Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Påsk gul currysill på matjes

 

2 burkar matjessill (ca 250 g avrunna filéer)
1/2 dl majonnäs
1/2 dl gräddfil
1 1/2 tsk currypulver
1/2 tsk gurkmeja

Låt matjessillen rinna av ordentligt och skär den i bitar. Rör ihop majonnäs, gräddfil, curry och gurkmeja. Gurkmejan ger en rundare smak och gulare färg. Blanda sill och currysås och låt stå en stund före serveringen.

Crostini med äggsmör och kärleksmarinerad ansjovis

1-DSC_8339

12 crostini:

125 g ansjovisfilé
2-3 msk olivolja
1 finhackad schalottenlök
6 hårdkokta ägg
50 g mjukt smör
2-3 msk finhackad dill
12 skivor baguette, skurna på snedden

Låt ansjovisen rinna av. Blanda olivolja och lök, låt ansjovisen dra i marinaden minst en timme i kylen.
Skala och dela äggen, spara vitorna till silluppläggningen. Mosa gulorna med det mjuka smöret och dillen.
Sätt ugnen på 225°. Rosta brödskivorna gyllene, låt svalna. Bred äggsmöret på bröden, toppa med ansjovis och servera.

Försiktig

 

Viss försiktighet anbefalles!

1-DSC_2717_redigerad-1

Fråga – Svar

”Vad är höjden av slöseri?”
”Att fotografera en zebra med färgfilm.”
”Varför var Hitler världens sämsta golfspelare?”
”Han kom aldrig ur bunkern.”
”Varför är det så svårt att hitta i en lövskog?”
”Man ser inte ett barr och har inte en kotte att fråga.”
”Vad är det för likhet mellan Michael Jackson och en plastpåse?”
”Båda är gjorda av plast och farliga för barn.”
”Vem sover alltid med skorna på?”
”Hästen.”
”Var kan man hitta en bra advokat?”
”På kyrkogården.”

Kycklingspett med saffran

1-DSC_8341

 

8 bufféportioner


900 g kycklingfiléer
1 paket saffran (0,5 g)
½ dl  hett vatten
Pressad saft av 1 citron
1 finhackad vitlöksklyfta
½  dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk chiliflakes

Skär kycklingfiléerna i 3 avlånga bitar. Rör ut saffran med vatten tills det har lösts upp. Blanda med övriga ingredienser och vänd runt kycklingen ordentligt. Låt marinera minst 30 min. Sätt ugnen på 225°.
Trä upp kycklingfiléerna på små blötlagda träspett. Stek högt upp i ugnen ca 10 min. Sätt på grilleffekt i slutet så att de får fin färg.

Fänkålspaj med bacon

1-DSC_8343

 

Pajskal
125 g margarin
3 dl vetemjöl
2 msk vatten

Fyllning
3 fänkål (à 250 g)
2 msk smör eller margarin
2 msk rödvinsvinäger
1 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 krm peppar
100 g bacon
2 dl riven ost
2 ägg
1 dl gräddfil
1 krm svartpeppar

Pajskal:
Hacka samman margarin med vetemjöl och vatten till en deg. Lägg den i kyl medan du gör fyllningen.

Fyllning:
Skölj och dela fänkål i 4 delar på längden. Strimla dem tunt. Smält margarin eller smör i en panna. Fräs fänkålen på svag värme.
Tillsätt rödvinsvinäger, vatten, salt och peppar. Låt fänkålen småkoka i ca 10 minuter. Ta upp den och låt svalna. Klä en pajform, ca 26 cm (för 4 port), med pajdegen. Nagga bottnen. Förgrädda pajdegsskalet i ca 10 minuter, 225°c.
Strimla bacon och blanda med fänkålen samt riven ost. Fyll pajskalet med fänkålsblandningen. Vispa ihop ägg, gräddil och svartpeppar. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda pajen i ca 30 minuter, 200°c.

Huset

1-DSC_8503

Italiensk korvsoppa

1-DSC_8346

4 pers

200 g korv
1 liter Kelda® Mild tomatsoppa
2 dl kokta makaroner
1-2 dl majs

Skiva korven. Värm soppa och korv i en kastrull. Lägg i makaronerna och majsen. Värm soppan försiktigt.

Skämt om män

 

”Hur många män behövs det för att byta ett toarulle?”
”Man vet inte, det har aldrig hänt.”
——————————————————————————-
”När öppnar en man bildörren för sin hustru?”
”A) När han har en ny bil, eller B) När han har en ny fru.”
——————————————————————————-
”Vad uppmärksammar en man då han är tillsammans med sin flickvän?”
”Alla tjejer runtomkring.”
——————————————————————————-
Varför blinkar inte kvinnor under förspelet?”
”De hinner inte.”
——————————————————————————-
”Vad kallar man en man som förlorat 98% av sin hjärnkapacitet?”
”Änkling.”
——————————————————————————-
”Varför tvättar inte män?”
”För att varken tvättmaskinen eller torktumlaren har en fjärrkontroll.”

Sweet chilistekt lax med sojanudlar

1-DSC_8348

 

4 pers

    250 g äggnudlar
    ca 600 g laxfilé
    3 krm salt
    2 msk sweet chilisås
    1 grön paprika
    1 lime
    1/2 dl japansk soja
    1 msk olja

    Sätt ugnen på 150°C.
    Häll vatten i en stor kastrull till nudlarna, sätt den på spisen på högsta värme.
    Skär laxen i fyra bitar. Lägg dem i en ugnssäker form och krydda med salt och ringla över sweet chili. Sätt in mitt i ugnen ca 15 minuter.
    Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skär limen i klyftor.
    Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Häll sedan av vattnet men spola dem inte i kallt vatten. Vänd istället ner soja och olja i de varma nudlarna.
    Blanda äggnudlarna med paprikan och servera med laxen och limeklyftorna.