Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Kortisar

 

”Du, vem är det hemska fruntimret därborta?”
”Det är min fru.”
”Hur kan du säga det? Du såg ju inte vem jag pekade på.”
”Det behövs inte!”
————————————————————————————
Chefen retar sig på en nyanställd:
”Ni arbetar långsamt och fattar trögt. Är det något som går fort för Er?”
”Ja, jag blir fort trött.”
————————————————————————————
”Släck ljuset.”
”Okej.”
”Varför tände du igen?”
”Jag skulle bara kolla om det var släckt!”
————————————————————————————
Läraren till en av sina bråkiga elever:
”Gå och ställ dig sist i kön!”
”Det går ju inte, det står ju redan en där!”
————————————————————————————
”Har du blivit av med oljudet i din bil?”
”Javisst, skilsmässan blev klar förra torsdagen.”

Fisk med paprika och chili

1-DSC_7853

 

Portioner:  4

700 g Alaska Pollock
900 g potatis
Salt 
Peppar
1 röd paprika
3 dl vatten
1 fiskbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
2 dl crème fraiche (paprika/chili)
2 tsk maizena majsstärkelse
20 g dill

Tina fisken.
Sätt ugnen på 200˚C.
Skala och koka potatisen.
Skär fisken i portionsbitar och lägg dem i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 12 minuter.
Dela, kärna ur och tärna paprikan.
Koka upp vatten, buljongtärning och crème fraiche. Red av med majsstärkelsen utrört i lite vatten och låt koka några minuter. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner paprikan och låt den bli varm.
Hacka dillen och vänd ner i såsen.

Ofärdig

 

1-DSC_7828

“Nu är det bara grönsakerna som ska wokas, sen är maten färdig”

Skinkschnitzel

1-DSC_7850
4 portioner
25 minuter

8 skinkschnitzlar
80 g skivad rökt skinka
100 g skivad ost, t ex Herrgård, Grevé, Cheddar

Panering:
2 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 uppvispat ägg
1 dl ströbröd

Lägg ihop köttskivorna med skinka och ost emellan. Fäst ihop kanterna med ett par tandpetare. Vänd först schnitzlarna i mjöl blandat med salt och peppar, sedan i ägg och sist i ströbröd. Låt dem ligga en stund så att paneringen stelnar.
Stek dem på ganska svag värme 5-6 minuter på varje sida.

Politiker är som duvor

 

Två äldre herrar satt i stadsparken och matade duvorna.
”När jag sitter här och ser på duvorna så kommer jag att tänka på våra politiker,” sa den ene.
”Hur menar du då?” frågade den andre.
”Jo, politikerna är precis som duvorna. Så länge de sitter vid våra fötter äter de snällt ur handen på oss. Men så fort de har en högre position så skiter de på oss.”

Ugnsstekt falukorv à la Medelhavet

 

1-DSC_7846

 

8 port.

2 msk smör

800 g falukorv

1 gul eller grön squash

1 rödlök

250 g mozzarella

200 g grillad paprika

½ dl olivolja

1 dl grovhackad färsk basilika

1 krm nymalen svartpeppar

Ugnstemperatur

* 200º

Lägg korven i en smord, ugnsfast form och skär djupa snitt nästan rakt igenom korven, med några centimeters mellanrum.

Skiva squashen och dela eventuellt skivorna i halvmånar. Skala rödlöken och skär den i tunna klyftor. Skär mozzarellan och paprikan i mindre bitar.

Stick grönsaker och ost i snitten. Fördela resterande grönsaker runt korven.

Blanda olja, basilika och peppar och häll blandningen över korv och grönsaker.

Gratinera mitt i ugnen tills ost och korv fått färg, cirka 20 minuter.

Kortisar

 

Fröken till Olle:
”Olle, kan du läsa upp stycket?”
”Goethe var en stor poet…”
”Nej, oe uttalas ö.”
”Göte var en stor pöt…”
———————————————————————————–
En cowboy och hans häst satt och spelade kort. Plötsligt började hästen äta på korten. Cowboyen frågade:
”Varför äter du på korten?”
”Det är ju klöver”, sa hästen.
———————————————————————————–
”Ni får sluta som chaufför hos mej. Idag var det andra gången på två veckor som ni varit nära att köra ihjäl mej.”
”Snälla direktören, ge mej en chans till.”
———————————————————————————–
Den ene flyttkarlen till den andre:
”Vi måste hjälpas åt här. Om du tar det stora skåpet, så tar jag ansvaret.”

Lumaconi med shiitake och bacon

 

1-DSC_7835

 

Portioner: 4

30 min.

4 port pasta (gärna lumaconi)

1 rödlök

ca 150 g shiitakesvamp

2 förp. karré bacon (à 140 g)

1 tsk olivolja

1 burk körsbärstomater (à 400 g)

2 dl vatten

Salt

Peppar

65 g babyspenat

 

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.

Skala och skiva löken. Ansa och dela svampen. Skär baconet i bitar.

Stek baconet i en stekpanna och låt det rinna av.

Stek svampen och löken i olivoljan. Häll på körsbärstomaterna och vattnet, låt det koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner baconet och låt det bli varmt.

Blanda pastan med såsen och spenaten och servera.

Glödlampa

”Hur många programmerare behövs det för att skruva i en glödlampa?”
”Inga, det är ett hårdvaruproblem.”

Magiskt

1-DSC_7194

En magisk riddare vid namn St Martin