Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Falafel med hummus, yoghurtdressing och picklad rödlök

1-DSC_9223
5 portioner
45 min

Picklad rödlök
2 rödlökar, strimlade på längden
Saften av 1 citron
Zest av ½ citron
Salt efter smak
*Falafel med hummus, yoghurtdressing och picklad rödlök
5 portioner
45 min

Falafel
3 dl kikärter
1 liten gul lök
1 dl bladpersilja
4 vitlöksklyftor
1 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
½  tsk malen koriander
2 krm svartpeppar
1 krm kardemumma (kan uteslutas)
Neutral matolja till fritering

Hummus
1 paket kikärter, 285 g (färdiga att använda), avrunna men inte sköljda
2 vitlöksklyftor
1 pressad citron
3 msk olivolja
½  dl tahini (sesampasta)
1 tsk spiskummin
½ tsk salt

Yoghurtdressing
1 dl naturell yoghurt
½  dl sweet chilisås
1 tsk riven ingefära
1 msk hackad mynta eller koriander  (eller båda)
Salt efter smak

Tillbehör:
pitabröd, strimlad sallad, tomatskivor, saltgurka i stavar

 

Blanda till den picklade löken och låt stå och dra i kylskåp i 15 minuter.
Lägg kikärterna i en skål och häll över kokande vatten så att det täcker. Låt dra i 10 minuter, häll sedan av vattnet och låt ärterna rinna av ordentligt.
Om du använder matberedare, lägg i alla ingredienser till falafeln och mixa till en ganska torr smet. Om du inte har en matberedare kan du mortla kikärterna och finhacka resten av ingredienserna. Om smeten blir för blöt, tillsätt mer mjöl.
Hetta upp 5 cm matolja i en tjockbottnad kastrull till 180 grader. Forma bollar av smeten, själv använder jag en glasskopa och trycker till bollarna så att de blir kompakta och håller ihop.
Fritera 4–5 bollar åt gången i några minuter så att de blir mörkt gyllenbruna. Se till att vänta mellan varje omgång så att temperaturen går upp till 180 grader, annars smälter bollarna ut i oljan.
Låt bollarna rinna av på papper.
Mixa ingredienserna till hummusen i mat-
beredare eller med stavmixer tills du har en lagom slät kräm. Smaka av med salt.
Blanda alla ingredienser till yoghurtdressingen och smaka av med salt. Servera falafeln i pitabröd med tillbehören eller med couscous och tillbehör.

Llandsort

Landsort är byn på ön Öja som markerar sydspetsen på Stockholms skärgård. En liten pittoresk by med den karaktäristiska fyren som kronan på verket. Landsort erbjuder många aktiviteter. Fågelskådning, fiske och dyksafari eller bara sköna promenader och ett besök i Sveriges äldsta fyr.

Tillsynsmannen tipsar

Fyren är naturligtvis nummer ett här. Den måste bara besökas om man är i land på Landsort. Klippformationerna på västra sidan är också fina. Ett tips är att gå längs vattnet från Landsorts by upp till Norrhamn och sedan ta vägen tillbaka. Det är cirka 3 km enkel väg och går självklart lika bra att göra omvänt från Norrhamn och ned. Min favoritårstid härute är hösten och höststormarna. Lite skitväder härute är en verklig upplevelse.

 

.

2-DSC_9369

3-DSC_9371

4-DSC_9373

5-DSC_9375

6-DSC_9384

7-DSC_9388

8-DSC_9392

9-DSC_9393

Söndagsfina fisken

1-DSC_9285

ca 600 g fisk färsk eller tinad filé / torsk eller kolja.
1 hackad lök.
ca 100 g champinjoner, helst färska.
3-4 klyftade tomater.
1 dl persilja eller hackad dill
Grädde  / ädel matlagningsgrädde
Salt
Ssvartpeppar
Citron
Skorpmjöl

Gnid in filéerna med salt och citron.
Vänd dem i skorpmjöl.
Fräs löken och champinjonerna.
Späd med grädde
Tillsätt de klyftade tomaterna och persiljan/dillen.
Smaksätt med salt och svartpeppar.
Låt röran sjuda några minuter.
Bred ut blandningen i en ugnsfast form.
Lägg fiskfiléerna ovanpå  blandningen.
Stek i ugn 225° i 20 min.

Servera med pressad potatis och sallad.

Fish n’chips med curry- och äppelremoulad

 

1-DSC_8870

4 portionsbitar torskfilé
500 g fast potatis
500 g morötter
1 msk olivolja
2 ägg
2 dl pankomjöl (asiatiskt ströbröd)
2 msk olja

Citronklyftor till servering
Salt
Peppar

Curry- och äppelremoulad
1 dl pickles
1 äpple
1 dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap
1 1/2 tsk curry

Tina fisken om den är fryst. Torka av filéerna med hushållspapper. Skär dem ev i mindre bitar och gnid in med salt och peppar. Ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 225°C.
Skala och skär potatis och morötter i 1 1/2 cm tjocka stavar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan. Krydda med salt. Blanda runt. Sätt mitt i ugnen ca 20 minuter. Gör resten under tiden.

