Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

TisdagsTema Efterlängtad

Första solmogna smultronet

1-DSC_3047

Fläsk och -filé på pinne med fänkålsrubb

1-DSC_6747

 

10 spett
60 min

10 träspett
ca 500 g fläskfilé
1/2 gul lök
3 lagerblad
5 svartpepparkorn
1 tsk salt
2 krm peppar
ev. rubb (fänkålsrubb)
400 g rimmat stek- eller sidfläsk i bit

Fänkålsrubb
1 msk hela fänkålsfrön
1 tsk hel anis
1 tsk svartpepparkorn
2 tsk finrivet citronskal
1 msk finskuren koriander

Lägg träspett i blöt. Skär bort svålen på fläsket. Skala löken. Lägg fläsket, löken, lagerblad och pepparkorn i en kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker.
Koka ca 40 minuter under lock tills köttet är mört. Ta upp och låt svalna. Skär i ca 2 cm stora bitar.
Putsa fläskfilén och skär i ca 2 cm stora bitar. Krydda med salt och peppar. Gnid ev. in köttet med Fänkålsrubb. Låt dra 30 minuter.
Varva filé och stek-/sidfläsk på spetten. Grilla runt om ca 8 minuter. Pressa över citronjuice vid servering.

Fänkålsrubb
Smakrik rubb som är särskilt god till fläskkött och kyckling. Att först rosta fänkålsfröna gör hela skillnaden.

Rosta hela fänkålsfrön i en torr och het panna. Stöt dem med anis
och svartpepparkorn i en mortel eller mixa i en liten matberedare.
Blanda med finrivet citronskal och finskuren koriander.
Gnid in spetten med rubben ca 30 minuter före grillning.

Fototriss del 261: Ätbart

1-Matkonst, Kungsträdgården

Matkonst

2-Pict1651 Smörgåsbordet

Smörgåsbord

3-DSC_6656

Räksmörgås

Laxpaket med potatis och purjolök

1-DSC_6756

4 pers.

4×150 g laxfilé
8 kokta potatisar
1 gurka
1 purjolök
4 msk smör
salt och peppar
1 msk dill
4 bitar foliepapper

Skiva potatisen. Skala, halvera och kärna ur gurkan. Skär gurkan i sneda bitar. Lägg potatisskivor, laxfilén, gurka, purjolöksringar och smörklickar på varje folieark. Krydda med salt, peppar, dillkvistar. Vik ihop till paket.
Grilla paketen ca 20 minuter på grillen

Quornwok med shiritakinudlar

1-DSC_6718
 

 

1 port.
15 min.

70 gram  quorn
150 gram  wokgrönsaker thai
½  vitlöksklyfta
½  tsk  rapsolja
50 gram  shiritakinudlar
salt och peppar
1 tsk  sweet chilisås
½  tsk  soja

Finhacka vitlöken. Fräs vitlök , quorn och grönsaker i oljan i ca 5-8 minuter. Skölj nudlarna och klipp dem lite om du tycker de är för långa. Blanda ner i woken. Salta och peppra, och krydda med sweet chilisås och soja.

Fräckis från klassrummet

 

Tredjeklasslärarinnan fröken Lind frågade sin klass:
– Vilken mänsklig kroppsdel ökar sin storlek med tio gånger när den blir stimulerad?
Lilla Lotta ställde sig upp och skrek:
– Du borde inte ställa sådana frågor till tredjeklassare! Jag ska berätta detta för mina föräldrar och de kommer att berätta det för rektorn och du kommer att bli AVSKEDAD!
Fröken Lind ignorerade henne och frågade klassen en gång till. Lilla Lotta stod med öppen mun och sa:
– Nu kommer du allt att få stora problem!
– Är det någon som kan svaret? frågade fröken Lind till klassen.
Till slut reste sig Putte upp, tittade sig nervöst omkring och sa:
– Är det pupillen i ögat, fröken?
– Helt rätt, Putte!
Sedan vände hon sig till Lotta och sa:
– Och för dig, min lilla flicka, så har jag tre saker att säga: Ett, du har snuskig och osmaklig fantasi. Två, du har inte gjort läxan du skulle ha läst till idag. Tre, en dag kommer du att bli mycket besviken!

Tonfiskpasta 5:2

1-DSC_6701

 

2 portioner
60 g vit fiberpasta, ev. glutenfri
½ hackad gul lök
½ skivad vitlöksklyfta
1 tsk olivolja
2 dl krossade tomater
2 strimlade soltorkade tomater
1 msk kapris
1 burk tonfisk i vatten, 150 g
4 skivade svarta oliver
salt
peppar
oregano
Garnera med: färsk oregano

Koka pastan. Fräs lök och vitlök mjukt i olja. Tillsätt krossade och torkade tomater. Låt puttra några minuter och rör ner kapris, tonfisk och oliver. Smaka av med salt, peppar och oregano och servera med den avrunna pastan.

Giftermål

Min svägerska och min nyblivna svåger

 

DSC_6824_redigerad-4

Creolsk pannbiff med lök

 

 

1-DSC_6699
4 portioner

500 g nötfärs
¾ dl havregryn
2 msk kalvfond
1 dl vatten
1 ägg
1 ½ msk hackad gul lök
1 tsk Tony Chachere’s Creole Seasoning
1 msk smör
ev. ströbröd

Gräddsås
3 dl vispgrädde
1 ½ msk vetemjöl
1 msk smör
1 msk soja
nymald vitpeppar
ev. salt

Stekt lök
2 gula lökar, skivade
½ dl vatten
1 msk smör

Blanda havregryn, kalvfond och vatten i en skål. Låt svälla i c:a 15 minuter.
Tillsätt lök, ägg, och Tony Chachere’s Creole Seasoning
Lägg i färsen och arbeta samman tills allt är väl blandat.
Fukta händerna med lite olja eller vatten och forma färsen till pannbiffar. Lägg dem på smörpapper.
Stek pannbiffarna i smör i en stekpanna, c:a 4 minuter per sida.

Gräddsås:
Blanda/skaka mjölet väl med lite av grädden till en redning.
Häll resten av grädden i stekpannan där pannbiffarna stekts. Låt koka upp.
Häll i hälften av redningen, rör om och låt koka lite. Tillsätt mer redning om såsen är för lös.
Tillsätt smöret. Smaka av med soja, eventuellt lite Tony Chachere’s Creole Seasoning
Sila såsen innan servering.

Stekt lök:
Lägg löken i torr stekpanna och häll på vattnet.
Låt vattnet koka bort under omrörning.
Tillsätt smör och fräs löken tills den är vackert gyllene.
Servera pannbiff med lök tillsammans med rårörda lingon, stekt/kokt  potatis och ättiksgurka.

I tågkupén

 

I en tågkupé droppade det sakta ur en resväska. En av passagerarna stäcker fram handen och får några på fingrarna. Han smakar på det och säger sen:
”Konjak, Napoleon.”
En annan passagerare gjorde likadant:
”Whisky, Teachers.”
Då ingriper resväskans ägare:
”Valp, tax.”