Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Ost- och tomatomelett

 

 

1-DSC_6625

1 pers.

2 ägg
1 matsked lättmjölk
2 mycket tunna skivor tomat
1 skiva mild ost

Vispa ihop ägg och lättmjölk
Stek omeletten i en torr stekpanna med nonstickbeläggning tills den har stelnat, men är lite krämig överst.
Lägg på två mycket tunna skivor tomat  och en skiva mild ost.
Dra av från plattan, lägg på ett lock och låt stå tills osten har smält.

Fototriss del 253: Tillsammans

1-DSC_3003

1-IMG_1813

2-Tallin 043

Trångt uppe hos Sankte Per

 

St-P

 

Det började bli trångt uppe i himlen, så det bestämdes att endast de som hade haft en riktigt dålig dag när de dog skulle släppas in.
Sankte Per stod som vanligt och tog emot dem som ville komma in:
– På vilket sätt dog du? frågade han första mannen för dagen.
– Åh, det var hemskt, svarade mannen. Jag var säker på att min fru hade en affär så jag åkte hem för att ta dem på bar gärning. Jag letade i hela lägenheten, men kunde inte hitta honom någonstans, så jag gick ut på balkongen – vi bor på åttonde våningen – och där hittade jag honom hängande på utsidan av balkongräcket. Jag hämtade en hammare och slog honom över fingrarna, han ramlade ner men landade i ett stort buskage, så jag gick in och rullade kylskåpet över räcket så att det landade på honom och krossade honom. Påfrestningen av att göra allt det där gav mig en hjärtinfarkt så jag dog knall och fall.
Sankte Per kunde inte göra annat än att hålla med om att mannen haft en ganska rutten dag och eftersom det var ett svartsjukemord han hade begått så bestämde sig Sankte Per för att släppa in honom.
Strax därpå kom det en till man.
– På vilket sätt dog du? frågade Sankte Per.
– Usch, det var riktigt hemskt, svarade mannen. Jag gjorde aerobics på balkongen till min lägenhet på nionde våningen, när jag plötsligt stukade foten och halkade över räcket. Jag lyckades få tag i räcket till balkongen våningen under, men då kom det nån jävla galning och började slå mig över fingrarna med en hammare. Lyckligtvis landade jag i ett stort buskage när jag föll, men då öste killen ett kylskåp över mig så att jag krossades och dog.
Sankte Per skrattade gott åt historien och släppte in mannen.
Bara någon minut senare kom det en tredje man.
– Berätta om dagen du dog, sa Sankte Per i vanlig ordning.
– Okej, tänk dig följande:
Jag sitter naken och gömmer mig i ett kylskåp…

Apelsinsallad med kräftstjärtar

 

1-DSC_6621

4 personer.

150 gram blandad sallad.
1 rödlök.
2 avokado.
2 apelsiner.
300 gram kräftstjärtar i lag.

Fördela salladen på ett fat. Skala och skiva löken och avokadorna, och lägg på slaladen. Skär bort skalet på apelsinerna med en vass kniv, skär ut fina klyftor och lägg på salladen.
Häll av lagen på kräftstjärtarna. Lägg dem på salladen och servera.

Varje portion innehåller 219 kalorier

Fototriss del 252: Grodperspektiv

 

3-DSC_4872

2-DSC_4873

1-DSC_2941

10 saker du inte vill höra under operationen

 

– Bäst vi sparar den där. Kan vara bra att ha vid obduktionen.
– Har någon verkligen överlevt 500 ml av det här förut?
– Fan, där gick proppen igen…
– Kan någon se var jag har lagt skalpellen?
– Vafan, jag har hört att man kan tjäna grova pengar på njurar, och den här killen har ju två stycken!
– Kan du få den där saken att sluta slå? Jag tappar koncentrationen här!
– Jag önskar att jag inte hade glömt mina glasögon!
– Okej, gott folk, det här kommer att vara ett experiment för oss alla.
– Vänta lite nu här. Om det här är hans mjälte, vad är då det här?
– Undras om den här snubben fyllde i sitt organdonatorkort…?

