläskfilégryta i gorgonzolasås med vitlöksfrästa bacon

1-DSC_9222 (2015_08_05 15_11_12 UTC)

4-6 pers.

600 gram fläskfilé
1 paket bacon à 125 g
100 gram Gorgonzolaost
2 msk honung
1 vitlöksklyfta
5 dl crème fraiche
2½ dl grädde
1½ tsk timjan
2 tsk Grillkrydda Honung
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 dl mjölk
2 msk mjöl
smör, (2 klickar)

Putsa fläskfilén och skär i små bitar. Häll ner i en skål. Smält honung i en panna (eller använd flytande honung, vi hade inte det hemma) och ringla över köttet. Rör om. Blanda salt, svartpeppar, timjan och grillkrydda honung i en skål. Ha ner över det honungstäckta köttet och rör om ordentligt.

Skär bacon i mindre bitar och dela en stor vitlöksklyfta på mitten (eller ta två mindre). Värm upp en klick smör i en gryta och ha i vitlöken. Ha ner bacon med vitlöken, fräs tills baconet fått färg. Ha då i en extra, stor, klick smör i grytan och lägg sedan ner fläskfilén. Fräs på ganska hög värme och rör om så att köttet får färg på alla sidor.

Dra ner värme efter det kokat upp och låt puttra på tvåan eller trean. Ha ner crème fraiche, rör om, sedan grädde och rör om ännu mer. Smula ner gorgonzolaosten och fortsätt röra om. Sedan är det dags för redning. Rör ihop mjölk och mjöl, ha ner lite av det i taget i grytan under omrörning tills du får den tjocklek du vill ha på såsen. Låt puttra en stund.

Serveras gärna med hasselbackspotatis, vitlöksbröd och sallad.

Pasta med stekta laxkuber, sardeller och gremolata

 

1-DSC_9395

400 g tagliatelle
½  dl olivolja
500 g laxfilé i kuber
5 finhackade sardeller
2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad röd chili
2 dl hackad persilja, gärna bladpersilja
Finrivet skal och saft av en citron,

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek laxkuberna på hög värme runt om ca 3 min så att de får en knaprig yta. Lyft ur laxen, sänk värmen och lägg sardeller, vitlök och chili i stekpannan. Stek någon minut.
Vänd ihop pastan med persilja, citronskal (endast det gula) och oljan med sardeller, vitlök och chili. Smaka av med citronsaft och toppa med laxkuberna.

Kassler med ajvar relish

1-DSC_9358 (2015_08_28 10_51_52 UTC)
4 pers
20 minuter

500 g skivad kassler
1 dl ajvar relish av valfri styrka
1 dl lätt crème fraiche
1 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
1 röd paprika i tärningar
5 dl couscous
1 tsk gurkmeja
300 g kokta gröna bönor

Ugnstemperatur
225º

Lägg kasslern lite omlott ganska trångt i en ugnssäker form. Blanda ajvar, crème fraiche och kryddor och bred över kasslern. Strö på paprikatärningarna. Gratinera i ugnen ca 15 minuter.
Koka couscousen enligt anvisning på paketet men lägg också i gurkmeja.
Servera kasslern och couscousen med grönsakerna och några salladsblad.

Stadig

 

Tisdastema

DSC_9391_redigerad-1

Den har stått stadigt  i många sekler

Landsorts fyr uppfördes på 1670-talet på ön Öja i Torö socken, Nynäshamns kommun,Stockholms skärgård och är Sveriges äldsta bevarade fyr

Med ss Mariefred från Bolinders Strands brygga till Sigtuna

01-DSC_9409_redigerad-1

Ångfartyget Mariefred sattes i trafik år 1903 på traden Stockholm-Enhörna-Mariefred. På denna trad har hon seglat under samma namn, med få förändringar ..

 

 

02-DSC_9420_redigerad-1

Stäket (eller Almarestäket), på gränsen mellan kommunerna Järfälla ochUpplands-Bro, har i alla tider varit en strategisk plats. Här passerar farleden från Mälaren in till de anrika städerna Sigtuna och Uppsala. Här passerade landsvägen västerut till Västerås och Bergslagen.

03-DSC_9422_redigerad-1

 

***

 

04-DSC_9424_redigerad-1

Musik på fördäck

***

Sigtuna:

05-DSC_9433_redigerad-1

Sankt Pers kyrkoruin ligger väster om den medeltida stadskärnan invid prästgården. Kyrkoruinen ligger på en höjd i den tidiga stadens västra del. Den stod färdig omkring år 1100.

