Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

OK

stork

Kläder

Kungsängens folkdanslag en midsommar

1-PICT7071_redigerad-1

Toast med räkor, avokado och chili

1-DSC_6521

 

4 port. 30 min

2 avokado
1 dl lätt crème fraiche
2 msk sweet chilisås
salt
svartpeppar
1/2 lime
4 ljusa brödskivor
4 msk olivolja
2 dl avrunna räkor i lake
ev. koriander

Dela, kärna ur och gröp ur avokadon ur skalet med en sked. Lägg avokadoköttet i en bunke och mosa det med en gaffel tillsammans med crème fraiche och sweet chili. Smaksätt med salt, peppar och några droppar limesaft.
Stek brödskivorna i oljan, lägg dem på tallrikar och fördela avokadon på. Toppa med räkor och garnera ev. med koriander.

Spår

Spår från svunna tider

2-DSC_5339

Karlevistenen

Karlevistenen, är Ölands äldsta och en av Sveriges märkligaste runstenar. Den står på en åker i Karlevi bys sjömarker i Vickleby socken, nära Kalmarsund. Stenen är ett 130 centimeter högt flyttblock av grå kvartsporfyr, troligen från trakten väster om Oskarshamn. Den är rest omkring år 1000, troligen i slutet av 900-talet, efter en dansk hövding, Sibbe den gode eller Sibbe den vise, Foldars son. Stenen står på sin ursprungliga plats och av en teckning från 1600-talet framgår att den stått mellan två nu bortodlade gravhögar. Enligt inskriften har den döde blivit gravsatt i den ena av dem.

Inskriften består av en kortare del på prosa som namnger hövdingen: ”Denna sten blev satt efter Sibbe [den] gode, Foldars son, men hans följe satte på ön [detta minnesmärke]”. Sedan finns en längre del i form av en konstfull skaldestrof:

Fulkin likr hins fulkþu flaistr uisi þat maistar taiþir tulka þruþar traukr i þaimsi huki munat raiþ uiþur raþa ruk starkr i tanmarku aintils iarmun kruntar urkrantari lanti

som i översättning lyder: ”Dold ligger den som de största dåd följde, det visste de flesta, ‘stridernas Truds arbetare’ i denna hög. Ej skall en rättrådigare, kampstark ‘Vagn-Vidur’ på sjökonungens väldiga mark råda över land i Danmark.”

Skaldedikten är skriven på versmåttet dróttkvætt, och dikten på Karlevistenen är den enda skaldestrof på detta versmått som har bevarats i original. I dikten finns flera kenningar. Trud är namnet på en gudinna, och ”stridernas Truds arbetare” betyder hövding eller härförare. Vidur är ett av Odens namn, som här används om den döde hövdingen, och den vagn man färdas på är skeppet. Vagn-Vidur ska alltså tolkas som skeppshövding. ”Sjökonungens väldiga mark” är havet.

Att stenen står avlägset på en öde strand tyder på att Sibbe avlidit på färd förbi och höglagts på landbacken av sitt följe. Vissa menar att stenen blivit rest av danskar som varit på hemväg efter att ha deltagit i slaget vid Fyrisvallarna utanför Uppsalakring år 985.

Under runinskrifterna finns på stenen en kort medeltida inskrift med okänd innebörd: (NINONI+ EH + ). Möjligen kan detta betyda ”i Jesu namn”.(Wikipedia)

1-DSC_5422

Sankta Birgittas kapell

Ruinerna av kapellet.

Under 1200-talets första hälft uppfördes ett kapell på platsen, stort nog att kunna hysa en större församling under de tider på året då handeln var som mest aktiv.

Heliga Birgitta tros ha blivit skyddshelgon för kapellet under 1400-talet. Hennes kvarlevor sägs ha förts i land vid udden 1374 via dåvarande Danzig under transporten från Rom till hennes födelseort Vadstena. En annan teori är att kapellets namn istället syftar på det irländska helgonet Brigida av Kildare, som levde under 400- och 500-talen och som också givit namn åt det svenska helgonet.

Idag är kapellet en ruin. Förutom kapellets norra gavel har de flesta ytterväggarna förfallit till endast någon meters höjd. Den södra gaveln kollapsade under en vinterstorm 1914.

Kapellet är även känt som Långöre kapell. (Wikipedia)

3-DSC_5443

Borgholms slott.

