Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Kyckling panna med timjan

 

 

1-DSC_8354

4 port ris eller annat gryn
4 kycklingfiléer
1 msk smör eller margarin
Salt
Peppar
1/2 msk timjan
2 dl crème fraiche
1/2 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 hönsbuljongtärning eller kycklingfond (1 hönsbuljongtärning motsvarar 1 1/2 msk kycklingfond)
150 g sockerärter
2 tomater

Koka ris enligt anvisningen på förpackningen.
Skär kycklingen i stora kuber. Stek den i matfettet i en stekpanna. Krydda med salt, peppar och timjan. Blanda crème fraiche, vatten, tomatpuré och smulad buljongtärning eller fond. Rör ner det i pannan. Låt sjuda ca 10 minuter eller tills kycklingen är färdig.
Koka sockerärterna några minuter i saltat vatten.
Skär tomaterna i tärningar och vänd ner i pannan.
Servera kyckling pannan med ris och sockerärter.

Vårpromenad

Premiär för besök på Stadsbiblioteket! Farbror Nordström blev nog glad

2015-04-27 Vårpromend i Stockhlm

Fläskfilé med vitlöks- och basilikadressing

1-DSC_8259
 

 

4 – 6 pers.

800 g fläskfilé/fläskytterfilé
700 g potatis (fast sort)
300 g ruccola sallad
1  röd lök
150 g fetaost
300-400 g körsbärstomater

Dressing
5 dl olivolja
1 kruka färsk basilika
2-4 st vitlöksklyftor (smaka av efter tycke)
1 krm salt
1 krm svartpeppar, malen

 

Sätt på ugnen på 200 grader.
Bryn fläskfilén runt om i stekpanna, salta och peppra.
Sätt in fläskfilén i ugnen i 20 minuter.
Lägg in fläskfilén i folie och låt den vila tills servering.
Tvätta potatisen (ev skala den om man vill det)
Skär av kanterna på potatisen och därefter skiva den i ca 1-1,5cm tjocka skivor.
Lägg dem i en ugnsform och blanda dem med olja.
Sätt in potatisen i ugnen i ca 30 min på 200 grader.
Förbered grönsakerna inför servering genom att tvätta grönsakerna, skär körsbärstomaterna i halvor, tärna fetaosten och strimla rödlöken i klyftor.

Dressingen
Häll olivoljan i ett litermått.
Skala vitlöksklyftorna och lägg i 2st i olivoljan.
Klipp av all basilika från krukan, strimla den lätt och lägg i olivoljan, salta och peppra.
Mixa detta till en jämn ljusgrön dressing.
Smaka av, vill man lägger man i mer vitlök, salt och peppar.

Servering
Ta fram ett stort fat.
Ringla över en del av ruccolan.
Skär köttet i lika stora bitar som potatisen.
Lägg på en del av potatisen på ruccolan på det stora fatet.
Likaså med en del av köttet.
Lägg på en del av körsbärstomaterna och löken på köttet.
Varva ingredienser några gånger.
Toppa med fetaosten och ringla över 2/3 av dressingen.
Resten av dressingen kan man servera i en skål på bordet så får gästerna ta efter smak.
Ställ fram det stora fatet mitt på bordet så alla gäster få ta själva så myket de behagar.
Servera gärna ett gott brytbröd till!

Fantastisk räkpaj

1-DSC_8246

 

200-300 g räkor
125 g vitlöksost
2 dl ost
2 ägg
2 dl  crème fraich
1-2 msk dill

Pajdeg:
135 g  vetemjöl
1 krm salt
90g smör
½ dl vatten

Kör i hop degen i matberedaren. Tryck ut i pajformen.
Grädda 15min i 175 grader
Häll sedan i räkorna i pajskalet. Spara några räkor till garnering. Blanda ihop övriga ingredienser. Häll blandningen över räkorna, strö ev lite ost på. Grädda 25 min i 175grader
Garnera med räkor och lite dill.

Sydfransk kycklinggryta

1-DSC_8253

4 port.
45 min.

400 g kycklingfilé
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
3 msk olivolja
1 hönsbuljongtärning
1 tsk dragon
1 tsk timjan
500 g krossade tomater
1 dl syltlök
1/2 tsk socker
1/2 tsk salt
1 krm peppar
2 msk hackad persilja

Till servering
ris

 

Skär kycklingfilén i ca 2 cm stora bitar. Skala och skär de gula lökarna i strimlor och vitlöksklyftorna i tunna skivor. Skär zucchinin i 1 cm stora bitar.
Stek kycklingen runt om i olivoljan i en gryta ca 1 minut. Lägg i lök, vitlök och zucchini, stek ytterligare ca 3 minuter. Rör då och då. Smula ner buljongtärningen och tillsätt dragon och timjan. Rör ner tomaterna och låt koka ca 5 minuter under lock.
Tillsätt syltlöken i grytan. Krydda med socker, salt och peppar.
Strö över hackad persilja.
 

Tips
Topping: Oliver, rostade pumpakärnor.

