Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Hånskrattande flickvän

 

”Varför är du inte ihop med Lena längre?”
”Jag stod inte ut med hennes hånskratt.”
”Hennes hånskratt? Det har jag inte lagt märke till.”
”Nej, men du var inte med då jag friade till henne.”

Ädelostkassler på risbädd

4 port

2½ dl ris
250 g djupfryst broccoli
500-600 benfri kassler
2 dl crème fraiche
100 g ädelost
½ dl pinjenötter
Ugn: 225°

Koka riset enligt förpackningens anvisningar. Bred ut det färdigkokta riset i en smord ugnssäker form. Lägg på tinade broccolibuketter.
Skär kasslern i ganska tunna skivor och lägg som tegelpannor över risbädden.
Koka upp crème fraiche och ost i en kastrull. Häll såsen över köttet. Strö över pinjenötterna. Gratinera 10-15 minuter mitt i ugnen tills rätten är genomvarm.

Fönster

En resa med ss Blidösund

ss Blidösund

5-DSC_7641

4-DSC_7642

Kräftor

1-DSC_7668

Den som spar han har nubbe kvar både till västerbottenpaj och kräftor

Tisdagstema: Ljud

1-Pict1341 Björn Kräftskiva Reimersholme

Musik i skymningen från Reimersholme

Italiensk gratäng med cajunsmak

1-DSC_7481

4 portioner

4 port kokt pasta
2 morötter
1 bit rotselleri
1-2 gula lökar
1 msk matfett
300 g köttfärs
ca 1 dl chilisås
1 tsk TonyChacheres Orginal Creole Seasoning
1-2 dl  Västerbottenost

Skala och grovriv morot och selleri. Skala och hacka löken.
Bryn färsen grynigi matfettet i en stekpanna. Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa med. Rör i chilisås, och cajunkryddanr. Låt koka 5 minuter.
Varva pasta och köttfärs i en ugnssäker form. Strö över ost, värm och gratinera i 225° i ugn 5-15 minuter.

Utforska

 

1-DSC_7445

En loppis är väl värd att utforska?

Mustig marinerad kyckling med ris

1-DSC_7475

 

4 personer

1sa½  tsk salt
1 dl vatten
2 msk mald ingefära
6 finstrimlade salladslökar
3  finhackade eller krossade vitlöksklyftor,
2 msk majsolja, eller rapsolja, till stekning
2 msk krossad kryddpeppar,
3 msk  pressad lime,
2 msk farinsocker
2 tsk paprikapulver
600 g kycklinglårfilé, eller bröstfilé
4 msk mörk rom
2 tsk finhackad habaneropeppar
eller
1 röd spansk peppar

Tillbehör:
Kokt ris,Limeklyftor, Salladslök

Skär kycklingköttet i bitar. Blanda i en plastpåse farinsocker, salt, vitlök, salladslök, habanero, paprikapulver, kryddpeppar, ingefära, lime och rom. Lägg i kycklingbitarna och blanda om väl. Knyt ihop påsen och låt det marinera kallt minst några timmar men gärna över
natten
Hetta upp olja i en stekpanna och stek kycklingen på rätt hög värme. Rör om flitigt och låt det steka ca 5 minuter. Om det finns marinad kvar, häll på den och ev. vatten om det blivit för torrt i pannan. Lägg på ett lock och låt det puttra ca 3 minuter tills kycklingen är genomstekt.
Det går även att grilla de marinerade kycklingbitarna. Trä i så fall upp dem på spett och grilla över glöd. Vänd spetten ofta och grilla ca 10 minuter beroende på hur stora bitarna är.
Servera med kokt ris, salladslök och gärna limeklyftor.

Räksallad med quinoa

1-DSC_7469

4 pers.
30 min

2 kokta ägg
1 rödlök
1 ask röda cocktailtomater
½  gurka
½  isbergssallad
2 avokado
5 dl skalade räkor
1 brk musslor
5 dl  quinoa
1 msk  citronsaft
2 msk  rapsolja
salt
peppar

Sås
2 dl  gräddfil
75 gram  stenbitsrom
1 dl  finhackad dill
½ dl hackad gräslök
salt
peppar

Koka ägg. Finhacka rödlöken. Skär tomater, gurka, sallad och avokado i bitar. Blanda räkor och musslor med grönsaker och vänd ner quinoa.
Pressa över lite citron. Ringla i rapsolja och smaksätt med salt och peppar. Lägg äggbitar ovanpå salladen. Blanda romsåsen och servera den med salladen.