I slutet av 1100-talet byggdes ett mäktigt torn, en kastal, som snart omgärdades av en ringmur. Borgen byggdes under 1200-talets senare del och torde ha stått klar 1281.[1]
Under krigen mellan Sverige och Danmark förstördes slottet i början av 1500-talet och upprustades inte förrän under Johan III:s regeringstid.
Från 1572 var först Johan Baptista Paar och sedan dennes bror Dominicus byggmästare på slottet, som då blev en av Sveriges första bastionsfästningar. Arbetena på slottet upphörde dock 1593, på hertig Karls befallning, men 1602 började försvarsverken förstärkas, och härmed fortsattes till Kalmarkrigets utbrott. 8 augusti 1611 inneslöts slottet av danskarna, och redan följande dag uppgavs det av sin befälhavare, Johan Månsson Ulfsparre, men 27 september 1611 kringränndes det av Gustaf Adolf, som dock ej förrän 7 oktober lyckades förmå den danske befälhavaren Kristen Hansen att kapitulera. 2 juni 1612 kom danskarna tillbaka och efter 9 dagars beskjutning uppgavs slottet av Peder Michelsson (Hammarsköld) till Gert Rantzau.
Efter freden i Knäred 1613 återlämnades det i utplundrat och illa medfaret tillstånd, så att reparationsarbeten måste påbörjas. Dessa avbröts dock efter ett tiotal år. Ett mindre jordverk byggdes dock 1643, och från 1651, då Öland förlänats åt Karl Gustaf, fortsattes slottsbyggnaden under ledning av Nicodemus Tessin, men arbetena avstannade efter att Karl X Gustav blev kung. När krig med Danmark återigen bröt ut, var Borgholms slott dock så pass befäst, att kapten Henrik Julius Heideman kunde försvara det mot danskarna, vilka den 17 augusti försökte en stormning. Följande dag undsattes slottet av amiral Wachtmeister, som fördrev danskarna.
1681 återupptogs byggnadsarbetena, men nedlades snart igen. Slottet blev därför aldrig fullbordat enligt den Tessins plan, och Erik Dahlberghs ståtliga teckning i det berömda verket Suecia antiqua et hodierna är sålunda oriktig. Så småningom förföll även den färdiga delen av borgen. 14 oktober 1806 fullbordade en vådeld förstörelseverket. (Wikipedia)

Pepparbakad 5:2 kyckling med gröna blad

 

1-DSC_6515
1 pers

70 g Kycklingfilé
10 g Spenat 
40 g Bönor 
20 g Paprika 
20 g Gurka 
20 g Tomat
50 g Vitkål

 

1. Sätt ugnen på 160 grader
2. Krydda kycklingen med svartpeppar och salt, även cayenne peppar är gott och nyttigt, krydda efter egen smak
3. Lägg 5:2 kycklingen i en form, sätt i stektermometern och tillaga tills den når 72 grader rakt igenom
4. Skär upp grönsakerna i fina bitar och täck tallriken med denna härliga antioxidantrika 5:2 måltid
5. När kycklingen är klar är måltiden redo att serveras och avnjutas

En myndighet under regeringen

 

Redan i början av 1700-talet insåg den dåvarande kungen Karl XII att det vore en bra idé att ha en myndighet som kunde se till att övriga myndigheter gjorde vad de skulle. Justitiekanslern har sedan 1713 uppgiften att se till att både domstolar och andra myndigheter gör vad lagen såväl som rättvisan kräver av dem. Därför kan du som medborgare också vända dig till JK om du anser att något fel har begåtts. Eller så kan du bara besöka Justitiekanslerns hemsida för att lära dig mer om vad som pågår inom denna tillsynsmyndighets väggar.

 


Justitiekanslern

Smutsig

 

Vadå smutsig! Jag? Inte, jag äter!

1-Gris

Het korvgryta med kikärter

DSC_4387
Antal portioner: 2

150 g chorizo
70 g bacon
½  gul lök
1 msk rapsolja
½  burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
½  dl grönsaks- eller köttbuljong 
½ hackad röd spansk peppar
½  tsk chilipulver
½  tsk spiskummin
1/4 tsk malen svartpeppar
2½  dl kokta bönor

1. Skär chorizon i skivor och strimla baconet. Skala och finhacka löken. Häll de krossade tomaterna i en kastrull, tillsätt tomatpuré och buljong och koka upp. Låt småputtra på svag värme.
2. Lägg baconet i kall panna och hetta upp. Fräs baconet i sitt eget fett och låt rinna av på hushållspapper. Torka ur pannan och hetta upp rapsoljan. Fräs först löken mjuk och guldgul och låt korven fräsa med en kort stund.
3. Lägg bacon, lök och korv i grytan. Tillsätt chili, chilipulver, spiskummin och svartpeppar. Vänd till sist ner kikärterna och låt dem koka med en stund.

Grått

Nyanser av grått

 

2-DSC_33763-DSC_3377

1-DSC_3375

Fisksoppa med lök, tomat och morot

2012-09-26 Fisksoppa med lök, tomat och morot_001

4 pers. över 20 min.

400 g fryst fiskfilé t.ex sej
2 gula lökar
2 morötter ca 200 g
4 tomater
5 msk olivolja
2 tsk paprikapulver
1/2 msk timjan
1 1/2 l fisk- eller hönsbuljong (vatten och fond eller buljongtärning)
salt och peppar
2 vitlöksbröd (baguetter)

1. Halvtina och skär fiskfilén i ca 3 cm tärningar. Skala och hacka lök och morötter. Skär tomaterna i tärningar.
2. Fräs lök och morötter i olivoljan i en kastrull ca 2 minuter. Tillsätt tomattärningarna. Rör i paprikapulver och timjan. Låt fräsa ytterligare ca 3 minuter. Tillsätt buljongen, rör om och låt koka ca 20 minuter under lock.
3. Lägg i fiskbitarna och sjud ytterligare 8-10 minuter. Ta från värmen och mixa soppan. Smaka av med salt och peppar. Låt koka upp.
4. Värm vitlöksbaguetterna enligt anvisningarna på förpackningen.
5. Servera soppan med brödet.