Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Salamilindad lax

1-IMG_2017
 

 

4 portioner
20 minuter

600 laxfilé, skinnfri
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk salt
½  tsk svartpeppar
80 g italiensk salami, gärna vitlökssalami
1 knippe sparris
1 delad citron

Dela laxen i portionsbitar och krydda runt om med fänkålsfrön, salt och peppar.
Linda salamiskivor runt laxbitarna.
Grilla laxen på̊ direkt glöd på grillgallret eller på en grillbricka. Rör inte laxen förrän det blivit en grillyta. Vänd och grilla samtliga sidor, 6–8 min totalt. Laxens mitt får gärna vara lite rosa. Perfekt resultat blir det med en inner- temperatur på 55°.
Bryt av nedersta delen på sparrisen.
Grilla sparrisen runt om med resten av smöret i 5-10 min på grillfolie. Salta och peppra. Pressa över vitlök när ca 1 min återstår.

Fyllda lövbiffar

 

1-DSC_7467

4 port

4 lövbiffar, ca 500 g

Fyllning :
75 g färsk-ost -Kesella
50 g hackad röd eller grön paprika
25 g ansjovisfiléer
12 krm Tony Chacheres Orginal Creole Seasoning.

Lägg ut  biffarna på skärbräda. Lägg på färskost, paprika och ansjovis.Krydda köttet. på insidan

Vik biffarna dubbla om fyllningen. Stek biffarna i sparsamt med matfett i en stekpanna gärna av teflon på medelstark värme ca 2 min/sida.
Servera med bakad potatis (150 g/port) och grönsallad

Cajunpanna

 

1-DSC_7419

 

Portioner:  4
30 min.

4 port ris eller annat gryn
1 gul lök
ca 250 g blomkål
1/2 zucchini
1 röd paprika
480 g BBQ cajun korv
1 msk olja
2 tsk curry
3 ägg
salt
peppar

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Skala och hacka löken. Skär blomkål, zucchini och delad och urkärnad paprika i små bitar. Skiva korven.
Hetta upp oljan i en stekpanna och stek grönsakerna tills de är mjuka. Blanda ner curry, korv och uppvispade ägg och fortsätt att steka tills allt är varmt.
Smaka av med salt, peppar och servera till riset.

Thailändska köttbullar

1-DSC_7221

 

4 pers
35 minuter

500 g oxfärs
3 msk vegetabilisk matolja
2 msk röd currypasta
3-4 dl kokosmjölk
1 dl kraftig fiskbuljong
2 msk malda jordnötter
1 msk socker
(1 1/2 msk fisksås)

Garnering:
C:a 15 blad strimlad färsk basilika

Servering:
Grönsaksris

Forma köttet till bullar och stek dem på medelvärme i oljan tills de får fin färg.
Plocka upp köttbullarna och fräs currypastan i oljan på svag värme i några minuter.
Tillsätt kokosmjölken, buljongen, jordnötterna, sockret och eventuellt fisksåsen. Koka i några minuter, lägg sedan ner köttbullarna i såsen.
Garnera rikligt med färska basilikablad och servera grönsaksris till

Fiskgryta

1-DSC_7180

1 port.

1 potatis
1 morot
2 dl vatten
½ hönsbuljongtärning
150 gr vit fisk t ex torsk
1 tomat

Vitlöksströssel:
rivet citronskal
½ hackad vitlöksklyfta
hackad ruccolasallad
en nypa flingsalt

Skala potatisen och moroten. Koka dom i vatten med buljongtärning i ca 5 minuter. Skär fisken i bitar och tomaten i klyftor. Lägg ner det i grytan och koka i ytterligare 3-4 minuter. Strö över strösslet.

Bondens pasta

 

1-DSC_7178

 

Portioner:  4

4 portioner fullkornspasta (gärna spirali)
1 rödlök
2 morötter
200 g rökt skinka
1 tsk olja
2 1/2 dl matlagningsgrädde
250 g gröna ärter
20 g persilja
1 msk senap
salt
peppar

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Skala lök och morötter. Skär löken i klyftor och morötterna i skivor. Strimla skinkan.
Stek lök och morötter i oljan några minuter. Blanda ner skinkan. Rör ner grädden och lägg i ärterna.
Hacka persiljan och vänd ner den tillsammans med senapen. Smaka av med salt och peppar.
Servera grytan med pastan.