Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Skal

1-DSC_4824

På ålders höst har det blivit ett skal (gasklockan i Hjorthagen)

Kycklinggryta ”Aji de Gallina”

 

1-DSC_7837

6 pers.

60 min.

1 hel kyckling
2 gula lökar
3 skivor vitt bröd
3 dl grädde
1 vitlöksklyfta
2 msk rapsolja
1 tsk röd currypasta
125 g riven parmesanost
100 g hackade valnötter
Salt
Svartpeppar

Skala och klyfta hälften av löken och lägg ner i kastrullen.
Koka kycklingen tills köttet lossnar från benet, ca 1 timme.
Skär bort kanterna på brödet och låt det ligga i blöt i grädden.
Skala, dela och finhacka resterande lök och vitlök.
Lyft upp kycklingen, sila och spara buljongen.
Plocka kycklingköttet från benen och skär i mindre bitar.
Mixa brödblandningen med en stavmixer.
Fräs lök och vitlök i oljan i en gryta. Tillsätt kyckling, brödblandningen och currypasta. Späd med 4 dl av buljongen (för 6 portioner) och låt koka ihop till en simmig sås, ca 5 minuter.
Rör ner parmesanosten och krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar (för 6 portioner). Avsluta med att strö över de hackade valnötterna.
Servera gärna kycklinggrytan med kokt ägg och ris.

Röd currylax med wokade grönsaker

1-DSC_7831 

 

 

Antal personer: 4
Tillagningstid: 45 min

4 laxfilébitar
4 dl  kokosmjölk
2 msk  röd currypasta
1 msk  skaldjursfond
Hackad koriander

Wokgrönsaker
100 gram  sockerärter
2   röda paprikor
100 gram  champinjoner
2  morötter
1 msk  olivolja
1 tsk  sesamolja
½ kruka  koriander
Salt
Peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg filébitarna i en ugnsfast form. Vispa ihop kokosmjölk, currypasta och skaldjursfond. Häll detta över fisken och gratinera i ca 20 minuter. Dekorera med koriander.
Strimla sockerärter, paprika, champinjoner och morötter fint. Woka i het panna i oljan. Då de blivit lagom mjuka tar du bort pannan från värmen och rör ner sesamolja, hackad koriander och smakar av med salt och peppar

Skink-och grönsaksgratäng

1-DSC_7825

 

4 pers.

1 fänkål (ca 300 g)
400 g broccoli
200 g champinjoner
1 purjolök
200 g kokt eller rökt skinka
1 msk olja
1,5 dl mellanmjölk
2 ägg
salt och peppar
1 tsk förskriven muskotnöt
100 g riven ost

Skölj och  skär fänkålen i fjärdedelar på längden, strimla.
Skölj broccolin. Ta bort bladen och en bit av stammen. Skär i mindre bitar. Putsa och hacka svamp och purjolök. Skär bort ev. fett från skinkan och tärna den.
Hetta upp oljan i en panna. Blanda i alla grönsaken och skinkan. Fräs ca 5 min under ständig omrörning. Låt sedan puttra 10 min under lock. Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda under tiden mjölk och ägg. Krydda med salt, peppar och muskotnöt. Fyll en smord ugnsfast form med grönsakerna. Häll över ägoblandningen.
Strö över ost och gratinera på nedersta falsen i ugnen, ca 20 min

Mannens plånbok

 

Mannen tittade i sin plånbok och därefter på sin fru och sin son och sa:
”Pojken har tagit pengar ur min plånbok här.”
Frun protesterade och sa:
”Det kan ju lika gärna vara jag!”
”Nej,” sa mannen, ”så mycket fattas inte.”

