Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Nattjästa frukostfrallor

1-DSC_6641

 

12 st

¼ paket jäst, ca 13 g
4 dl kallt vatten
1 msk Arla® Smör-&rapsolja
1 ½ tsk salt
100 g finriven Wästgöta Kloster® svart
9 dl siktat dinkelmjöl

Dag 1:

Lös jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt smör-&rapsolja, salt, hälften av osten och mjölet. Rör till en jämn, lös deg. Täck bunken med plastfolie och ställ kallt över natten. Spara resterande ost till utbakning.

Dag 2:

Sätt ugnen på 250°. Klicka ut degen till 12 bullar på en plåt med bakplåtspapper. Strö över resten av osten. Grädda i mitten av ugnen 10-12 min tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler.

TisdagsTema: Rymlig

1-PICT0227

En rymlig växtplats för en maskros!

Lammkorv med couscous och raita

1-DSC_6640

 

4 portioner
15 minuter

4 lammkorvar
1 tsk soja
4 dl couscous

Raita:
3 dl yoghurt 10%
1 tärnad tomat
10 cm tärnad gurka
1 tärnat äpple
1 pressad vitlöksklyfta
½  tsk spiskummin
½  tsk salt

Blanda alla ingredienserna till raitan.
Tillaga couscous enligt anvisning på förpackningen.
Stek korvarna i olja på medelvärme i en stekpanna.
Servera korven med couscous och raita.

Omelett med lax

1-DSC_6638

 

1 port

1 Ägg
1 Näve spenat
50 g Lax
20 g Rödlök
50 g Körsbärstomater
Salt
Peppar

1. Vispa ägget med salt och peppar och stek i en panna.
2. Hacka rödlök och tomat.
3. När det stekta ägget är klart lägger du på övriga ingredienser och sist men inte minst laxen!

Blomkål- och broccolisoppa

 

1-DSC_6636

4 port.

1 blomkål
1 broccoli
1 Schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 tsk  rapsolja
2 grönsaksbuljongtärningar
8 dl  vatten
salt
peppar

1. Dela blomkål och broccoli i buketter. Hacka löken och vitlöken. Fräs lök och vitlök i oljan. Tillsätt blomkål och broccoli, vatten och buljongtärningar. Salta och peppra.
2. Koka tills allt är mjukt och mixa med en stavmixer.

Tunnbrödssnittar med västerbottensost och rom

1-DSC_6628
 

18 st

2 dl crème fraiche
1 dl kesella, 10 %
100 g riven västerbottensost eller lagrad prästost
80 g valfri rom
1 dl hackad dill
½  krm nymalen svartpeppar (efter smak)
3 mjuka rektangulära tunnbröd

Garnering:
½  dl hackad dill
½  dl hackad gräslök
80 g valfri rom

Blanda crème fraiche, kesella, ost, rom, dill och smaka av med svartpeppar. Bred oströra på ett tunnbröd och rulla ihop brödet från långsidan. Bred eventuellt lite smör längs långsidan som avslutar rullen så att brödet håller ihop bättre.
Skär cirka 6 bitar och doppa ena snittsidan i dill och gräslök. Ställ snittarna på ett fat och garnera med en liten klick rom.

TisdagsTema: Svart

 

För att det ska synas behövs svart!

1-PICT0266

Varma mackor med kryddig korv och tomatsalsa

 

1-DSC_6633
4 pers
Tid: 20 min + 5 min i ugn

8 stora skivor formbröd
1/2 påse riven texmex-ost (à 200 g)

Röra:
4-5 potatisar (ca 400 g)
2 gula lökar
3 chorizokorvar (à 100 g)
1 msk olivolja
1/2 tsk salt

Salsa:
4 kvisttomater
1 vitlöksklyfta
2 tsk vitvinsvinäger
3 msk  finstrimlad persilja
1/2 tsk salt
1/2 krm nymald svartpeppar

Röra:
1. Skala och skär potatisen i bitar. Koka den mjuk i saltat vatten, ca 15 min. Häll av och ånga av potatisen noga. Mosa den lite grovt med en gaffel.
2. Skala och hacka löken. Dra av skinnet på korven och hacka den. Fräs löken i olja i en stekpanna ca 3 min. Tillsätt korven och fräs 2–3 min. Blanda korvfräset med den mosade potatisen. Krydda med salt.

Salsa:
3. Finhacka tomaterna. Blanda tomater, pressad vitlök, vinäger, persilja, salt och peppar i en skål.
4. Sätt ugnen på 250 grader. Rosta brödskivorna lätt i brödrost och lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med korv- och potatisröran. Strö över osten. Gratinera mitt i ugnen ca 5 min, tills mackorna fått fin färg.
Servera med salsan.

Öländsk lufsa

1-DSC_6631

Receptet räcker till ca 8 personer
50-60 min i mitten av ugnen

Ugn 250o

15 stora råa potatisar (ca 2 kg)
5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 stort ägg (eller 2 små)
1 kg rimmat sidfläsk
ev. 2 gula lökar
salt & nymalen svartpeppar

Blanda mjölet med lite av mjölken till en klumpfri smet, tillsätt resten av mjölken och ägget och blanda till en jämn smet. Låt stå i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader. Skala och riv potatisen grovt. Lägg i durkslag och pressa ur eventuell vätska. Blanda med smeten, salta och peppra. Fördela smeten jämnt i en smord och mjölad långpanna.
Skär sidfläsket i 1 cm tjocka skivor och lägg det tätt i rader ovanpå potatissmeten. Grädda i ca 1 timme i mitten av ugnen.
Servera med lingonsylt.