Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Kortisar

 

En nybliven busschaufför krockade på sin första busstur. Polisen kom och frågade busschauffören vad som hänt.
Busschauffören svarade:
”Inte vet jag, jag var bak i bussen och sålde biljetter.”
————————————————————————————–
Polisen till den nervöse föraren:
”Det här skrothögen vägrar jag kalla bil!”
”Vilken tur, jag har nämligen inget körkort.”
————————————————————————————–
”Kors vad du skryter, snart påstår du väl att dina förfäder var med på Noaks ark!”
”Nej, de hade egen båt!”

Pastapytt

1-DSC_8233

 

Portioner: 4


5 dl pasta av valfri sort
1 röd lök
1 gul paprika
1 orange paprika
10 cm squash
1 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
400 g falukorv eller annan korv
125 g gröna ärter
2 msk smör eller margarin
1 dl riven lagrad ost
½ dl hackad persilja
2 dl mellangrädde
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Skala och tärna löken. Skölj, ansa och tärna paprikor och squash. Skär korven i tärningar.
Fräs alla grönsaker i matfett i en stekpanna. Krydda. Tillsätt korv och ärter och fräs ytterligare en stund.
Blanda det uppfrästa med pastan.
Blanda ost och persilja. Vänd ner detta i blandningen, tillsätt grädden och låt allt bli genomvarmt.
Servera med en klick creme fraiche.

Grekiska köttbullar med grönsallad och fetaost

 

 

1-DSC_8215
2 pers

200 g mager nötfärs, 10%
2 dl kokta röda linser
1  hackad liten gul lök
10  hackade gröna kärnfria oliver
1  ägg
3 msk havregryn
1 dl vatten
2   pressade vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
½  tsk oregano
½  tsk timjan
½  tsk svartpeppar
½  tsk salt

Grönsallad
100 g gröna blad
½ gurka
½  gul paprika
10  körsbärstomater
60 g fetaost, 10% fett

Blanda ihop alla ingredienser till köttbullarna och rulla till små bullar (cirka 16 st). Lägg bullarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och stek dem i ugnen i 225 grader i cirka 20 minuter.
Skölj salladen, tärna gurkan och paprikan och skär tomaterna i halvor.
Lägg upp grönsakerna och tärnad fetaost på två tallrikar och smaka av med vinäger och örtsalt. Servera tillsammans med köttbullarna.

Därför äter vi ägg på påsken

 

Enligt gammal tradition fick man tidigare inte äta ägg under fastan, som varade i 40 dagar. Äggen som värptes under tiden sparades till påsken. Eftersom hönsen samtidigt började värpa mer ägg efter den långa vintern fanns det ett överflöd av ägg när det blev påsk. Fortfarande äter vi mycket ägg under påsken. Vi fördubblar vår konsumtion under påsken, jämfört med en vanlig vecka. Hela 95 procent av svenskarna äter ägg under påsken och 92 procent vill ha dem kokta.
Tips! För att få snygga ägghalvor kan skalningen underlättas om du förvarar äggen i rumstemperatur några dagar innan de kokas. Skölj dem sedan i kallt vatten efter kokningen.

Putsad

1-Tallin 071

Ett liret microbryggeri  inhyst på en pub i Tallin

Panerad torsk med pepparrotssås och spenat

1-DSC_8206

 

4 pers.

4 torskfiléer (à ca 150g)
1 ägg
3/4 dl ströbröd
1 krm peppar
2 msk smör eller magarin ( + 2 msk olja)

Pepparrotssås:
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
3 dl hönsbuljong
3 dl grädde eller mjölk
2 msk sherryvinäger eller vitvinsvinäger
3 msk pepparrot (2-3 msk, riven)
1 pkt bladspenat (fryst 250g)
1 gul lök
1 msk smör eller margarin

Doppa fisken i uppvispat ägg och vänd den i ströbrödet.  Låt paneringen torka några min innan fisken stekes.
Smält matfettet till såsen i en kastrull och rör ner vetemjölet. Tillsätt, hönsbuljongen, grädden eller mjölken, vinägern och den rivna pepparroten. Låt såsen sjuda ca 5 min.
Krama ur den tinade spenaten. Skala och finhacka löken. Fräs löken och spenaten i matfettet i en kastrull. Stek fisken vackert gyllenbrun i matfettet och oljan i en stekpanna.
Servera torskfiléerna med pepparrotssåsen, spenaten, kokt potatis och citronklyftor.

Currydoftande fläskgryta

1-DSC_8203

 

 

4 portioner

500 g fläskfilé
2 gula lökar
1 äpple
2 gröna paprikor
1-2 msk curry
3 msk mango chutney
4 dl kokosmjölk

Tärna köttet i 2×2 cm stora kuber. Hacka löken. Skala och tärna äpplet. Skär sedan paprikorna i stora bitar.
Fräs köttet i olja i en stekpanna. Tillsätt curry och lök. Fräs tills allt fått gyllene färg. Låt äpple och paprika fräsa med några minuter.
Blanda i mango chutney och kokosmjölk. Låt puttra under lock 30-45 minuter. Smaka av med salt. Dekorera ev med röda paprikaringar. Servera med ris och mango chutney.

Blomkålssoppa med saffran och räkor

 

1-DSC_8200

4 portioner
15 minuter

½  kg blomkål
2 skalade potatisar
1 liter vatten
2 kycklingbuljongtärningar
½  g saffran
1 dl vitt vin
½  tsk kajennpeppar
2 dl grädde

Till servering:
320 g räkor i lake, 1 burk
1 dl hackad gräslök
Bröd
Citron ev, att pressa över

Hacka blomkålen grovt och tärna potatisen medan du kokar upp vattnet. Lägg alla ingredienser till soppan utom grädde i en kastrull. Koka 10 min.
Häll i grädde och mixa slät med stavmixer.
Häll i soppskålar. Toppa med räkor och hackad gräslök.

Vår

Måste snön försvinna?

1-DSC_2781

Ugnsbakad falukorv med rotsellericrème

1-DSC_8199

 

4 personer

500 g falukorv
1 tomat
4 msk skånsk senap
100 g riven ost,

Crème:
600 g rotselleri
1 gul lök
1 dl lätt crème fraiche

Sätt ugnen på 225°. Gör ca 10 djupa snitt i korven och lägg den i en ugnssäker form. Skiva tomaten. Tryck ner skivorna i korven. Bred på senap och strö över ost. Gratinera mitt i ugnen ca 30 min.
Skala selleri och lök och skär i mindre bitar. Koka selleri och lök mjuka i saltat vatten. Sila bort vätskan och mixa slätt med crème fraiche. Smaka av med salt.
Lägg upp korv och crème på ett fat och strö över krasse före servering. Servera gärna med en sallad.