Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Små goda ostpajer

 

1-DSC_8254

4 st  små ugnssäkra portionsformar
1 paket smördeg
1  finhackad gul  lök,
100 gram  rimmat fläsk
100 gram  riven ost
2 s ägg
2 dl  grädde
Sallad
Salt
Peppar

Sätt igång ugnen på 175 grader.
Skala och hacka löken.
Skär fläsket i strimlor.
Blanda den rivna osten, äggen och grädden i en skål.
Tryck ut degen i portionsformarna. Kläm fast folie över degen så att den håller sig på plats. Baka 5 minuter i ugnen.
Stek löken och fläsket några minuter i en stekpanna eller gryta på medelvärme. Fläsket ska bli lite brynt och löken mjukna.
Blanda det stekta med ägg/ost-smeten. Smaka av med salt och peppar. Ta bort folien från formarna och häll i smeten.
Baka 15 minuter i ugnen tills fyllningen stelnat och fått fin färg.

Stockholmsdamernas rundtur på bondgården

 

Turistbussen stannar vid bondgården och stockholmsdamerna vandrar runt, guidade av ägaren. De kommer till ladugården och en av damerna undrar:
”Har ni fortfarande kor kvar?”
”Javisst. Varför skulle jag inte det?”
”Otroligt. Kan det löna sig nu när man överallt kan köpa mjölk i pappförpackningar?”

Champinjonsoppa

1-DSC_8311

 

6 pers

600 g champinjoner
1 gul lök
1 purjolök
2 morötter
ca 50 g rotselleri
2 vitlöksklyftor
6 dl vatten
2 buljongtärningar
2 msk smör
4 dl grädde
2 msk vetemjöl
Salt
Peppar

Ta undan 10-12 svampar, skiva och stek dem och använd dem som garnering i soppan. Hacka resten av svampen grovt. Skala och hacka löken. Ansa och skala grönsakerna och skär dem i små bitar.
Fräs svamp, grönsaker och vitlök lätt i smör i en stor gryta. Häll på buljong och sjud under lock i ca 30 minuter.
Häll soppan i mixer eller matberedare och finfördela den. Häll tillbaka soppan i kastrullen och koka upp. Blanda grädde och mjöl och vispa ner i soppan. Låt koka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

Ansjovisbakad torsk

1-DSC_8315
4 port.

600 g torskfilé
900 g potatis
55 g ansjovisfiléer
3 msk hackad dill
2 1/2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
150 g sockerärter

Tina torsken.
Sätt ugnen på 200˚C.
Skala och koka potatisen.
Lägg torsken i en ugnssäker form. Lägg ansjovisfiléerna på fisken och krydda med peppar.
Blanda dillen med grädden och häll runt fisken. Salta och peppra över grädden. Sätt in den mitt i ugnen ca 15 minuter.
Ansa och koka sockerärtorna i saltat vatten.
Servera torsken med potatis och sockerärtor.

Tips
Barnknepet! Ta bort ansjovisen på torsken och salta istället. Eller blanda kaviar i grädden.

Texmexsoppa med grönsaker och bönor

 

1-DSC_8318

 

4 -6 pers

2 gula lökar

1 liten röd paprika
400 g zucchini
2 kryddstarka korvar,
2 msk olivolja
2 tsk tacokrydda
1 hönsbuljongtärning
1½ l vatten
200 g sötpotatis
1½ tsk salt
2 , burkar (à 400 g) vita bönor
1 dl hackad persilja

Tillbehör
Gott bröd

Skala och hacka löken. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skölj och riv zucchinin grovt. Tärna korven.
Fräs löken mjuk i oljan 3–5 min. Tillsätt korven, fräs ytterligare ca 3 min. Tillsätt paprika, zucchini och krydda. Smula ner buljongtärningen och fräs under omrörning 2–3 min. Späd med ca 2/3 av vattnet och koka upp soppan under omrörning.
Tillsätt skalad och fintärnad potatis. Koka soppan på svag värme under lock ca 15 min. Späd med resten av vattnet till önskad konsistens. Spola bönorna och låt dem rinna av i ett durkslag. Häll dem i soppan. Koka upp.
Smaka av med salt och peppar. Garnera med persilja.

