Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Gott Nytt År

 

DSC_4459gottnyttaar

I morgon åker vi till Åland t/r. Båten avgår efter 12-slaget så att vi hinner se på Stockholms fyrverkerier. Innan äter vi Nyårsmiddag på båten som består av:

Aptitretare
Hummermousse på knäckebrödschips
Förrätt
Äppelrökt laxrygg med fänkål, dillsallad och dillcrème samt råglimpa med räkor, majonnäs, ägg, gräslök, löjrom, kryddpeppar och rödlök
Varmrätt
Helstekt hjortfilé med blomkålspuré smaksatt med rostad vitlök, smörfrästa kantareller, jordärtskocka, knippmorot, smålök, rödvinssky och potatisgratäng med västerbottenost (G)
Dessert
Jordgubbsmousse och vitchokladmousse med jordgubbsströssel

Indisk lammgryta med yoghurt

 1-DSC_6450

4 pers.
1 tim 20 min

800 g benfritt lamm, gärna grytbitar
2 gula lökar
8 vitlöksklyftor
1 äpple
4 msk olja
3 msk curry
2 tsk malen eller hel spiskummin
1 kanelstång
1 msk tomatpuré
4 msk mango chutney
6 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 tsk salt
½  msk olja
2 dl naturell yoghurt

Skala och hacka löken. Kärna ur och tärna äpplet.
Hetta upp 2 msk olja i en stor gryta och bryn köttet runt om på stark värme.
Ta upp köttet och lägg åt sidan. Hetta upp resten av oljan och fräs lök, äpple, curry och spiskummin några minuter.
Lägg i köttet och tillsätt kanelstång, tomatpuré, mango chutney, vatten, buljongtärning och salt. Låt småputtra tills köttet är mört, ca 1 tim.
Tillsätt soja och yoghurt och koka ytterligare 5-10 min.

Ljummen matjessill med potatissallad

1-DSC_6448

Antal portioner: 4
Färdigt på: ca 20 min

300 g matjessillfiléer
Gräddfil, till servering

Ljummen potatis- och äppelsallad:
4 potatisar
1 rödlök
1 äpple, gärna Ingrid Marie
1 saltgurka
1 knippe gräslök
50 g smör

1. Lägg matjessillfiléerna i en ugnsfast form.
2. Tärna potatisen fint.
3. Skala rödlöken och äpplet och skär dem i tärningar.
4. Tärna även saltgurkan. Finhacka gräslöken.
5. Råstek potatisen i lite smör i 7–8 minuter. Blanda ner lök och äpple och stek vidare så att allt får lite färg. Vänd ner gurkan och gräslöken.
6. Värm ugnen till 200 grader.
7. Värm sillen i ugnen strax före servering i cirka 5 minuter.
8. Bryn smöret i en kastrull.
9. Strö den ljumma salladen över sillen och häll till sist över det brynta smöret.
10. Servera med gräddfil.

Snabba kycklinggrytan

 

1-DSC_6446

4 portioner

1 grillad kyckling
½  purjolök
2 paprikor
3 ananasringar
1 liten burk skivade champinjoner
2 msk matolja
½  msk potatismjöl
2 tsk Knorr Grand Bouillon Kyckling
2 dl vatten
1 msk kinesisk soja

Servering:
kokt ris med jordnötter

Rensa kycklingen och ta bort skinn och ben. Skölj purjolöken och strimla den fint. Ta ur kärnhuset på paprikan, skölj och strimla fint. Skär ananasen i mindre bitar.
Värm oljan, använd gärna en teflongryta. Stek hastigt paprika, purjolök, ananas och de skivade champinjonerna.
Dra grytan från värmen. Strö över potatismjöl och buljong, tillsätt vatten och soja. Tillsätt kycklingköttet och värm grytan under omrörning. Smaka av med salt och peppar.

Torsk med lime och ingefära

1-DSC_6444

Förberedelsetid: 1 dygn       Tillagningstid: 40 min.
Antal personer: 4

400 gram torskfilé
salt
grovmalen svartpeppar

Marinad:
5 cm färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1 dl soja
saften av en lime
2 tsk honung

Wokade grönsaker:
200 gram morot
2 små purjolökar
2 rödlökar
400 gram broccoli
2 tsk salt
grovmalen svartpeppar

Serveras med:
ris

Riv ingefära och pressa vitlöken.
Blanda med resten av ingredienserna till marinaden.
Lägg fiskfiléerna i en liten form och häll över marinaden.
Låt fisken marinera i ca ett dygn.
Skala och ansa grönsakerna.
Skiva morot och purjo, klyfta lök och dela broccolin.
Ge grönsakerna ett kort uppkok i lättsaltat vatten.
Kyl grönsakerna ett sedan under kallt vatten.
Ta upp fisken ur marinaden, lägg den i en smord form.
Ställ formen mitt i ugnen och stek i 200 grader i ca 10 minuter.
Hetta upp oljan i en wok eller stor stekpanna.
Stek grönsakerna under omrörning.
Salta och peppra.
Servera med ris och eventuellt en god youghurtsås!