Curry- och äppelremoulad:
Låt picklesen rinna av. Grovhacka dem. Dela, kärna ur och skär äpplet i små tärningar. Blanda pickles och äpple med crème fraiche, senap och curry. Smaka av med salt och peppar.
Vispa upp äggen till paneringen i en djup tallrik. Häll panko på en annan tallrik. Vänd fiskbitarna först i äggvispet och sedan i panko.
Stek fisken gyllenbruna runtom i oljan 5–10 minuter i en stekpanna.
Servera fisken med potatis- och morotsstavar, remouladsås och citronklyftor. Bjud gärna med en bit knäckebröd.

Tips
Kockknepet: För en ännu frasigare fisk, vänd fiskbitarna i vetemjöl, uppvispat ägg och sist panko. Hetta upp 1 liter olja till ca 180°C (för 4 port). Fritera några bitar i taget 3–5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. Salta.

Roslagens Sjöfartsmuseet Fejan

 

 

Roslagens Sjöfartsminnesförening är en ideell förening som stärker och utvecklar intresset för Roslagens sjöfartshistoria. Vi driver det innehållsrika och trivsamma Roslagens Sjöfartsmuseum i Älmsta på Väddö, vackert beläget på sluttningen ner mot Väddö kanal. Du kan även lyssna på ljudfiler och ljudguider för synskadade som handlar om Roslagens segelsjöfart.

Vi är även svensk arrangör för den historiska Postrodden över Ålands Hav, som sker i juni varje år. Varje vår firas Valborgsmässoafton, Nationaldagen och Beckbyxans Dag vid museet med underhållning och god gemenskap.

Vår populära årsskrift, Rospiggen har utgivits årligen sedan 1940. Den innehåller många spännande skildringar från Roslagens sjöfartshistoria.
Titta gärna in på vår facebook-sida.
 

 

1-DSC_9314_redigerad-1

 

2-DSC_9321_redigerad-1

 

3-DSC_9322_redigerad-1

 

 

4-DSC_9329_redigerad-1

Kabyssen på en vedskuta

 

*****

 

Mot Fejan

 

 

5-DSC_9336_redigerad-1

Fejan är en liten ö öster om Tjockö i norra delen av Stockholms skärgård. Fejan är känd för att ha varit Ostkustens karantänstation från 1892. 1994 började Skärgårdsstiftelsen arrendera området av Fortifikationsverket för att 2013 få ägenderätt till karantänsstationen genom markbyte. I den gamla karantänsstationen bedriv vandrarhems- och konferensverksamhet.[1][2][3]

k6-DSC_9348_redigerad-1

Sjukhuset

7-DSC_9351_redigerad-1

Doktorsvillan

8-DSC_9349_redigerad-1

Fejans tillfälliga skärgårdskrog

Tomatsoppa med ost och oliver

1-DSC_8438

2 pers.

5 dl Kelda® Toscansk tomatsoppa
150 g Apetina® vit ost
1 dl svarta oliver

Tomatröd soppa, svarta oliver och vit ost i en härlig färgsymfoni som får det att vattnas i munnen.

Kokosfisk

1-DSC_8799

4 portioner

500 g vita fiskfiléer
1⁄2 tsk salt
2 msk Arla® Smör-&rapsolja

 

Marinad:
2 1⁄2 dl lätt kokosmjölk
1 msk konc kycklingfond
1 tsk riven färsk ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
Rivet skal och saft av 1⁄2 st lime
1⁄2 tsk sambal oelek

 

Blanda ihop marinaden i en form.
Dela fisken i portionsbitar och lägg ner i marinaden. Låt stå minst 2 tim i kyl. Ta upp fisken och torka av den.
Häll marinaden i en kastrull. Pensla fisken med smör-&rapsolja. Salta.
Grilla fisken i grillhalster över glöd.
Koka upp marinaden.

Portionspaj med salami

1-DSC_8761
6 portioner

Deg:
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
150 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
1 strimlad purjolök
1 msk smör eller margarin
½ finhackad röd chili
100 g strimlad salami
3 ägg
1 dl grädde
2 dl mjölk
1-2 dl riven ost
½ tsk salt
1 krm peppar

Ugn: 225°

Hacka fettet i mjölet, tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
Kavla eller kläm ut degen i portionsformar. Ställ formarna på en plåt.
Fräs purjolöken i fett tills den är mjuk men låt den inte få färg. Blanda ner chili och salami. Fördela fräset i formarna.
Vispa samman ägg, grädde, mjölk, ost, salt och peppar. Häll detta i formarna.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Servera pajerna lätt avsvalnade eller kalla, gärna med grönsallad.