Bönsallad med haloumi

 

2 burkar cannelonibönor à 400 g
4 msk grön pesto
1/2 dl hackad färsk persilja
Salt
Svartpeppar
1 ask gula pärltomater
1 ask röda pärltomater
1 finhackad rödlök
1 påse rucolasallad, 70 g
1 paket halloumiost, 250 g
1 msk olivolja
1 persiljekvist som dekoration

Skölj tomaterna och blanda ner i skålen tillsammans med hackad rödlök. Lägg upp rucola på ett uppläggningsfat och toppa med bönblandningen. Skiva osten i en halv centimeter tjocka skivor.
Hetta upp en stekpanna med olja och stek osten på bägge sidorna i några minuter. Lägg osten på salladen och dekorera med en persiljekvist.

Kryddiga köttbullar med pasta

 

msk ströbröd
40 g taco kryddmix
1 dl vatten
1 ägg
2 vitlöksklyftor
4 port pasta (gärna fusilli)
1 rödlök
1 zucchini
Salt 
Peppar
ca 500 g nötfärs
2 msk olivolja
1 burk chunky tomato salsa (à ca 350 g)

Blanda ströbröd, kryddmix, vatten och ägg i en bunke. Pressa vitlöksklyftorna och blanda i. Låt svälla ca 5 minuter.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Skala löken och skär den och zucchinin i skivor. Lägg dem i pastakastrullen när det åter står 2 minuter av pastans koktid. Häll av pastavattnet och krydda med salt och peppar.
Blanda färsen med ströbrödsblandningen. Forma färsen till 4 köttbullar per portion och lägg dem på en vattensköljd skärbräda. Hetta upp oljan i en stekpanna. Bryn bullarna runtom ca 3 minuter. Sänk värmen och stek dem ytterligare 5–8 minuter. Häll bort stekfettet, tillsätt salsan och låt den bli varm.
Servera köttbullarna med pastan.

* 28 mars 2015

Drömsill med rom

1-DSC_8332

8 bufféportioner

3 burkar (à 220 g) matjessill, hela filéer

Sås:
1 tsk dijonsenap
1 msk chilisås av ketchup typ
2 msk vit balsamvinäger
1 droppe tabasco
3 msk rom på burk
2 dl majonnäs
3–4 msk finhackad dill

 

Häll av filéerna och skär dem i 1 1/2 centimeter breda bitar
.
Sås:
Blanda sås ingredienserna i en bunke. Vänd ner sillen.
Täck bunken med plastfilm och låt stå svalt 1 timme. Lägg över sillen i en fin burk.

Inbakad kassler

1-DSC_8334-001

6 portioner

3 smördegsplattor
800 gram benfri kassler
150 gram vitlöks ost (helst Cantadou)
2 dl crème fraiche
2 vitlöksklyftor
1/2 dl inklippt persilja
1 ägg till pensling

Tina smördegsplattorna och lägg två stycken omlott på längden och kavla ut till en botten.
Rör vitlöks ost, crème fraiche, persilja och pressad vitlök till en sås och skiva kasslern.
Ställ kasslerskivorna med sås emellan på smördegsbottnen så kasslern ser hel ut.
Bred resten av såsen över kasslern.
Kavla ut den tredje smördegsplattan så den täcker kasslern.
Vik upp kanterna på smördegsbottnen runt kasslern och täck med locket.
Pensla skarvarna med ägg och fäst ihop till ett tätt paket.
Hit går det bra att förbereda och förvara i kylen. Sista steget gör du när det är dags för middag.
Pensla hela paketet med ägg och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 30 minuter.