Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Böter

VD:n på ett företag var känd för att alltid kräva absolut punktlighet. Alla som kom för sent till ett sammanträde fick böta en tia. En gång frågade en försenad kollega vad han egentligen gjorde med alla pengarna.
”Dem lägger jag i en fond så att jag ska kunna gå i pension tidigt”, skämtade chefen.
Alla kring bordet plockade fram sina plånböcker och lade upp varsin femtiolapp.

Nasi Goreng med vitlök och curry

1-DSC_8161

 

4 porr.

350 g nötfärs
3  pressade  vitlöksklyftor
3 msk mango chutney
1 tsk sambal oelek
1 msk matolja
3 dl basmatiris
Salt
2 tsk curry
1 msk matolja
6 dl strimlad vitkål
1 dl strimlad purjolök
1/2 dl japansk soja
150 g räkor utan skal
4 ägg
1 msk matolja
2-3 annanasringar

Blanda nötfärsen med vitlök, mango chutney, sambal oelek och olja. Ställ kallt i minst 15 minuter.
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Bryn den marinerade köttfärsen i torr panna, salta och lägg den i en långpanna. Fräs det kokta riset och curryn i samma stekpanna med lite olja. Lägg riset i långpannan.
Fräs till sist vitkål och purjolök i ett par minuter, salta och lägg tillsammans med ris och färs. Häll på sojan och lägg i räkorna, blanda och sätt in långpannan i ugnen på 100 grader för varmhållning.
Vändstek äggen och lägg upp dem på nasi gorengen och servera.

Kortisar

 

”Vad gör de snåla när det blir kallt?”
”Sätter sig runt ett ljus.”

”Vad gör de om det blir riktigt kallt?”
”Tänder ljuset.”

”Hur vet man att en skotte är naken under kilten?”
”Han har mjäll på skorna.”

”Vad är gammalt, grått, rynkigt och tillhör farfar?”
”Farmor.”

”Vad är en man som föddes i Grekland, växte upp i Spanien, kom till Amerika, och dog i San Francisco?”
”Död.”

Coleslaw

1-DSC_8164

 

2  dl Rysk yoghurt
1 msk fransk senap
300 g strimlad vitkål
1 riven morot
1 rivet grönt äpple
½ strimlad purjolök

Blanda yoghurt och senap. Blanda med övriga ingredienser. Smaka av med 2 krm salt och 1 krm peppar.

Vörtbröd eller bullar

1-DSC_8167

2 stora bröd eller 32 bullar.

50 g färsk jäst
33 cl julmust eller svagdricka
33 cl mörk öl eller porter
250 g kvarg (10 %)
1 dl brödsirap
4 tsk salt
1 msk mald ingefära
2 msk malda pomeransskal
1/2 tsk malda kryddnejlikor
2 dl russin
ca 20 – 22 dl rågsikt (22 dl motsvarar ca 1,1 kg)

Smula jästen i en bunke. Tillsätt kall julmust och öl, rör tills jästen är löst. Blanda ner kvarg, sirap, salt, kryddor och russin. Tillsätt det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig. Tillsätt resten av mjölet om den känns kladdig. Täck med bakduk och jäs ca 2 timmar i rumstemperatur.
Arbeta ihop degen på mjölad bänk och dela den i 2 delar.
Stora bröd: Baka ut avlånga bröd och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och jäs ca 30 min. Sätt ugnen på 200˚C. Skåra ev. bröden med en vass kniv.
Bullar: rulla ut degen till 2 längder. Skär varje längd i 16 bitar. Baka ut till bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och jäs ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225˚C.
Grädda de stora bröden i nedre delen av ugnen ca 40 min.
Grädda bullarna mitt i ugnen 12-15 minuter.
Låt bröden svalna på galler täckta med bakduk.
 
Tips
Frys bröden och ta fram det vartefter de ska ätas.

Evenemang

1-PICT9733

 

Gospel-konsert

Varför lyssnar inte män?

 

Fru Johanssons diskmaskin gick sönder och hon tog kontakt med en servicefirma, som lovade skicka en tekniker nästa förmiddag. Fru Johansson hade avtalat ett möte samma förmiddag och instruerade därför teknikern:
”Nyckeln ligger under dörrmattan. Laga diskmaskinen och lägg fakturan på bordet. Ni behöver inte vara rädd för hunden, han kommer inte att röra er. Men tala absolut inte med papegojan!”
När teknikern anlände dagen efter, fann han nyckeln under dörrmattan, öppnade dörren och stod öga mot öga med den största och mest skräckinjagande hund han någonsin hade sett (Lukas). Hunden var dock genomsnäll och tittade lugnt på, medan teknikern lagade diskmaskinen.
Papegojan däremot kastade nötter på honom, skrek, skällde och överöste honom med obsceniteter. Tillslut kunde teknikern inte bärga sig längre och röt åt papegojan:
– Håll käften, din fula, jävla kråka!
Då svarade papegojan:
– Hugg, Lukas, hugg

Se upp!

 

Gamla Värtagasverket i Stockholm håller på att läggas ner!

2-DSC_4824

Gasklocka 4 är den ojämförligt största: 95 meter hög och med 56 meters diameter.

3-DSC_4833

Tre gasklockor på rad!

1-DSC_4829

Alla tegeibyggnader i området är ritad av Gustaf Ferdinand Boberg,

Inlagd sill med kapris, rödbeta och schalottenlök

1-DSC_8169

 

1 förp..  5 minuter sill
3. msk Kapris
2. Rödbetor
1 Schalottenlök
Persilja

½  dl Ättikssprit (12% )
1 dl Strösocker
1½ vatten

Koka upp ättika, socker och 1,5 dl vatten till sockret löst sig. Låt svalna.
Finhacka persilja, rödbeta, skiva schalottenlök och blanda med kapris. Varva i en burk och slå på lagen.
Ställ kallt till servering.