Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Stekt fläsk med nudelsallad

4 pers.

1/4 dl kinesisk soja
½ dl mango chutney
600 g rimmat stekfläsk, skivat

Nudelsallad:
250 g risnudlar
2 lime, pressad saft
1 msk färsk ingefära, skalad, riven
1 röd chili, urkärnad, finhackad
1 msk mango chutney
2 msk vatten
½ tsk salt
2 msk olja
2 tsk sesamolja
1 rödlök, skalad, tunt skivad
½ dl sesamfrön
ca 100 g groddar
½ dl färsk koriander, hackad

  Blanda soja och mango chutney i en rymlig skål. Lägg i fläskskivorna och massera in blandningen i köttet. Koka nudlarna enligt förpackningens anvisningar och skölj dem sedan i kallt vatten. Blanda limesaft, ingefära, chili, chutney, salt, vatten och olja till en dressing.
  Tillsätt löken och krama ihop den med dressingen tills löken mjuknat. Låt gärna dressingen stå medan du steker fläsket. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Skölj groddarna och låt dem rinna av.
  Blanda nudlar, dressing, sesamfrön, groddar och koriander. Hetta upp en stekpanna och stek fläsket på medelstark värme. Den söta chutneyn gör att fläsket lätt bränns, så stå vid stekpannan hela tiden.

Norrländskt brödraskap

Direktör Gyllenhagen hade anlänt till den norrländska byn för semester. Han hämtades vid stationen av Gösta med hästkjuts. Färden gick mot direktör Klevenhielms fjällstuga, då Gösta plötsligt stoppade hästen och hälsade på en man som kom gående på vägen.
– Guda på dej, Johan! Du är ute och går, ser jag.
– Jajamänsan, sa den gående.
– Ja, hej på dej då, Johan!
Och Gösta fick igång hästen igen och vände sig med ett urskuldande leende mot direktör Klevenhielm:
– Ursäkta stoppet, men det där var min bror Johan som jag inte sett på sju år, och det är ju trevligt att prata lite då man träffas…

Limpa med havregryn och rågflingor

 

150 gram  havregryn
150 gram  rågflingor
75 gram  havrekli
1 000 gram  vatten
50 gram      jäst
100 gram  smör & rapsolja
30 gram      salt
100 gram  mörk brödsirap
1 250 gram  vetemjöl special
25 gram     ljus sirap
50 gram     vatten
50 gram     havregryn

Häll havregryn, rågflingor och havrekli i degblandaren. Koka upp vattnet och slå över. Blanda väl och låt svalna till 37 grader.
Smula i jästen och blanda så den löser sig. Blanda i smör & rapsolja, sirap och mjölet. Kör maskinen 8 – 10 minuter. Justera ev. med mjöl eller vatten för att få bra konsistens på degen. Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 minuter. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, 30 – 45 minuter.
  Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 3 lika stora delar. Knåda de lätt. Forma till limpor och låt jäsa på bakpappersklädd plåt (eller i korgar) till dubbel storlek, 30 – 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader och placera en värmetålig skål (eller 1-gångs aluminiumform) nederst i ugnen.
Blanda ljus sirap och vattnet. Pensla limporna och strö över havregryn.
Koka upp 1 – 2 dl vatten och häll i skålen. Grädda limporna i ca 35 minuter i nedre delen av ugnen. Spreja gärna in vatten 2 – 3 gånger under tiden för att få en fin skorpa. Täck ev. med aluminiumfolie om limporna blir för mörka.
Låt svalna på galler utan bakduk för knaprig skorpa och med bakduk för mjuk skorpa.

Potatissallad med chorizo

4 pers.
30 min

300 gram  broccoli
600 gram  färskpotatis(ar)
2 morötter
300 gram  chorizokorv
1 paprika
1 msk  olivolja
2 vitlöksklyftor
1 rödlök

Dressing
1 dl  crème fraiche
½  dl  persilja, hackad
1 dl  hackad dill
1½  msk  svensk senap
2 msk  rödvinsvinäger
salt

Koka potatisen, morötter och broccoli. Skär paprika i bitar. Strimla vitlök och lök. Skär chorizon i skivor och stek tillsammans med paprika, lök och vitlök.
Blanda korv, grönsaker och rotfrukter. Blanda dressingen och häll den över grönsaker och korv medan allt är varmt. Låt stå och svalna en stund, ät salladen ljummen.