Anden i lampan

 

En man kommer in på en bar med en liten låda. Han frågar bartendern:
– Får jag en gratis drink om jag visar det konstigaste du någonsin sett?
– Visst, men jag måste varna dig. Jag har sett mycket konstigt, sa bartendern.
– Inte något så konstigt som detta, sa mannen.
Han öppnar lådan och i den sitter en liten gubbe och spelar piano. Bartendern blev minst sagt imponerad.
– Det var det konstigaste jag någonsin sett! Var fick du tag på honom? frågade bartendern.
– Jag hittade en lampa på stranden. Jag gnuggade den och ut kom en ande och gav mig en önskning, sa mannen.
– Tror du att jag kan få en önskning? frågade han.
– Visst, sa mannen.
Bartendern gnuggade lampan. Anden kom ut och bartendern sa:
– Jag vill ha 100 miljoner.
POFF! Baren fylls med ankor som flyger omkring och förstör. Bartendern skriker till mannen:
– Varför sa du inte att lampan inte fungerade?!
– Trodde du verkligen att jag ville ha en 30 cm lång pianist?

Trosa skördemarknad

Pigg laxpasta med syrlig sås

1-DSC_7635

 

Antal portioner: 4

 

4 bitar fryst laxfilé
1 pkt pasta (tex. linguine)
1 citron
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk kapris
200 g gröna ärtor
2 dl crème fraiche
Svartpeppar
1 kruka färsk dill
Olja eller Smör till stekning

Koka pastan i välsaltat vatten.
Hacka båda lökarna fint, skär laxen i ca 2 cm stora kuber samt hacka kaprisen grovt.
Stek löken i en het panna med smör eller olivolja.
Tillsätt kaprisen när löken mjuknat.
Vänd ner crème fraiche i pannan och blanda runt, sänk värmen så det inte bränns.
Riv ner citronskalet, bara det gula inte det vita, samt pressa saften ur halva citronen.
Salta och peppra laxbitarna och låt dem sedan koka med i såsen.
När laxen fått fin färg börjar den bli klar, tillsätt ärtor och hackad dill. Om du tycker att såsen är för tjock, ta lite av det kokande pasta vattnet för att späda ut såsen.
När pastan kokat klart, låt den rinna av och slå den över lax och såsen i panna och vänd runt försiktigt. Avsluta med nymalen
svartpeppar på toppen!

Fisk under löktäcke

1-DSC_7580

 

400 g pangasius ,”hajmalfilé”  (eller annan vitfisk)
500 g färskpotatis (gärna små)
250 g färska champinjoner
1 liten gul lök (75 g)
½ dl ströbröd
2 tsk paprikapulver
2 tsk pressad citronsaft
1 msk dill (finhackad)
2 dl vispgrädde
Citronpeppar
Svartpeppar
Salt
Smör till stekning och smörjning

 

Sätt ugnen på 225 grader och smörj en ugnsform ca 20×30 centimeter.
Tvätta potatisarna ordentligt men låt det mesta skalet vara kvar.
Koka potatisen i lättsaltat vatten 5-10 minuter beroende på storlek.
Skär svamparna i 4 klyftor och fräs i smör ca 10-15 minuter så de får fin stekyta.
Lägg potatisen runt kanten av formen och fyll upp mitten med svampen.
Krydda den upptinade fisken med citronpeppar och salt runt om.
Lägg fisken ovanpå svampen och sprid över dillen.
Hacka löken mycket fint och blanda i en skål med ströbröd, paprikapulver, salt och svartpeppar.
Rör i citronsaft och grädde så det blir en massa som omgående breds över fisken.
Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter så ytan har en fin brun färg.

Nordafrikansk potatissallad

1-DSC_7492

 

4 personer

1 krm nymald svartpeppar
½  msk färsk, finriven    ingefära
2 msk olivolja
800 g potatis
½  tsk spiskummin
½  tsk gurkmeja
½  tsk koriander
1 knippa bladpersilja
2 tsk flingsalt
100 g körsbärstomater
1 tsk harissa

Skölj potatisarna och halvera dem om de är stora. Koka i saltat vatten tills de är mjuka. Var noga med att inte koka dem för länge!
Rör samman olja, ingefära och kryddor. Häll blandningen över den nykokta potatisen och vänd runt så att all potatis täcks av kryddoljan.
Halvera tomaterna och hacka bladpersiljan grovt. Blanda ner tomater och persilja i potatissalladen och smaka av med salt och peppar.