Bakade tomater som förrätt

 

1-DSC_8250

4 pers
30min

4 st  portionsformar, (låga lerformar)
4 medelstora  tomater
2 svitlöksklyftaor
20 gram vällagrad riven hårdost  riven ost
½  dl  ströbröd
2 msk  oregano, torkad
½  msk  råsocker
Äppelcidervinäger
Rapsolja
Flingsalt

Skiva vitlöken fint.
Skär tomaterna i grova bitar och blanda ihop dem med vitlök, vinäger, flingsalt och svartpeppar.
Lägg tomatblandningen i de ungsfasta portionsformarna. Droppa på rapsolja samt strö på oregano, råsocker, ost och sist ströbröd.
Baka i 200 gradig ugn i ca 10 – 15 min. Servera direkt ur den varma formen.

Husförhör

 

Det var husförhör och prästen frågade:
”Nå Emil, hur många böner finns det?”
”Ja, hemma har vi fem säckar.”
”Nej, det är inte sådana böner jag menar, utan sådana som skall upp till himlen.
”Ända dit?” utbrast Emil. ”Vi som hade besvär med att få upp våra på loftet.”

Tina´s varma smörgåsar

 

1-DSC_8263

8 skivor Jättefranska
1 brk champinjoncrème
8 skivor rökt skinka
8 skivor tomat, gärna bifftomat
18 skivor ost

Lägg ut brödskivorna på en plåt, bred ett tjockt lager champinjoncrème på brödskivorna. Lägg på därefter på skinka, tomat och slutligen osten.
Gratinera smörgåsarna på 225 grader mitt i ugnen i ca 15 minuter

En fluga i soppan

 

”Hovmästarn, det är en fluga i min soppa!”
”Jamen, var det inte köttsoppa ni beställde?”
”Hovmästar’n det är en fluga i soppan!”
”Kocken har blivit av med flugsmällaren, så vi får dränka dem istället.”
”Hovmästarn! Jag har hittat en fluga i min soppa!”
”Än sen då?! Vill ni ha hittelön kanske?!
”Kyparen! Det är en halv död fluga i min soppa!”
”Beklagar, men jag är servitör — inte veterinär.”
”Kyparen! Det är en halv fluga i min soppa!”
”Det förstår jag inte! Den var hel när jag serverade den!”
”Kyparen! det är en död fluga i min soppa!”
”Försök med mun-mot-mun-metoden!”
”Kyparen! Jag tycker inte om alla flugor här inne.”
”Om ni kan peka ut dem ni inte gillar ska jag försöka jaga ut dem!”
”Kyparen! Det är en död fluga i min soppa!”
”Det förstår jag inte! Kocken som inte kan göra en fluga förnär!”
”Kyparen! Vad gör denna fluga i min soppa?”
”Ett ögonblick ska jag se efter. Jag tror den tränar bröstsim!”
”Kyparen! Det är en fluga i min soppa!”
”Man kan inte begära mer av Dagens Soppa. Hade ni väntat er en kungsörn, kanske?”
”Kyparen! Jag kan inte äta min soppa!”
”Jaså, är det en fluga i den?”
”Nej, jag har ingen sked!”
”Kyparen! Det är en fluga i min mjölk!”
”Ja, alla kan ju inte vara i soppan!”
”Kyparen! Det är en fluga i min soppa”
”Ett ögonblick så ska jag kalla på utkastaren!”
”Kyparen! Det är en surfingbräda i min soppa!”
”Ja, Det är den nya flugan!”
”Kyparn det är en död fluga i min soppa!”
”Jaha? Vi brukar inte servera levande djur!”

4-peppar kyckling gratäng med het sås

 

1-DSC_8210

1 kg kycklingfilé
1 gul paprika
1 röd paprika
6 dl vispgrädde
2½ dl crème fraiche (kokar)
Ev. 1 dl mjölk (om jag serverar till ris)
1 mellanstor purjolök
125 g Cantadou färskost 4-peppar, 1 ask
1 msk sambal oelek
1 dl mango chutney lime
½ msk hel grönpeppar
½ msk hel rosépeppar
½ msk hel svartpeppar
Salt
125 g bacon, 1 pkt
2 dl riven ost

Dela kycklingen i lagom stora bitar, ca 1,5 x 1,5 cm. Bryn i olja eller smör tills kycklingen fått fin färg och vattnet avdunstat.
Knaperstek bacon och dela i mindre bitar.
Koka upp vispgrädde, crème fraiche och färskost. Smaksätt med sambal och chutney. Stöt peppar i mortel till lagom storlek och häll i såsen. Skölj och dela purjolök, paprika i lagom bitar och lägg i såsen. Låt sjuda 4-5 minuter. Smaka av med salt och eventuellt mer peppar och sambal efter önskemål. Tänk på att hettan känns tydligare efter gratängen varit i ugnen.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och häll över såsen. Strö över ditt knaperstekta bacon. Riv ost och fördela jämt över gratängen. Gratinera mitt i ugn i 200 grader under 20-25 minuter eller tills gratängen fått önskad färg.
Servera med pasta eller ris och en god sallad. Vid servering till ris använder jag mjölken i såsen för att få såsen något tunnare.