06-DSC_9439_redigerad-1

Sankt Olofs kyrkoruin. Den ligger på kyrkogården väster om Mariakyrkan  i den dåtida stadens östra utkant

Omkring år 1100 byggdes centraltorn, kor och tvärskepp.

***

Mariakyrkan

Någon gång i mitten av 1230-talet påbörjades bygget av Mariakyrkan. Sent på hösten 1247 invigdes kyrkan men då var endast koret färdigt. Omkring 1255 var kyrkan färdig, då ärkebiskopJarler begravdes i koret. Ärkebiskopens gravnisch finns ännu kvar i norra korväggen.

07-DSC_9444_redigerad-1

 

10-DSC_9447_redigerad-1

08-DSC_9449_redigerad-1

09-DSC_9453_redigerad-1

Kantarell och renskavslasagne med västerbottenost

1-DSC_9000
4 pers.

½ finhackad gul lök
2 msk olivolja
2 pkt renskav á 240 g
500 g trattkantareller
ca 10 lasagneplattor

Béchamelsås
7 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 g smör
1 dl vetemjöl
3 dl riven västerbottenost
peppar salt
lingon, finhackad dill, persilja och gräslök till garnering

Värm ugnen till 200 grader.
Fräs löken i oljan. Tillsätt renskaven och stek tills den fått färg. Tillsätt svampen och fräs i några minuter tills svampen har mjuknat.
Gör bechamelsåsen genom att värma mjölk och grädde i en kastrull. Smält smöret i en annan kastrull. Tillsätt mjölet under vispning. Häll i hälften av gräddmjölken och vispa så att det inte finns några klumpar. Häll i resterande gräddmjölk och rör om till en slät sås. Låt sjuda i 5–10 minuter. Tillsätt 2 dl av västerbottenosten. Smaka av med salt och peppar.
Bred ut ett tunt lager av bechamelsåsen i botten på en ugnsform. Lägg ut ett lager av lasagneplattor. Varva sedan med svamp- och renskavsblandning samt bechamelsås. Fortsätt tills alla plattorna är slut. Avsluta med att breda ut det sista av bechamelsåsen på toppen samt strö över resterande västerbottenost.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills lasagnen börjar bli gyllenbrun.
Garnerna med lingon och örter.

Böngryta

1-DSC_8950 (2015_07_05 12_24_24 UTC)
4 personer

300 g torkade, svarta bönor,
100 g rökt  sidfläsk
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 l  vatten
1 finhackad, gul  lök,
3 finhackade  vitlöksklyftor,
1   poblano chilifrukt eller rödspansk peppar
Starka korvar, gärna chorizo eller cabanos
1 medelstor purjolö  i skivor
½ krm svartpeppar

Tillbehör
4 klyftor kokt vitkål

Lägg bönorna i kallt vatten ca 8 timmar.
Låt dem rinna av och lägg dem i en kastrull tillsammans med sidfläsket skuret i skivor eller sockerbitsstora tärningar.
Tillsätt också 1/2 msk av oljan, saltet och ca 1 liter kallt vatten så att det täcker bönorna.
Fräs lök och vitlök i resten av oljan tills löken är genomskinlig.
Tillsätt löken i böngrytan samt hela chilifrukten och låt alltsammans koka upp och sedan långsamt sjuda ca 45 minuter.
Skär då korvarna i bitar och lägg ner dem i grytan och låt småkoka ytterligare 15 minuter. Lägg i purjolöken de sista 5 minuterna. Smaka av med peppar.
Servera böngrytan varm med kokta vitkålsklyftor. Koka dem separat i lättsaltat vatten precis så länge att de blir mjuka.

Indisk färsgratäng

6 – 8 pers.

1 kg nötfärs
2 gula lökar
2 msk rapsolja
2 formbrödsskivor
1 dl  vatten
2 msk russin
2 msk ättiksprit, (12 %)
2 msk aprikosmarmelad
2 msk stark mango chutney
2 msk curry
1 msk salt
2 krm nymald svartpeppar
3 ägg
3 dl mjölk

Tillbehör
ris, slladskål, banan, gurka, extra mango chutney

 

Sätt ugnen på 200°. Skala och finhacka löken. Bryn färs och lök i oljan i en gryta.
Smula sönder brödet och blanda med vattnet. Häll ner blandningen i grytan. Tillsätt russin, ättiksprit, marmelad, chutney, curry, salt och peppar. Fördela röran i en smord ugnssäker form.
Vispa ihop ägg och mjölk och häll över färsen. Tillaga mitt i ugnen ca 40 min tills äggstanningen stannat och fått fin färg.
Servera gratängen med tillbehören.