Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Rabarber- och ingefärslemonad

1-DSC_7118
 

 

 

1.½  l färdig lemonad

200 g rabarber
30 g färsk ingefära (ca 5 cm lång)
1 dl strösocker
1.½  l vatten
is

Skiva rabarbern samt skala och skär ingefäran i tunna skivor.
Lägg alltsammans i en kastrull (ej aluminium) tillsammans med socker och vatten.
Koka upp och låt sjuda under lock i cirka 10 minuter. Dra kastrullen åt sidan och låt vätskan stå och dra i 10 –15 minuter.
Sila av vätskan och låt den kallna.
Häll upp lemonaden i en karaff och toppa med rikligt med is – gärna stora isbitar som inte smälter och späder ut lemonaden så snabbt.
Blir det lemonad över går den utmärkt att hälla upp på väl rengjord flaska och förvara i kylskåp i ett par dagar.
Du kan även frysa in lemonaden i rengjorda petflaskor – fyll dem bara inte ända upp eftersom vätskan ökar i volym då den fryser

Marinad till fläskkarré

 

1-DSC_7104

 

4 port.

4 bitar fläskkarré ca 500 g
4 msk ljus japansk soja typ Kikkoman
1 klyfta pressad vitlök
1 tsk torkad ingefära eller 1 msk hackad färsk ingefära
2 msk honung
½  tsk torkad rosmarin eller två toppskott färsk rosmarin (valfritt)
½  tsk timjan
½  dl olja

Blanda alla ingredienser till marinaden i en stor skål.
Tillsätt fläskkarrén och vänd runt marinaden så att den täcker köttet runt om.
Marinera köttet så länge som möjligt från några minuter till några dagar.
Förslagsvis över natten eller några timmar innan grillning.
Pensla med marinaden under grillningen och glöm ej att salta och peppra.
Grilla fläskkarréskivorna några minuter på varje sida.
Akta så de inte bränns – höj då gallret – sänk värmen.
Gott är att ta en nypa gourmetsalt och lite nymalen svartpeppar och strö över köttet när det grillat klart och läggs upp på fat eller tallrik.

Het korv med finsk blomkålssallad

1-DSC_7095

 

 

4 pers.
15 min.

4 kryddstarka, magra à 100 g  korvar
1 litet  blomkålshuvud
2 dl  gröna ärtor
2 dl  saltgurka
1 dl  filmjölk
1 dl  gräddfil
1½  msk riven pepparrot
örtsalt
peppar
4 skivor  grovt bröd, med hela korn

Skär blomkålen i små bitar. Hacka saltgurkan. Blanda blomkål, saltgurka och gröna ärter i en skål. Blanda ihop dressingen och slå den över grönsakerna.
Skär korven i skivor och stek utan matfett i teflonpanna tills de fått färg.

Skomakarlåda

 

1-DSC_7046

2 portioner

400 g potatis
½ -1 dl mjölk
1 msk smör
1 paket á 140 g bacon
300 g utskuren biff
½  dl vatten
½  msk koncentrerad kalvfond
salt
nymald svartpeppar
färsk persilja

Skala potatisen och skär i mindre bitar.
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och mosa potatisen.
Smält smöret, häll i mjölken och värm. Häll blandningen över moset vispa fluffigt.
Smaka av med salt och peppar.

Strimla bacon och fräs på strax över medelvärme, salta och peppra.
Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
Stek sedan biffarna c:a 2-3 minuter per sida.
Lyft upp dem och lägg på ett uppvärmt fat.
Vispa ur pannan med vatten och kalvfond till en skysås. Red eventuellt med lite maizena utrört i kallt vatten.
Servera biffarna ovanpå potatismoset och toppa med baconet  och lite skysås.
Garnera med färsk persilja.

Fajitas de Carne

 

1-DSC_7020

 

4 personer

1 förpackning Old El Paso
8 Tortillas Fajita & Enchilada Size
500 g kyckling-, nöt- eller fläskkött, strimlat
Smör eller margarin
1 skivad gul eller röd lök
1 strimlad paprika
1 påse Old El Paso Fajita Seasoning Mix

Bryn köttet.
Tillsätt lök, paprika och kryddmix. Blanda väl. Låt alltsammans sjuda under lock på svag värme ca 5 min. Rör om dä och då.
Tag bort plastfolien från tortillabröden och sära på dem. Lägg bröden på varandra och värm i ugn 175 grade, inlindade i aluminiumfolie,ca 10 minuter. Du kan med fördel värma tortilla bröden i mikrovågsugn. Lägg dem på varandra på en mikrougnssäker tallrik. Täck med plastfolie. Värm på full effekt ½-1 minut (850W). Tidsangivelsen är ungefärlig och kan variera något beroende på effekten på din mikrovågsugn. För lång uppvärmning gör att bröden klibbar ihop och är svåra att sära på. Håll bröden varma inlindade i en brödduk under serveringen.
Lägg fyllningen på varje tortilla. Vik ihop eller rulla.