Skinkstroganoff med chilipeppar och jordnötter

1-DSC_6555

 

 

4 pers.
30 min.


400 gram  skinkschnitzel, fläskstek, eller picnicbog
1 msk  rapsolja
2 st.  vitlöksklyftor
salt och peppar
1 nypa chilipeppar
1 tsk  dijonsenap
2½  dl  matlagningsgrädde
1 tsk  soja
10 cm  purjolök
jordnötter, att strö över
3 dl  basmatiris
4 port  blandad sallad

1. Strimla köttet. Stek köttet i rapsoljan och tillsätt sedan vitlök, purjolök och kryddor. Häll sedan i matlagningsgrädden.
2. Tillsätt senap och soja och låt puttra cirka 20 minuter. Späd med vatten om det behövs. Servera med basmatiris, sallad och strö över jordnötter.

Stel

Surikater tillhör de mindre mangusterna. Kroppens längd är omkring 30 centimeter och till detta kommer en cirka 25 centimeter lång svans med slät päls. Pälsens färg är beroende på underart grå, beige eller ljusbrun. Från ryggraden till sidorna finns åtta till tio tvärstreck, men dessa finns inte på huvudet och svansen. Runt ögonen förekommer svartaktig päls. Vid främre extremiteterna har surikater tydligt långa klor som används för att gräva i sanden.

1-DSC_6603

Sitter jag riktig stilla så ser nog den där enögde gubben inte mig!

Senapsstekt strömming med dillig gurksallad

1-DSC_6554 

Portioner:  4
45 min

600 g strömmingsfilé
900 g fast potatis
3 msk senap, gärna dijonsenap
salt och peppar
2 dl grovt rågmjöl eller vetemjöl
3 msk smör eller margarin
2 dl mjölk (gärna 1,5 %)

Gurksallad
1 rödlök
20 g färsk dill
1 gurka
2 msk vitvinsvinäger
1 msk olivolja

Tina strömmingen. Klipp eventuellt bort fenorna.
Skala och koka potatisen i saltat vatten.
Lägg upp hälften av strömmingsfiléerna med skinnsidan nedåt på en skärbräda. Bred på senap och krydda med salt och peppar. Lägg en strömmingsfilé med skinnsidan uppåt på den fyllda som ett lock.
Vänd strömmingen i mjöl. Stek den i omgångar i hälften av matfettet ca 3 minuter på varje sida.
Häll av potatisen och vispa till ett lent mos tillsammans med varm mjölk och resten av matfettet. Krydda med salt och peppar.
Gurksallad:

Skala och klyfta löken tunt. Hacka dillen.
Skala, dela och kärna ur gurkan. Skär den i tunna skivor.
Blanda löken med vinäger och olivolja i en salladsskål. Låt stå ca 5–10 minuter.
Blanda gurkan och dillen med lökdressingen och krydda med salt och peppar.
Servera den nystekta fisken med potatismos och gurksallad.

Turkisk Pizza med lammfärs och syrad rödlök

1-DSC_6535

 

4 portioner
Se recept på pizzadeg och tomatsås

300 g lammfärs
1⁄2 tsk kanel
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1⁄2 tsk salt
200 g Arla Köket® färskost yoghurt
1⁄2 dl hackad färsk bladpersilja

Rödlökssalsa
1 stor rödlök
1 msk pressad citronsaft
2 msk olivolja
2 krm salt

Sätt ugnen på 225°. Börja med salsan. Skala och skiva löken tunt. Låt den ligga i en skål med iskallt vatten ca 15 min. Blanda citronsaft, olivolja och salt till en dressing. Häll av vattnet och krama ur löken, blanda ner dressingen Lägg pizzadegen på en plåt med bakplåtspapper. Bred på tomatsåsen. Smula över lammfärsen. Blanda kryddorna med salt och strö över färsen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt pizzan svalna något. Klicka på färskosten, toppa med löksalsan och strö över bladpersilja.