Kreolska spättarullar

4 portioner

1–2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 gröna paprikor
1 msk olja
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk salt
½ tsk malda kryddnejlikor
1–2 krm tabasco
500 g spättfiléer
50 g skållade räkor

Skala och finhacka vitlök och lök. Skölj, kärna ur och tärna paprikorna.
Fräs lök och paprika i olja i en traktörpanna. Häll över tomatkross och tillsätt puré, salt, kryddnejlikor och tabasco. Låt puttra ca 10 minuter under lock.
Rulla ihop spättafiléerna och lägg i såsen. Låt puttra ca 5 minuter utan lock. Strö över räkorna.
Servera spättan med ris och gröna bönor.

Glad midsommar

 

Kalle kom in på apoteket dagen före midsommar för att hälsa på sin kompis som jobbade där. Kompisen tog tillfället i akt att be Kalle vakta butiken medan han sprang in på Systembolaget som ju inte har öppet på midsommarafton. Kalle protesterade – han visste ju inte hur man gjorde på apoteket.
– Det är ingen konst, har de recept så ber du dom lämna det och komma tillbaks senare, vill de handla något annat så står det priser på allt. Det är bara att ta betalt. Sen ler du och säger Glad midsommar, så blir kunderna nöjda och glada.
Kalles kompis försvann och kom tillbaks efter en halvtimme och mötte Kalle med en rejäl blåtira.
– Men vad har hänt?
Kalle:
– Jag gjorde som du sa. Det kom in en kille och en tjej och tjejen köpte ett stort paket bindor. Jag log och sa, Glad midsommar. Då fick jag blåtiran..

Falukorvsfräs med pasta

4 port.

550 g falukorv
1/2 purjolök
1 röd paprika
1 tsk olivolja
1 tsk paprikapulver
1 vitlöksklyfta
340 g majs
4 port pasta, gärna spagetti
1 1/2 dl gräddfil
1/2 dl chilisås eller ketchup
salt och peppar

Skär korven i bitar. Ansa och skiva purjon i breda bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.
Stek korven i olivoljan i en rymlig panna. Strö över paprikapulver.
Pressa i vitlök och tillsätt avrunnen majs, purjo och paprika, fräs ytterligare en stund tills paprikan mjuknat lite.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Blanda gräddfil och chilisås. Smaka av med salt och peppar.
Servera pastan med korvpannan och såsen.

Italienska kycklingklubbor

4 portioner

4 kycklingklubbor
4 msk gorgonzola
2 msk smör, margarin el olja
Salt
Peppar

Lossa skinnet vid lårets överkant. Stoppa in 1 msk gorgonzola i varje lår. Fördela osten jämt. Salta och peppra.
Lägg matfett och kycklingklubbor i en ugnsfast form. Stek i ugn ca 45  minuter i 200 graders värme.  Ös några gånger under tiden för att få fin färg på kycklingklubborna.

Några kortisar

 

 

”När kommer Stockholmståget?”
”Det kan komma när som helst.”
”Så bra. Ska vi säga om en halvtimme så hinner jag handla först?”
————————————————————————————–
”Varför ser du så ledsen ut?”
”Jag har just läst en bok med ett mycket tragiskt slut.”
”Vilken bok då?”
”Min bankbok…”
————————————————————————————–
Två kannibaler satt och åt middag.”
”Jag tycker inte om din bror.”
”Jaså? men du kan väl äta upp potatisen i alla fall?”
————————————————————————————–
Hustrun till sin man:
”Jag går in till grannen ett par minuter. Vill du röra om i ärtsoppan minst en gång i timmen?”

Snurrigt kafferep

1-DSC_5536