Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Gammal är äldst

En 3-åring och en 5-åring gick in i leksaksbutiken. 3-åringen sa:
– Jag ska ha skott till en knallpulverpistol.
– Du är för liten, svarade butiksbiträdet.
– Det är jag som ska ha dem, sa 5-åringen.

Frukost med finncripsmacka

1-DSC_6498

1 pers.

1 skiva  Finncrisp, eller knäckebröd
1 skiva  rökt skinka
0,5 st  kokt ägg
2 st  cocktailtomater
kaffe eller te

Lägg skinka och skivat kokt ägg på en skiva finncrisp. Servera med cocktailtomater och kaffe eller te utan socker och mjölk.

Näringsinnehåll:
Energi (kcal)
97,3
Protein (g)
8,2
Fett (g)
3,4
Kolhydrater (g)
7,5

Hemmagjord

Travestering på Pippi Långstrump då Kling och Klang skulle hämta henne till ett barnhem: “Det här är mitt hem och jag är ett barn alltså är det ett barnhem

Och jag: “Det här ett hem som jag gjort själv alltså är det hemmagjort”

hemmagjord

Enkel chokladmousse

1-DSC_6497

 

2 ½ dl Arla Köket® smaksatt vispgrädde choklad
4 tunna chokladplattor, t ex Noblesse

Vispa grädden hårt och klicka ut den i 4 portionsformar eller glas. Låt stå i kyl 2-3 tim.
Servera med chokladplattor.

Caesarbönor med rökt kalkon

1-DSC_6495

4 port.

1 rökt kalkonklubba (800–900 g)
500 g färska bönor, t ex vaxbönor, sockerärter eller haricots verts
1 kruka romansallad
2 sardellfiléer
1 tsk dijonsenap
1 äggula
2 tsk vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
1 dl finriven Västerbotten
1 tsk vatten
saften av 1/2 citron
worcestersås
salt och peppar

1 Ansa och snoppa bönorna. Plocka och skölj salladen, bryt den i grova bitar.
2 Hacka sardellerna. Rör ihop i en skål med senap, äggula och vinäger. Pressa i vitlöken. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle tills det blir en homogen sås.
3 Rör i parmesan och vatten. Smaka av med citronsaft, worcestersås salt och peppar.
4 Koka bönorna i 3–4 minuter i saltat vatten tills de är nätt och jämnt mjuka. Häll av i durkslag och blanda runt i skål med sallad och dressing.
Servera med tunt skivad, rökt kalkon.

– Hur många dagar går det på ett år?

– Hur många dagar går det på ett år?
– 7.
– Inte en vecka utan ett år!
– 7.
– Men kära Johan.
– Måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag, söndag. Andra dagar vet inte jag!

Rosencocktail

1-DSC_6493 

 

4 pers

500 g orensade, helst färska, räkor (250 g rensade)
1 röd paprika
 
Till sås.
1 dl gräddfil
½  dl majonnäs
½ msk pressad citron
1-2 msk mild chilisås
½ -1 msk sherry
1 kryddmått paprikapulver

Rensa räkorna och fördela dem vackra i portionsglas.
Blanda alla ingredienserna till såsen och smaka av den noga.
Ansa och finhacka eller strimla paprikan och rör ned större delen i såsen.
Häll såsen över räkorna och strö resten av paprikan ovanpå.

Nachos med avokado och peppriga räkor

 

1-DSC_6490

 

20 stora skalade räkor
1 msk olivolja
en knivsudd cayennepeppar
2 avokado
2 msk crème fraiche
1-2 tsk pressad saft av lime
rivet skal av 1/2 lime
salt
20 nachos eller andra stora chips

1. Krydda oljan med Cayenne och vänd runt räkorna.
2. Mosa avokadon grovt med crème fraiche, limesaft och -skal, smaka av med salt.
3. Fördela röran på nachosen, toppa med räka och servera.

TisdagsTema

Rädsla

1-DSC_2717_redigerad-1

Man studsar i alla fall till!

Kryddiga korvar på lök- och tomatbädd

 

1-DSC_6488

4 personer

4 kryddiga korvar, (à 100 g) (Allra helst Änglamarks chorizo)
3 rödlökar
500 g små kvisttomater
3 msk olivolja
2 tsk flingsalt
2 krm nymald svartpeppar
1 msk strösocker
2 msk balsamvinäger
3 msk persiljeblad

1. Sätt ugnen på 225º. Skala och skiva löken. Halvera hälften av tomaterna, låt resten vara hela. Blanda lök, tomater och olja i en ugnssäker form. Salta och peppra.
2. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min.
3. Sänk ugnsvärmen till 175º. Picka korven med en gaffel. Strö sockret över tomat- och lökblandningen. Lägg på korvarna. Tillaga ytterligare ca 15 min. Ringla över balsamvinäger. Garnera med persiljeblad.