Grillad chorizo med snabb paella

 

1-DSC_7213

Antal personer: 4

200-250 g knipplök
2 vitlöksklyftor
1 förp. grillad paprika (à 290 g)
2 ½ dl paellaris eller arborioris
½ g saffran
5 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
4 chorizo
65 g färsk spenat
1 dl oliver
Flingsalt
Peppar

Ansa, skölj och strimla lökarna. Skala och finhacka vitlöken.
Fräs lök och vitlök i 2 msk av oljan från paprikan (för 4 port) i en kastrull på grillen. Häll i riset och saffran och rör runt. Rör ner grönsaksbuljongen och koka sakta under lock ca 20 minuter eller tills riset är mjukt.
Låt paprikan rinna av (spara resten av oljan).
Dela korven på längden och grilla halvorna ca 3 minuter på varje sida.
Vänd ner spenat, oliver och paprika i riset. Smaksätt med salt och peppar.
Servera chorizon med paellan.

Sötpotatisklyftor med god röra

1-DSC_7017

 

2 personer

1 stor sötpotatis, ca 400 g
2 msk smält Smör
Salt
Peppar

Röra med cottage cheese:
1 paket bacon, 140 g
1 pressad vitlöksklyfta
1-2 tomater
1 msk finstrimlad gräslök
250 g KESO® cottage cheese
Salt
Peppar

Sätt ugnen på 225º. Tvätta eller skala potatisen. Skär i klyftor. Lägg klyftorna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med smör. Salta och peppra. Stek i mitten av ugnen ca 20 min. Strimla bacon fint. Stek det knaprigt i en torr varm stekpanna. Låt baconstrimlorna rinna av på hushållspapper. Dela, kärna ur och tärna tomaten. Blanda bacon, tomat, cottage cheese, vitlök och gräslök. Smaka av med salt och peppar. Servera potatisen med röran och en sallad.

Älgjakten i Norge

 

helge

 

Under älgjakten i Norge ville man förhindra att folk sköt varandra istället för älgarna, så man beslutade att vidta extra försiktighetsåtgärder. Alla jägare skulle t ex ha en pannlampa på huvudet, och dessutom skrika ”Jag är inte en älg, jag är inte en älg”, för att förhindra alla möjligheter till missförstånd.
Detta till trots var det ändå en person som blev skjuten. Jägarna som sköt honom skulle förklara hur olyckan kunde ske:
– Vi trodde han skrek ”Jag är en älg, jag är en älg”. Säg doktorn, kommer han att klara sig?
– Han hade haft större chanser om ni inte hade flått honom…

Köttfärslimpa

1-DSC_6764

 

4 portioner

400 g nötfärs
1 dl ströbröd
2 dl mjölk
1-2 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk råriven gul lök
1 ägg

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ströbröd och mjölk. Låt svälla i 10 minuter.
Blanda i nötfärs, kryddor, lök och ägg. Arbeta allt smidigt.
Smörj ett ugnssäkert fat.
Forma köttfärsen till en limpa.
Stek i ugn i 50-60 minuter tills allt är genomstekt.

Tomatgratinerad färspaj

 

1-DSC_6966

5-6 portioner

Pajdeg:
3 dl vetemjöl = 180 g
100 g smör
50 g riven ost
1 msk olja

Fyllning;
1 msk olja el margarin
2-3 finhackade schalottenlökar
300 g nötfärs
50 g bladspenat
1 liten  burk små hela champinjoner (100 g svamp)
1 msk kycklingfond
1 dl vatten
2 dl crème fraiche med franska örter (el vanlig crème fraiche + ½ tsk basilika)
½ tsk rosmarin
½ vitlöksklyfta
persilja
1 tsk Tony Chachere’s Original Creole Seasoning

Gratinering:
1 stor tomat
1 dl riven ost
grovmalen svartpeppar

Ugn: 200 grader

 

Hacka ihop pajdegen av mjöl, fett ost och olja. Tryck ut degen i en ca 25 cm rund pajform. Nagga bottnen. Ställ formen i kyl 10 min och förgrädda den sedan 7-8 minuter.

Fyllningen:
Hetta upp fettet. Bryn lök och färs. Lägg i grovhackade spenatblad eller väl urkramade, hackade frysta. Rör i delade champinjoner. Späd med buljongen, koka ihop något. Rör sist i crème fraiche och krydda.
Bred ut fyllningen i skalet. Skiva tomaten, dela skivorna på mitten och lägg dem på färsen.
Strö på osten och mal över lite peppar.
Grädda pajen i ca 20-25 minuter