Indisk lax

2012-11-13 Indisk lax_001
2 pers. Under 30 min.

½  gurka
1 litet isbergssalladshuvud
2 dl matlagningsyoghurt
salt och svartpeppar
½  lime
2 tsk tandoorikrydda
2 portionsbitar lax à 120 g
2 portioner basmatiris
mango chutney

Sätt ugnen på 150°C.
Skala, kärna ur och skär gurkan i halvmånar. Ansa, dela och ta bort rotstocken på isbergssalladen. Strimla salladen fint.
Blanda gurka och isbergssallad med matlagningsyoghurt, smaksätt med salt, peppar och limesaft.
Lägg laxen i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Fördela tandoorikryddan på laxen och sätt formen mitt i ugnen ca 15 minuter eller till en innertemperatur på 56°C.
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Servera laxen med gurkyoghurt, ris (och gärna mango chutney).

Vitlöksdoftande kycklinglår

1-DSC_6441

 

4 pers.
20 min

8–12 kycklinglår
2 dl vetemjöl
2 tsk spiskummin
2 tsk salt
olivolja
10 vitlöksklyftor
½ tsk chiliflakes
6 msk sherry- eller balsamvinäger
4 msk honung
salt och svartpeppar

1. Blanda mjöl, spiskummin och salt. Vänd kycklingen i blandningen. Skala vitlöksklyftorna.
2. Hetta upp olja i en panna och stek kycklingen under omrörning. Tillsätt vitlök och chiliflakes och stek någon minut.
3. Häll över vinäger och honung, lägg på ett lock och låt sjuda ca 10 min eller till genomstekt.
4. Salta och peppra

Färgstarkt/färgglatt

1-DSC_6357

En fruktdisk från Östermalmshallen i Stockholm

4-DSC_6197

Höstens färger

6-DSC_4630

Tulpaner en längtan till våren, redan i Juletid


Varför inte besöka tulpanens hemland se här vad Ving har att erbjuda: http://www.ving.se/nederlanderna/amsterdam
eller
http://www.ving.se/langresor-reguljarflyg,

där kan man läsa om Vings alla exotiska reguljära paketresor.

Soppa med paprika- och skinkfräs

1-DSC_6439 

 

4 personer

2 gula paprikor
1 msk olivolja, (+ 1 msk)
2 burkar majs, (à 340 g)
8 dl kokande vatten
2 tsk salt
2 tsk nymald svartpeppar
3 salladslökar
100 g rökt skinka
100 g bredbar getost
8 rågbrödskivor, (eller formbröd med fibrer)
1 ask smörgåskrasse

1. Dela, kärna ur och skär 1 1/2 paprika i små bitar. Fräs paprikan i hälften av oljan ca 3 min. Tillsätt majsen med spad, fräs ytterligare ca 3 min. Mixa soppan med mixerstav och späd med vattnet. Koka upp under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
2. Strimla resten av paprikan, Ansa och skiva löken. Strimla skinkan. Fräs paprika, lök och skinka i resten av oljan ca 3 min.
3. Bred osten på brödskivorna. Doppa dem i klippt krasse.
4. Fördela soppan i skålar. Toppa med paprika- och skinkfräs. Servera med mackorna.

Havresmulpaj med blåbär och nektarin

1-DSC_6435

 

6 pers.

2-3 nektariner
½ l färska eller frysta blåbär, ca 250 g
½ dl strösocker
1 msk potatismjöl

Smuldeg:
¾ dl socker
1 ½ dl havregryn
1 dl vetemjöl
125 g smör

Till servering:
2 ½ dl Kelda vaniljsås

Snabba smulpajen med frysta eller färska bär, perfekt med vaniljsås till.

Sätt ugnen på 225 grader. Smöra – gnid in pajformen med lite smör. Skölj blåbären om de är färska. Tvätta och plocka kärnorna ur nektarinerna. Skär dem i tunna klyftor och lägg dem i en pajform. Halvtina och lägg i blåbären. Strö över socker och potatismjöl. Smält smöret i kastrullen och ta sedan bort kastrullen från spisen. Häll socker, havregryn och mjöl direkt ner i smörkastrullen. Rör om. Häll blandningen över frukt och bär. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 20 minuter, tills den fått fin färg.
Servera med lättvispad vaniljsås.